2. listopadu 2014

Otázky Václava Moravce

Hostem nedělního diskusního pořadu ČT byl předseda ODS Petr Fiala.

Videozáznam rozhovoru s předsedou ODS Petrem Fialou pro Otázky Václava Moravce


Václav MORAVEC, moderátor: 


Vítejte a hezkou neděli vám všem. Žili, byli na farmě zvířat krtek a panda. Krtek byl mladý a nezkušený. Z chudých a nestabilních poměrů. A samozřejmě slepý. Stará panda ho trpělivě učila. A krtek si brzy uměl ušít nejen levné kalhotky, ale i levné boty a nakonec si vyrobil sám i levný mobilní telefon. Učil se rychle. Zbohatl a začal pandě půjčovat peníze. S 30procentní RPSN. Nejen o česko-čínské pohádce přijdou diskutovat předsedové ODS a KSČM Petr Fiala a Vojtěch Filip. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Nikoli silný růst, ale reformy potřebuje podle Světové banky Čína. Čína chce letos dosáhnout růstu ekonomiky o 7,5 %. Světová banka jí však doporučuje, aby tento ambiciózní cíl do příštího roku nepřenášela. Zasáhlo by to prý vládní plány reforem. Politické hry bez hranic? Místopředseda Strany práv občanů, poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý propůjčil podle informací Otázek své nezletilé dítě do předvolební reklamy lídra kandidátky ODS v Praze 6 Ondřeje Balatky. Děti se v klipu vysmívají premiéru Sobotkovi kvůli úrovni jeho angličtiny. Zneužití dítěte pro politickou reklamu považuje za neetické i protizákonné ministr školství Marcel Chládek. 



Marcel CHLÁDEK, ministr školství /ČSSD/ (záznam): 

Já bych vřele doporučil všem rodičům, ať děti nechají dětmi a prostě politické popasování nechají na nás dospělých. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Dva nové jaderné bloky v Česku. Kabinet uvažuje kvůli jejich výstavbě a provozu o vzniku vládního výboru pro jadernou energetiku. Výbor by měl na nejvyšší úrovni koordinovat kroky v oblasti legislativy, školství, výzkumu i energetiky. Byly to takové hovory z Pekingu. Moderátor čínské státní televize se českého prezidenta ptal na význam slov restart vztahů mezi oběma zeměmi, o kterém mluvil šéfdiplomat Lubomír Zaorálek. 



Miloš ZEMAN, prezident republiky /29.10.2014/: 

To je ten reset: nepoučujeme o tržním hospodářství či o lidských právech nebo o něčem podobném. Naopak se snažíme poučit. A já jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst, jak stabilizovat společnost. 

 

Václav MORAVEC, moderátor:

Odpověděl Miloš Zeman slovy, která způsobila poprask v Česku a v Číně? V Číně možná donutila pár lidí podívat se na mapu světa, kde vlastně leží ona zaslíbená země, ve které krtci nosí kalhotky. Prvními hosty dnešních Otázek jsou místopředseda Poslanecké sněmovny, předseda KSČM Vojtěch Filip a předseda občanských demokratů, exministr školství Petr Fiala. Pánové, vítejte v Otázkách. Hezký dobrý den. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Dobrý den vám i divákům. 



Petr FIALA, předseda ODS:

Dobrý den. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Pane místopředsedo, vyjdeme-li ze Zemanových slov pro čínskou státní televizi, jaká rizika má, má-li vůbec nějaká rizika, stabilizace podle čínského vzoru? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Víte, já jsem přesvědčen, že česko-čínské vztahy jsou vztahy, které jsou založeny hodně hluboko v historii a pro politiku platí symboly a protože bývalé Československo bylo jedním z prvních států, které uznalo Čínskou lidovou republiku, tak to, že Česká republika se nějakým způsobem vrací na čínský trh, je pro Čínu právě to symbolické, kdy je důležité, abychom respektovali tu vzájemnou historii a pokusili se tam něco udělat. 



Václav MORAVEC, moderátor:

A co učení se stabilizaci podle toho čínského vzoru. Má v sobě nějaká rizika? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

A pokud jde o stabilizaci, tak samozřejmě těch možností, čemu se tam lze přiučit, je mnoho, protože Čína má v tuto chvíli 1,4 miliardy lidí a je to samozřejmě velmi složité jak celostátně, tak regionálně, protože i ty nejmenší regiony jsou větší než celá Česká republika a mnoho měst má více než deset milionů obyvatel, takže i jedno město je větší než Česká republika. Takže ty věci, které se tam odehrávají, mají určitě i význam pro Českou republiku. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Čemu byste se osobně chtěl přiučit vy, když se podíváte na, a bavme se nejdříve o ekonomické stabilizaci Číny, existuje něco, čemu byste se chtěl přiučit nebo co byste doporučoval, čemu by se mělo Česko přiučit? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

To je zajímavá otázka, protože tam je čemu se přiučit, zejména například podpoře vzdělávání a to, jakým způsobem fungují jejich školské systémy, včetně toho, jakým způsobem oni získávají ty nejmodernější technologie, jak je nakupují, jakým způsobem využívají znalosti z celého světa a jak kooperují právě v tom vědeckém výzkumu. Nakonec podívejte se, třetí zemí, která má vlastní systém kosmických letů, kosmického výzkumu, je Čínská lidová republika. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Takže tomu doporučujete se přiučit. Pane předsedo Fialo, zase vyjděme z těch slov prezidenta republiky, čemu byste se vy rád přiučil od Číny? Je-li něco takového. 



Petr FIALA, předseda ODS:

Rozhodně bych se nechtěl učit, jak stabilizovat společnost. To mně připadá jako obrovský omyl. Je samozřejmě dobře, že rozvíjíme obchodní vztahy s Čínou. Není pravda, že jsme teď začali rozvíjet obchodní vztahy s Čínou, to je úplný nesmysl. Už za předchozích pravicových vlád se třeba zahraniční obchod, respektive vývoz do Číny zdvojnásobil, takže ty vztahy se rozvíjejí kontinuálně. Ale je potřeba v tom pokračovat. V tomto já nevidím problém. Ale u toho, u toho... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale kdybych vám namítl, že v ekonomické stabilizaci existuje možný problém, protože právě levná pracovní síla připravila mnoho lidí v České republice i v Evropě v uplynulých desetiletích o práci. Tomu se máme učit, že tady jsou a byli nezaměstnaní kvůli tomu, že Čína má levnou pracovní sílu? To je ta stabilizace? 



Petr FIALA, předseda ODS:

Já jsem jasně řekl, že já se žádné stabilizaci společnosti od Číny učit nechci a nevím přesně, co tím pan prezident myslel. Na to se ptejte jeho. Já jenom konstatuji, že rozvíjet obchodní vztahy s Čínou je správné, dělali jsme to i v minulosti. Není kvůli tomu potřeba tam padat na kolena, obracet českou zahraniční politiku. Můžeme to... 



Václav MORAVEC, moderátor:

A to děláme? 


Petr FIALA, předseda ODS:

Pokud najednou začínáme zdůrazňovat, jak nás třeba nezajímají lidská práva, tak to děláme. Ale to není potřeba. Chovejme se normálně, jako se chovají jiné evropské země, které bez problémů obchodují s Čínou a přitom třeba neházejí problematiku lidských práv za hlavu a nemávají nad tím rukou. Nicméně... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, promiňte, ale když budu citovat vašeho přítele Davida Camerona, na kterého se jako lídr konzervativní strany často odvoláváte, tak ten 8. května roku 2013 v britském parlamentu prohlásil, cituji: "Anglie uznává Tibet jako součást Číny, nepodporuje samostatnost Tibetu, respektuje státní suverenitu Číny." Totéž zopakoval při setkání s čínským premiérem, podobně mluví i Barack Obama. 



Petr FIALA, předseda ODS:

A tak mluvíme i my. A mluvili jsme tak vždycky. 

Václav MORAVEC, moderátor:

A to není o lidských právech? 



Petr FIALA, předseda ODS:

To jsou dvě věci. Jestli uznáváte celistvost Číny a jednu Čínu, anebo mluvíte o dodržování lidských práv. A lidská práva v Číně, a to je taky zkreslení této debaty, ta se samozřejmě netýkají jenom Tibetu. Podívejte se, co třeba dělá německá kancléřka Merkelová, když jede do Číny, tak s sebou bere i seznam třeba disidentů a poukazuje na jejich osud. Já na tom chci ukázat jednu věc. To dilema, které si tu stavíme, buďto obchod s Čínou anebo lidská práva, je dilema falešné, a když ho děláme, když si ho sami tady vytváříme, tak se ochuzujeme, protože ostatní evropské státy nic takového nedělají, s Čínou dobře obchodují a lidská práva neházejí za hlavu. To je rozumný postoj. Jenže bohužel česká zahraniční politika v současnosti se žádným rozumným postojem neprokazuje, česká zahraniční politika je zmatená, každý si říká, co ho napadne, z našich představitelů. A jediný, kdo na tom ztratí, je Česká republika. Ne naši zahraniční partneři. 



Václav MORAVEC, moderátor:

My o tom ještě budeme mluvit, ale když zůstanu u té ekonomické stabilizace, pane předsedo Filipe, od komunistů bych očekával, že budou kritizovat to, co se v Číně dělo v uplynulém desetiletí, co se týče odměňování pracovní síly čínské. To, že lidi v Evropě a v České republice přišli o práci kvůli tomu, že si Západ, včetně Evropy, učinil z Číny nejlevnější fabriku na světě. Proč o tom nemluvíte? 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

No mluvíme o tom. 



Václav MORAVEC, moderátor:

To jsem teda si nevšiml, že byste mluvili, že vám vadí to, že Čína se stala nejlevnější fabrikou na světě, která poškozuje životní prostředí a podobně. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Tak je možné, že jste se to nedočetl, protože... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Četl jsem velmi podrobně Haló noviny a další. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Škoda, že je více nepublikujete v České televizi. Jenom tolik, pane redaktore, to je jednoduché. Já jsem v roce 2013 při návštěvě Čínské lidové republiky, protože existuje, vždycky jednou za dva roky je to v Číně, ten sudý rok je to v Bruselu, existuje schůzka, kterou organizuje Ústřední výbor Komunistické strany Číny pro evropské politické strany. Tam je od levice do pravice výběr všech politických stran. A v roce 2013, a tady nemohu souhlasit s panem kolegou Fialou v tom, že by snad Německo se chovalo jinak. Oni se chovají totiž konsistentně. Tam je velký, v /nesrozumitelné/ je velká ekonomika německá, protože Německo vydalo tu knihu Čína, náš soused. Myslím, že už jsem o tom někde hovořil. A v tomto ohledu oni tam mají sedm investic, jedna je ještě rakouská, pak tam byla španělská, jedna americká. Řídil to bývalý ministr obrany Spolkové republiky Německo a tam byla velká porada. My jsme byli v té továrně, která vyrábí brzdové systémy pro automobilový průmysl německý, jsou to originální německé díly, ale vyráběné v Číně. A v tomto ohledu já jsem hovořil s představiteli Číny a nabídl jsem jim, na rozdíl od Německa, protože ta odpověď... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, vy jste je tedy, abyste to zestručnil, vy jste je upozornil na tu disproporci v odměňování. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ano. 



Václav MORAVEC, moderátor:

A to, na co upozorňuje pekingská univerzita, když se tedy máme učit ekonomickou stabilizaci od Číny, tak se řečeno cynicky slovy prezidenta máme učit prohlubující se příjmové nerovnosti Číňanů, máme se učit tomu, jak lidé v Evropě, včetně Česka, kvůli levné pracovní síle čínské přicházejí o práci? Tomu se máme učit? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Určitě ne. Já teda dopovím to, co jsem řekl, nechal jsem položit otázku těm německým podnikatelům na tom, jestli by nebylo vhodné, aby se zvyšovala kvalifikace těch čínských dělníků na těch německých obráběcích strojích, na těch lisech. Já jsem si je dovedl představit, že je vyrábí naše /nesrozumitelné/ nebo já nevím Sezimovo Ústí, případně Žďas ve Žďáru nad Sázavou. Ale ty lisy a obráběcí stroje byly z Německa. 



Václav MORAVEC, moderátor:

A co vám na to soudruzi řekli? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

No, soudruzi v Číně řekli, že by byli rádi se zvyšováním kvalifikace, ale odpověď německá byla, že ta vyšší kvalifikace znamená vyšší mzdy a to není na pořadu dne. Němci je učí, že mají mít nízkou kvalifikaci, dělat na těch obráběcích strojích a nezvyšovat kvalifikaci. V tomto ohledu... 



Václav MORAVEC, moderátor:

A tomu tedy asistuje čínská centrální vláda. Takže čínská centrální vláda tedy napomáhá německým kapitalistům. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Čínská centrální vláda tomu neasistuje, protože nakonec jeden z těch programů, které jsme tady spouštěli letos v srpnu na té česko-čínské diskusi, na tom diskusním fóru podnikatelském, a to, co bylo předmětem jednání prezidenta republiky, bylo právě to, jestli tam budeme schopni zavést minimální standardy našeho středního odborného vzdělávání a to si myslím, že je velmi dobrá věc. Nakonec letos na jaře mě kvůli tomu navštívil zástupce vedoucího oddělení ÚV KS Číny.

 

Petr FIALA, předseda ODS:

Přece tady nebudeme zobecňovat jeden případ a jednu zkušenost pana Filipa, jakkoliv ji respektuji. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ale to není jedna zkušenost. 



Petr FIALA, předseda ODS:

Přece o co tady jde? Jde o to, že obchodování s Čínou je pro Českou republiku výhodné. Tak ten obchod rozvíjejme, pomáhejme tomu, je potřeba, aby tomu napomáhala naše diplomacie, naši představitelé, to dělejme, ale úctu čínských soudruhů nezískáme tím, že před nimi budeme klekat na kolena a říkat, jak se budeme učit stabilizovat naši společnost podle jejich vzoru. Úctu získáme jedině tak, když naše zahraniční politika bude konsistentní a bude čitelná. A tak to dělejme. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, pane předsedo, když tady ale naváži na vaše slova a doplním je i slovy Vojtěcha Filipa, tak obchodní výměna mezi Čínou a zeměmi evropské osmadvacítky je mohutná. V průměru přesahuje miliardu eur denně. Jedním z problémů česko-čínských obchodních vztahů je obří deficit na české straně. Podívejme se na data. Zatímco z Číny do Česka se například loni dovezlo zboží za víc než 303 miliardy korun, opačným směrem putovaly výrobky jen za 37,5 miliardy korun. Schodek při vzájemném obchodování tak dělal 265 miliard korun. Českému vývozu do nejlidnatější země světa dominují stroje a zařízení k výrobě energie, autodíly, čerpadla a elektrická zařízení či spotřebiče. Z Číny do Česka se pak nejčastěji mluví a putují tam strojírenské výrobky, výpočetní technika s příslušenstvím, paměťové jednotky, telefony, spotřební zboží jako hračky, obuv, oblečení, nábytek nebo sportovní potřeby. Když se podíváme na českou politiku, kterou vidí Petr Fiala jako rozmazanou ...Ano, pane předsedo Filipe? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Můžu to doplnit? Víte, ta rozmazaná politika není současné vlády, ta rozmazaná politika byla těch minulých vlád. Oni uznávali jednotu Číny, to nikdy jsme nic takového nezměnili. Od roku 1990 skutečně respektujeme, že Čínská lidová republika je jednotný stát, který má nárok na to, aby vládl jak na Tchaj-wanu, tak v Tibetu. Respektujeme všechno ostatní, ale bývalý ministr zahraničních věcí Schwarzenberg vždycky to sice respektoval a hned musel k tomu dodat, že tohle je špatně, tohle... A to nedělá to Německo, to nedělá ta Velká Británie. Vy jste citoval pana Camerona a je evidentní, že ti, co říkají, také dělají. Kdežto u nás jsme něco jiného říkali a něco jiného jsme dělali. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale třeba Spojené státy americké, které jsou také výrazně na Číně závislé, tak také o lidských právech mluví, dodají to jako druhou věc. A respektují ale také celistvost Číny. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ano. Také respektují celistvost Číny a každý měsíc jim tam jezdí potvrdit, že dolar ještě platí. 



Petr FIALA, předseda ODS:

Znovu opakuji, ale tohle dilema je falešné a je v české společnosti. Není to tak, že buďto budeme obchodovat s Čínou nebo budeme mluvit o lidských právech. Žádná jiná země to tak nedělá, chovejme se normálně, mějme konsistentní zahraniční politiku a bude to fungovat. Problém nevyváženosti zahraničního obchodu je v něčem jiném, a když se díváme na ta čísla, tak si taky řekněme, že od roku 2007 za pravicových vlád se náš vývoz do Číny zdvojnásobil. Pokračujme v této tendenci, je potřeba a Čína je země, kde je potřeba, aby ty obchodní vztahy byly podporovány státem, byly podporovány diplomacií, byly podporovány návštěvami předních představitelů naší země, tak to dělejme, to je v pořádku. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pak mi tedy, pane předsedo, ale odpovězte na otázku, protože když byl v březnu na návštěvě evropských zemí čínský prezident, tak Evropská unie, evropská osmadvacítka dala najevo ochotu zahájit jednání, která směřují k dohodě o zóně volného obchodu mezi Čínou a mezi Evropskou unií. Je v zájmu České republiky, aby tato dohoda byla dojednána a podepsána co nejdřív? Jasná odpověď. 


Petr FIALA, předseda ODS:

Nepochybně rozšiřování obchodní výměny s Čínou je v zájmu české ekonomiky a je to v zájmu České republiky. Proč by taky nebylo? Čína je významná, rozvíjející se ekonomická velmoc a rozvíjet s ní obchod je naprosto správné. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Tudíž Česká republika by měla v Bruselu tlačit na dojednání a podpis... 



Petr FIALA, předseda ODS:

Já nevím, jestli tlačit, ale je v našem zájmu, abychom rozvíjeli obchodní vztahy nebo ekonomické vztahy s Čínou. A přece my se musíme chovat tak, abychom jednali v zájmu České republiky a jejích občanů. To je přece úplně jasné. A tím se musí řídit naše zahraniční politika. To je základní kritérium naší zahraniční politiky. 



Václav MORAVEC, moderátor:

I když to může připravit lidi o práci v Česku. 



Petr FIALA, předseda ODS:

Ale tak to je otázka potom nějaké ekonomické rozvahy, jestli toto připraví lidi o práci v Česku nebo nepřipraví. Ale my se musíme na každou věc dívat z hlediska užitečnosti pro Českou republiku. A podle toho ji rozvíjet. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo Filipe, vy máte představu, kdy by mělo dojít a kdy by to bylo optimální, aby došlo k podpisu evropské a čínské dohody o zóně volného obchodu? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Já si myslím, že Česká republika nemá na co tlačit, že mnohem důležitější pro Českou republiku jako součást Evropské unie, aby si v rámci těch možností, které má uvnitř Evropské unie, vyjednala s Čínskou lidovou republikou samostatný vztah, protože zónu volného obchodu mezi Českou republikou... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Počkejte, ale to bychom museli opustit nebo rozředit naše vztahy.



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Nemuseli. Teď jsme zrovna dělali dvě smlouvy v Poslanecké sněmovně, které umožňuje Evropská unie náš vztah, že děláme samostatné smlouvy s těmi jednotlivými státy. To udělat skutečně můžeme. A jinak ten rozvoj těch... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Podle vás by tedy měly česko-čínské obchodní vztahy pokračovat samostatnou individuální smlouvou o snadnějším obchodu mezi Českem a Čínou? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ano. Ano. Samostatnou smlouvou, která bude mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou. A jinak ten rozvoj těch vztahů přeci největší byl, když se stavěl Šen-tou, když se stavěl třetí a čtvrtý blok, který jsme vyjednali, a to bylo v roce 1999 a ty roky následující. To, že se potom zvyšoval ten objem, ano, zvyšoval se, ale už ne takovým tempem, jako se zvýšil právě po tom přerušení vztahů na začátku devadesátých let. 



Petr FIALA, předseda ODS:

Ne, ale přece ten problém není úplně černobílý. Rozvíjejme naše vztahy s Čínou, naše ekonomické vztahy s Čínou, rozvíjejme je na bilaterální úrovni a je to dobré. A podívejme se, jestli případný další rozvoj v rámci celé Evropské unie je pro nás výhodný a podle toho postupujme. Já myslím, že takhle a priori říct určitě ano nebo určitě ne, je chyba. My se musíme podívat na to... 



Václav MORAVEC, moderátor:

O tom se tady vůbec nevede diskuse ale, pane předsedo Fialo. 



Petr FIALA, předseda ODS:

My se musíme podívat na to, co je pro nás výhodné. No vede se diskuse. Řekněte jasně ano nebo ne. No podle toho, jaké budou parametry té dohody, jak to bude vypadat, jak to bude výhodné pro Českou republiku a podle toho se rozhodujme. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale nevšiml jsem si, že by i v souvislosti s návštěvou prezidenta se vedla hluboká diskuse právě o takových dohodách na bilaterální, tedy dvojstranné úrovni, anebo na úrovni evropské osmadvacítky. 



Petr FIALA, předseda ODS:

A kde myslíte, že se ta diskuse nevede? 


Václav MORAVEC, moderátor:

V českém veřejném prostoru. 



Petr FIALA, předseda ODS:

V českém veřejném prostoru se bohužel nevede dostatečně dlouho důkladná diskuse o zahraniční politice a to se projevuje v těch problémech, které dnes v řadě oblastí máme. A nevede se ani důkladná diskuse o našich národních zájmech. Když řeknu národní zájem, tak je to něco, co zní jaksi podivně, ale my máme národní zájmy a musíme je prosazovat i v Evropské unii. A to je potom jednoduchá odpověď na vaši otázku. Pokud to bude v zájmu České republiky, tak se k tomu připojme, a pokud ne, tak kvůli nějakým abstraktním hodnotám se k tomu nepřipojujme. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Je teď v zájmu České republiky, když mi odpovíte na postoj Občanské demokratické strany, je teď v zájmu České republiky, aby došlo k nějaké dohodě, dvoustranné dohodě mezi Českem a Čínou, která může bránit nebo odstraní ta dohoda nějaké překážky, které brání ekonomické spolupráci mezi oběma zeměmi? 



Petr FIALA, předseda ODS:

Rozvíjení ekonomických vztahů s Čínou je nepochybně v zájmu České republiky. A nevidím v tom žádný problém. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Jsou tady, ptám se, ale otázka zněla, jestli existují nějaké bariéry, které by měly být odstraněny dvoustrannou smlouvou? Jestli je vidíte jako lídr ODS? 



Petr FIALA, předseda ODS:

Já teď o žádných bariérách nevím a nepochybně nějaké existují. Musel bych se podívat detailněji na tuto otázku. Ale znovu opakuji, rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je v našem zájmu. Nevidím v tom nic špatného. Naopak je to důležité. Stejně ale jako s jinými zeměmi. Nesoustřeďme se jenom na Čínu. Je celá řada rozvíjejících se ekonomik, kde je potřeba prostě posilovat náš export, kde je potřeba rozvíjet obchodní vztahy, jinak prostě dopadneme špatně. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ono se právě z vyznění cesty Miloše Zemana zdá, jako by to byla Čína země zaslíbená, ale když se podíváme na další data, tak přímé zahraniční investice se letos v Číně snížily na nejnižší hodnotu za poslední dva roky. Tady jsou data z agentury Reuters. A evropským firmám v Číně klesají zisky a optimismus. Jak sami vidíte, jde o nejnižší optimismus od roku 2009. Konstatuje to průzkum nezávislé Evropské komory za loňský rok. Komora sdružuje na 1700 subjektů podnikajících v Číně. V posledním výzkumu označilo 63 % firem za hlavní důvod horších výsledků zdražování pracovní síly. Stejně tolik společností považuje za zásadní čínský ekonomický pokles a podnikatelé dále zmiňují globální pokles ekonomiky a také vnitřní bariéry v přístupu na čínský trh. Těmi bariérami mají na mysli rostoucí náklady na podnikání, což je i zdražování pracovní síly, antimonopolní vyšetřování zahraničních firem ze strany centrálních čínských úřadů a zákroky čínských centrálních úřadů vůči zahraničním investorům. Jak vnímáte, pane předsedo Filipe, tato rizika podnikání v Číně? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Pokud nechceme, aby nás zaplavovaly výrobky z laciné pracovní síly, tak je nechme, aby i oni měli vyšší mzdy, protože jinak tomu těžko budeme konkurovat, protože asi že bychom tady chtěli snižovat mzdy, když máme třetinové mzdy například se sousední Spolkovou republikou Německo, asi není zájmem České republiky. To je první moment. Čili to jim asi vyčítat nebudeme. Jestli tam... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Co ty zásahy antimonopolních úřadů a rozdílný přístup čínských úřadů k zahraničním investorům? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

V tomto ohledu právě si myslím, že tady je potřeba, aby k českým podnikům byl nějaký vstřícný postoj, proto je potřeba udělat samostatnou smlouvu mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou. Tady já vidím ten důvod té politické podpory. Protože samozřejmě i naše, ať už jde o strojírenské výrobky, zejména v oblasti energetiky nebo dopravních systémů, tady můžeme nabídnout nejvyšší světovou kvalitu. My jsme v té špičce světové v těchto dvou výrobních segmentech. Čili pojďme se o tom bavit a pojďme se bavit o tom, co nechce nabídnout ta Spolková republika Německo, a to je to střední odborné vzdělávání, protože to je tam evidentně potřeba na tom čínském trhu. A pokud to my budeme tím lídrem toho... 



Václav MORAVEC, moderátor:

A vy myslíte, že jsme schopni to vytrhnout? My v Číně, když nejsme schopni si udělat dobré střední vzdělávání v Česku? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ale víte, já si nemyslím, že nejsme schopni ho udělat, že u nás existují skutečně dobré učební texty, skutečně existují dobří mistři odborného výcviku. Ale pokud by je Čínská lidová republika chtěla, tak tady zaprvé budeme mít ty studenty, a zadruhé budeme moct tam přijít a školit ty nové učně, kteří by tam byli. Čili to má dvojí efekt a podle mého soudu má i smysl. V tomhle ohledu jsem přesvědčen, že to je volný prostor, kam můžeme vstoupit. A kdybychom vstoupili jenom do jedné provincie, tak to znamená pro náš systém poměrně vysoký nárůst našeho exportu v docela netradiční oblasti. 



Petr FIALA, předseda ODS:

Budeme tady mít ale samozřejmě velkou konkurenci, protože v renomovaných ekonomických časopisech se píše, že jedním z významných vývozních artiklů Spolkové republiky Německo je právě jejich duální systém vzdělávání. Takže ono to není tak jednoduché. Ale abychom nežili v nějaké iluzi, ta politická podpora ekonomických zájmů v Číně, to není něco navíc, to je prostě nutné. Vzhledem ke kultuře té společnosti, vzhledem k tomu, jak se tam chápe obchod, tak bez podpory státu, bez podpory reprezentantů toho státu se ty obchodní vztahy těžko rozvíjejí. Čili my musíme diplomacií podporovat zájmy našich firem v Číně. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Dovolte, abych tady ale ještě zmínil jeden aspekt konce té čínské návštěvy prezidenta republiky Miloše Zemana. Podle premiéra Sobotky měla nešťastný konec tím, že prezident republiky využil nabídku soukromých firem PPF a J&T a využil nabídku, aby letěl letadlem pronajatým těmito společnostmi. Připomeňme si Sobotkova slova. Tady jsou. 



Bohuslav SOBOTKA, premiér, 30. 10. 2014 /ČSSD/: 

Mě jenom mrzí, že praktické výsledky té cesty zastínila debata o tom, jakým letounem se prezident republiky dopravoval do České republiky. Myslím si, že kdyby zvolil standardní dopravu, to znamená, vrátil se stejným letadlem, jako do Číny přiletěl, tak bychom možná měli větší prostor pro to, abychom debatovali o skutečném obsahu té čínské cesty. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Konstatoval ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně ministerský předseda Bohuslav Sobotka. Jak často vy jako politici přemýšlíte nad tenkou hranicí světa politiky a světa byznysu? Pane předsedo. 

 

Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Zaprvé jsem předpokládal u vás, pane doktore, že vy jste kvalifikovaný novinář, že tuto, řekl bych, výhybku těch nekvalifikovaných novinářů v České republice si odpustíte. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale vy si nemyslíte, že to je širší trend. Promiňte, jestliže Václav Klaus v roli ministerského předsedy v roce 1994 letí do Bavorska soukromým letadlem, které financují soukromé firmy, navštíví BMW, pojišťovnu Allianz. Jestliže bývalou prezidentskou knihovnu platí Zdeněk Bakala. Vy chcete zprivatizovaného prezidenta? Vy chcete jednoho prezidenta, bývalého prezidenta, jemuž platí knihovnu jedna finanční skupina, vy chcete druhého bývalého prezidenta, jemuž platí institut PPF a teď třetího prezidenta, který asi chce do stejného domečku jako jeho předchůdci. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ne, nechci. Dobře. Já považuji za podstatné to, že v tomto ohledu jistě máte pravdu. To bych musel připomenout BMW, ne, pardon, Mercedes s německou poznávací značkou, kterou jezdil bývalý místopředseda Federálního shromáždění Václav Benda. Tím to začalo. Tak si to tady řekněme. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ale proto se vás ptám. Máme pokračovat v té krásné tradici, že prezident ukazuje krtečka, jehož autorská práva má v Číně PPF? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ne, já to nechci. Souhlasím s tím, že to je věc, která tam být nemá. Ale přeci o tom nebyla ta návštěva vůbec. To, že já to vyčítám tomu okolí prezidenta republiky, které absolutně nezvládá tu roli, kterou má mít u něj. Ano, jistě chvátal za důležitými věcmi, tady na 28. října. Tak měli naplánovat tu návštěvu tak, aby se mohl vrátit včas tím letadlem Armády České republiky. S tím souhlasím. Ale to přeci není o té návštěvě. To je přeci to... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale je to o vztahu té tenké hranice mezi politikou a byznysem. Vyrozuměl jsem správně z vašich slov, že pokud by se vám toto stalo, tak by na minutu letěl ředitel Kanceláře prezidenta republiky? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Asi tak. Tak jste to pochopil správně. Protože já v tomhle ohledu vidím selhání toho jeho okolí, které ho neupozorní na to, jaké to je riziko vstoupit na ten tenký led a probořit se na něm. 



Václav MORAVEC, moderátor:

A prezident nenese odpovědnost? Říkáte, prvním krokem je na místě rezignace Vratislava Mynáře jako šéfa kanceláře. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Nese odpovědnost za to své okolí. Protože to, že se nechá k tomu přemluvit, jistě mu tam říkali, jak bude dříve doma, jak ještě stačí povýšit generály. Já chápu to, co to jeho okolí vyvádělo, aby se to stalo. Já to považuju za nesprávné, ale není to primárně jeho odpovědnost. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Kde je hranice mezi politikou a byznysem, pane předsedo? 



Petr FIALA, předseda ODS:

Já nevím. Mně se zdá zcela jasné, že prezident Zeman jako zkušený politik, člověk, který prošel i přímou volbou, kterou já považuju za chybu, tak musí být schopen rozlišovat. A tady zjevně pan prezident Zeman, nejenom v tomto případě, ukazuje určitou necitlivost pro symbolický význam některých věcí. Abych to řekl jasně. Není žádný problém, že pomáhá tak velkým společnostem, jako je PPF nebo někdo další na čínském trhu. Není to problém. Není to problém, že se s nimi sejde, vždyť on by se s nimi sešel kdekoliv jinde. V tomto já problém nevidím. Ale hlava státu, když si sedne do soukromého letadla, když na letišti stojí vládní letadlo, to je prostě chyba a je to necitlivost k tomu symbolickému významu tohoto kroku. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Není to ale jen pokračování té prezidentské tradice? Zmiňoval jsem tady Václava Klause. Jeho manželka také před několika lety v Číně propagovala Krtečka, protože Institut Václava Klause je placen PPF? 



Petr FIALA, předseda ODS:

Ale propagování nebo pomoc velkým firmám, a teď je zase otázka, jak se to dělá, jestli takovým způsobem, jako že prostě ukazuji plyšovou hračku v televizi, čímž si myslím, že činím Českou republiku do jisté míry směšnou, anebo to dělám nějakým kultivovaným, rozumným způsobem. A mně připadá, že podporovat tyto firmy rozumným způsobem lze, ale sednout si do jednoho letadla soukromé společnosti, to prostě jako hlava státu to udělat nemůžu. Mě taky mohl... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Není to ale teď, není to to, že jsme v uplynulých 25 letech, a Zemanův let letadlem placeným J&T a PPF je jen tečkou na pomyslném dortu, kam se Česká republika dostala v těch uplynulých 25 letech, vztah sféry veřejné a vztah velkých korporací.

 

Petr FIALA, předseda ODS:

To není tečka na pomyslném dortu. Toto je zvláštní případ, kdy prezident místo vládního letadla použije soukromé letadlo. Ale říkám znova, zase to nepřeceňujme. Tam prostě k žádným zvláštním jednáním nedošlo. Copak si vážně myslíme, že kdyby se chtěli ti významní podnikatelé setkat s prezidentem, že by se s ním nemohli setkat? No samozřejmě mohli. Ale nevhodné je, že si s nimi sedne do jednoho letadla. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Vnímáte to jako selhání okolí prezidenta, čemuž to přičítá Vojtěch Filip a říká, že by na minutu letěl kancléř? 



Petr FIALA, předseda ODS:

Ale já přece musím mít rozum. Když mně někdo řekne, máš doma pěknou modrou mikinu, tak si jí vem, teď se může chodit v mikině, běž k panu Moravcovi v mikině, já mám ještě takovou hezkou s emblémem Masarykovy univerzity, takže by to mělo i ten protestní význam, tak já mám dost rozumu na to, abych jako reprezentant Občanské demokratické strany si sem prostě v té mikině nesedl. Tak to přece musíme chtít po všech politicích, i po panu prezidentovi. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Třeba se časy mění, mění se i doba. 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Já myslím, že pokud jde o ty mikiny, to je nevhodné. Já si myslím, že... 



Petr FIALA, předseda ODS:

Takže je dobře, že jsem si ji nevzal. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Určitě. Určitě, pane předsedo. 


Petr FIALA, předseda ODS:

V něčem se shodneme. To je výborné. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ne, no tak já samozřejmě, protože jsem také studentem Masarykovy univerzity, nemohu přijmout to, že někteří si ji připínají jaksi na svou klopu a dělají z toho jakousi agendu, ke které jim ani nenáleží jaksi hovořit, takže v tomto ohledu... 



Petr FIALA, předseda ODS:

Já zas nemohu přijmout, že rektor Masarykovy univerzity není na oslavách 28. října. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ale to je jeho problém. 



Petr FIALA, předseda ODS:

Ne, to není jeho problém. To je problém prezidenta republiky. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

To je jeho problém. Pane předsedo, pane předsedo, to je jeho problém, protože on se zachoval tak nechutně, že mě to uráží jako studenta Právnické fakulty, brněnské fakulty. 



Petr FIALA, předseda ODS:

On se zachoval naprosto normálně. To je velký omyl. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Jako nepustit prezidenta republiky na přednášku na univerzitu, to si teda hraje na někoho... Víte, jak se zřizuje, pane kolego, univerzita? Zákonem. To znamená, aby vznikla veřejná vysoká škola, musí k tomu Poslanecká sněmovna, tedy politická scéna České republiky zaujmout pozici... 



Petr FIALA, předseda ODS:

A víte, jakým zákonem je zřízena Masarykova univerzita? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Vím. 


Petr FIALA, předseda ODS:

Tak jakým? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Prosím vás... 



Petr FIALA, předseda ODS:

Ne, jakým zákonem. A to je strašně důležité. Zákonem z ledna 1919, jedním z prvních aktů prvního samostatného československého parlamentu. Protože Masarykova univerzita je spojena s 28. říjnem, bojem za samostatnost Československa. Dokonce Masarykova univerzita má... 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ano. A proto pan rektor nepřijde a ohlásí, že by tam ani nepřišel. Výborný nápad. 



Petr FIALA, předseda ODS:

Ne. Masarykova univerzita má za sebou i oběti. Lidskou oběť za zřízení druhé české univerzity v Brně. Žádný prezident, pokud zve rektory veřejných vysokých škol, si nemůže dovolit nepozvat rektora Masarykovy univerzity. I kvůli těmto historickým souvislostem. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo Filipe, tady poslední otázka na vás, když už jste otevřeli oba dva toto téma, protože jsem ho sem vnášet nechtěl, ale když prezident republiky říká, že ti, kteří odmítli pozvání, tak už nemají šanci, pokud bude příští rok pokračovat v tomto duchu, kdy nový rektor Univerzity Karlovy v Praze, profesor Zima, odmítl teď přijít na Pražský hrad a jasně tím dal najevo, že to je sounáležitost s rektory, kteří nebyli pozváni, tak co budete říkat za rok, až prezident republiky nepozve ani rektora Univerzity Karlovy na předávání státních vyznamenání? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Já myslím, že prezident republiky jistě pozve rektora Karlovy univerzity, protože ten nikdy neprohlásil, že by na takové pozvání nereagoval. A nikdy také pana prezidenta neurazil tím způsobem jako rektor univerzity Masarykovy. Mě nemusí pan kolega zkoušet jaksi, kdy vznikla Masarykova univerzita, později univerzita Jana Evangelisty Purkyně, na které jsem studoval. Já dokonce vím i historii Právnické fakulty, kdy byla obnovena její činnost a tak dále. 



Václav MORAVEC, moderátor:

To je sice krásné, ale tím už nezatěžujme, protože otevřeme další téma. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ale já jenom chci podotknout, že nemůžete očekávat, že se prezident republiky bude chovat tím, že kdo po mně kamenem, já po tobě chlebem. Jako to je asi očekávání, které se v tomto ohledu právě proto, že vznikla Masarykova univerzita, je otázka, k jakému datu si ti dva jaksi... 



Petr FIALA, předseda ODS:

Ale to není o osobách. To je přece o instituci. /Souzvuk hlasů/. To není svátek pana prezidenta. To je svátek nás všech. A my máme právo, aby tam byli reprezentanti všech významných institucí, k nimž patří Masarykova univerzita. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Já bych jistě unesl to, že když mi někdo odmítne pozvání, tak mu ho klidně znovu pošlu a budu akorát sledovat, jak on se bude chlubit, jak mohl odmítnout pozvání, které jsem mu znovu poslal. Možná, že Miloš Zeman to neunese. Já bych to unesl. A jenom bych si řekl, jakou ubohost pan rektor v sobě ukázal. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo, promiňte, na to jsem se chtěl zeptat, jestli králům, prezidentům nepřísluší velkorysost? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Já myslím, že vždycky přísluší. Ale v tomto ohledu to se musíte zeptat Miloše Zemana, proč je nepozval. Ale já v tomhle ohledu jsem přesvědčen, že minimálně ten vztah k tomu 28. říjnu musí mít všichni stejný. Jak prezident republiky, tak ti rektoři. 



Petr FIALA, předseda ODS:

Ale nejenom velkorysost, taky vědomí určité odpovědnosti, povinnosti a symbolického významu mých gest. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo Filipe, také tato slova si pamatujte, protože za minutu a půl se k nim vrátíme. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:

Děti v reklamě fungují. Jedno oko nezůstane suché. Děti fungují i v politické reklamě, i když, i když to předpokládá silné žaludky autorů i rodičů. Na sociálních sítích se shodou okolností před volbami objevilo video se třemi zneužitými dětmi. Nedá se mu říkat domácí, tedy homevideo. Je totiž ze školy, tedy zřejmě schoolvideo. Hovoří se v něm částečně anglicky, protože děti na oné veřejné základní škole mají to štěstí, že se hodně učí anglicky. Pokud ovšem na to jejich rodiče mají. Angličtina českého premiéra Bohuslava Sobotky se stala předmětem posměchu tří dětí ze základní školy Hanspaulka. Ale především autora předvolebního klipu, lídra kandidátky občanských demokratů v Praze 6 Ondřeje Balatky. A dvojky na kandidátce, ředitelky školy Marie Pojerové. 



Ondřej BALATKA, radní pro školství, sport a volný čas; kandidát na starostu Prahy 6 /ODS/: 

A protože by se mohlo stát, že tomu pan premiér nerozuměl, pro jistotu mu to přeložíme do češtiny. 



Marie POJEROVÁ, ředitelka ZŠ Hanspaulka; kandidátka č. 2 v komunálních volbách v Praze 6: 

Milý pane premiére, děti ze Základní školy Hanspaulka vás zvou k sobě do třídy, abyste se s nimi učil angličtinu. Věří, že jednoho dne ji budete umět lépe než ony. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Podle nejnovějších informací Otázek se na vzniku předvolební reklamy občanských demokratů Prahy 6 spolupodílel místopředseda Strany práv občanů, poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. Nejedlý poskytl pro účely natáčení politické reklamy svého potomka. Ministr školství Marcel Chládek neskrýval na konci týdne v rozhovoru pro Otázky nad touto informací překvapení. I rozčarování zároveň. 


Marcel CHLÁDEK, ministr školství /ČSSD/ (záznam): 

U rodičů samozřejmě je na zvážení, jestli používat děti do politické kampaně nebo ne. Já bych vřele doporučil všem rodičům, ať děti nechají dětmi a prostě politické popasování nechají na nás dospělých. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Vzkaz premiéru Bohuslavu Sobotkovi nenatočili jeho autoři podle radního Prahy 6 Ondřeje Balatky z ODS jen jako vtip. Je v něm obsažen i jiný příběh a ten se týká přímo účinkujících dětí. Ministr školství Sobotkovy vlády Marcel Chládek podle Balatky, citujme, "poslal do základních škol v Praze 6 Českou školní inspekci, která zde chce zrušit dvojjazyčnou výuku." 



Marcel CHLÁDEK, ministr školství /ČSSD/ (záznam): 

Je to lživé tvrzení a to ze dvou důvodů. Já jsem nikam školní inspekci neposílal. Ba co více, ani jsem nevěděl, že tato kontrola probíhá, protože Česká školní inspekce je nezávislá a ta tam přišla na základě podnětů rodičů, kteří si právě stěžovali, že má být výuka bezplatná, že po nich chtějí, aby platili 19 tisíc za výuku na veřejné škole. A zároveň není pravdou, že by Česká školní inspekce řekla, že mají tuto výuku zrušit, pouze jim doporučila, že tato výuka musí být v rámcovém vzdělávacím programu, což nebyla a došlo k pochybení, a zároveň že nemůže být za úplatu a nemůže být tato bariéra pro děti. Takže děti musí být přijímány do této třídy bez rozdílu, jestli zaplatí ten příspěvek nebo nezaplatí. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Argumentuje v rozhovoru pro dnešní Otázky ministr školství Marcel Chládek. Pražští občanští demokraté se před letošními komunálními volbami přitom zaklínali tím, že pražská ODS prošla zásadní změnou, ať už personální i myšlení. Vy jste viděl, pane předsedo Fialo, ten předvolební klip před letošními komunálními volbami? 



Petr FIALA, předseda ODS:

Já jsem ho viděl až ve chvíli, kdy se o něm začalo diskutovat v médiích. Předtím samozřejmě ne. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Co jste si pomyslel, když jste ten klip viděl? A že jeho autorem, respektive iniciátorem je váš lídr? 



Petr FIALA, předseda ODS:

To je úplně jednoduché. Já nepovažuju podobnou formu předvolební reklamy nebo předvolební agitace za nejvhodnější. Můj vkus to není a to je vše, co k tomu můžu říct. Já vím, že kolegové to mysleli dobře, chtěli poukázat na znalost angličtiny, chtěli poukázat na některé problémy, které jsou s tím spojeny. Což se třeba úplně nepovedlo. Tečka. 

Václav MORAVEC, moderátor:

Proč ale v tom videu pak zamlčují základní informaci? Že se premiér Bohuslav Sobotka může naučit na státní škole angličtinu lépe, než tak jak hovoří anglicky, ale musí zaplatit za to ročně 19 tisíc korun. 



Petr FIALA, předseda ODS:

To tak úplně samozřejmě není. 



Václav MORAVEC, moderátor:

No to tak je podle protokolu České školní inspekce. 



Petr FIALA, předseda ODS:

Nevím, jaký protokol máte k dispozici. Já ho k dispozici nemám, takže se na něj musím nejprve podívat. Ale ten problém je přece jiný, ten hlavní problém je znalost angličtiny a schopnost se domluvit u části naší společnosti a také u hlavních politických představitelů. To, co předvedl pan premiér Sobotka, to určitě není dobré. Já bych si z toho legraci nedělal. Je to spíš smutné. Jestli naši reprezentanti neumějí dobře anglicky, což jako se může stát, a já z toho nikoho nijak nesoudím, tak pak mají mluvit česky. Dělají to i jiní reprezentanti jiných zemí. Je to samozřejmě obrovský handicap pro to neformální vyjednávání, které vždycky za každou tou oficiální akcí je. Ale budiž. Druhá věc je, že my se snažíme dlouhodobě pozvednout úroveň angličtiny a výuky angličtiny a znalosti angličtiny na našich školách a děláme pro to hodně. A není pravda, že se to všude musí platit. Zrovna Praha 6 je příkladem městského obvodu, kde na všech základních školách od první třídy se učí angličtina, a to samozřejmě bez poplatku. Toto je speciální případ, který... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ne. Rozšířená výuka angličtiny těch tří dětí. A jedno z těch dětí, a Česká televize záměrně rozmazala obličeje těch dětí, stejně jako neuvádí, které z dětí je dítětem místopředsedy Strany práv občanů a poradce prezidenta republiky Martina Nejedlého. To spojení, že tady SPOZ  s ODS v Praze 6... 



Petr FIALA, předseda ODS:

To já samozřejmě poprvé jsem slyšel od vás a je to věc, na kterou se musím podívat. Pro mě není jasné, proč vedoucí představitel levicové, skoro už neexistující strany se zapojil do předvolebního klipu ODS. Je to otázka. Podívám se na to, ale v tuto chvíli k tomu nemohu nic víc říct, než že to je docela zajímavé. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo Filipe, není to opět ukázka privatizace a toho, že se tady posouvají hranice, kam až jde politická reklama, že využije tří dětí základní školy, jedno dítě poskytne místopředseda Strany práv občanů, tím asi chce naznačit, že on má větší práva, že může zaplatit za své dítě 19 tisíc ročně za rozšířenou výuku angličtiny na státní škole. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Jistě je to krok k té privatizaci těch politiků, ale zejména je to ukázka toho, jak se dělá politická reklama a rozporu slov a činů. Prostě ODS nic jiného neumí nebo neuměla, uvidíme, jaká bude, než pomlouvat druhé a lhát sama o svých činech. To je tak. Mluvilo se o privatizaci, ve skutečnosti šlo o rozkrádání majetku České republiky. To byla ideologie. Mluvilo se o jednom, dělalo se druhé. Tady také. Jasně se mluví o tom, že někdo neumí anglicky a ve skutečnosti zapomínám říct, že ale když se chceš naučit, musíš platit. I když jsi veřejná škola.Takže v tomhle ohledu samozřejmě zamlčování skutečností je jejich politikou. 



Petr FIALA, předseda ODS:

A vždyť to není vůbec pravda. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ale je to pravda. Je to pravda. Tak se podívejte na celou historii. Máte... 



Petr FIALA, předseda ODS:

Pane předsedo, to jsou úplné nesmysly. Podívejte se na vaši historii komunistické strany, a pak nám něco vyčítejte. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ale tak jestli se chcete bavit o historii, tak se bavme o té historii KSČM. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Ne, promiňte, pane předsedo Filipe, nechci se bavit o historii. V tom zmíněném videoklipu účinkovala ředitelka Základní školy Hanspaulka a dvojka na kandidátce ODS. My jsme původně na odpovědi na naše otázky adresovali jí. Odpověď přišla právě od Ondřeje Balatky, který v pátek redakci Otázek napsal. A teď cituji. "S natáčením videa, které jsme zajistili sponzorsky z vlastních prostředků a mimo prostory školy, rodiče souhlasili písemně. Video bylo natočeno ve snaze upozornit na aktuální témata bilingvní výuky ve školách, které bylo otevřeno v letošním roce. Nešlo o kampaň jedné strany proti druhé, byla to prostě netradiční součást volební kampaně ODS, protože školství je významným a sledovaným tématem komunálních voleb. O komunikaci s MŠMT na toto téma jsem usiloval již na jaře tohoto roku." Konec citátu. Zároveň jsme oslovili i Martina Nejedlého, místopředsedu Strany práv občanů a poradce prezidenta republiky. I jemu jsem adresoval otázky, které se týkají toho, zda to je nová politická kultura, nové právo občana využít své dítě v reklamě a co by řekl tomu, kdyby ministr školství například natočil videoklip s dětmi ze středočeské základní školy a dělal si legraci z úrovně angličtiny prezidenta republiky. Ale ty otázky, které byly zaslány Martinu Nejedlému, zůstaly do dnešního dne bez odpovědi. Ukazuje ten klip na zásadnější problém bilingvního vzdělávání na základních školách? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Já myslím, že neukazuje na tento zásadní problém, protože ten by se ukazoval například na tom, že by ve veřejném prostoru se diskutovalo, od kdy se učí jaké jazyky, jakým způsobem, jaké jsou výsledky našich žáků, jestli jsou lepší, než byly například před deseti lety. A jestli vůbec se zlepšuje ta situace mezi českými žáky. Žel úroveň našeho školství spíše za posledních dvacet let klesala, než by se zvyšovala. To se projevilo i v těch evropských průzkumech. Nakonec si myslím, že v té... 



Václav MORAVEC, moderátor:

Proto jsem se vás ptal v úvodu, jestli pomůžeme my Číně, když obecně i to odborné vzdělávání v České republice klesá. 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Ale já jsem právě odpovídal, že tady ano, protože ten Rudolf Scharping, o kterém jsem mluvil, řekl, že to není téma dne. A já jsem to vnímal tak, že pokud to má být téma dne, tak to musí dělat někdo jiný než ten, který sice usiluje tam o vysoké ekonomicky progresivní investice, ale nechce dát ten druhý krok. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Jak byste vy reagoval, pokud byste byl předsedou politické strany, toto udělal některý z vašich lídrů v městské části, tak jak byste se s tím popasoval jako předseda politické strany? 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM:

Já musím říct, že v našem systému, v našich stanovách by bylo nutné, abych nejdříve to projednal s předsedou krajského výboru, a potom teprve řešil to s ním přímo. Například prostřednictvím rozhodčí komise, protože já bych nechtěl, aby se takhle KSČM profilovala, protože my celých 25 let od února 1990, kdy KSČM vznikla, usilujeme o to, abychom se chovali vždycky slušně, vždycky zodpovědně vůči ústavě a právnímu řádu České republiky. To je politika KSČM. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Pane předsedo, mělo by to mít nějaké důsledky pro Ondřeje Balatku? Protože vy jste se s ním fotil a, promiňte... 



Petr FIALA, předseda ODS:

To by jsem měl komentovat, to co říkal pan kolega Filip. Ale komentovat to nebudu. Já, prosím vás, řeknu jinou věc. Nepřeceňujme jedno video, které nešťastně vyznělo. Informace, že je do něj nějak zapojen pan Nejedlý, je pro mě nová, budu se jí zabývat. To je všechno. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Promiňte, ale je to stejné... Pane předsedo, vy tady bagatelizujete video, ve kterém jsou využity děti ze základní školy, byť ne na půdě školy. A zároveň se podívejte, co jste si myslel o prezidentu republiky, který nastoupí do letadla, které je ... Není to podobné? 


Petr FIALA, předseda ODS:

Můj vkus to není. Jako podobné to samozřejmě není. Ale jako můj vkus to není, to jsem řekl poměrně jasně. Ale znovu opakuji, přeceňovat jedno video, které nešťastně vyznělo a které podle mě bylo myšleno docela dobře a chtělo poukázat na problémy s angličtinou, které prostě prokazatelně máme. Ono můžeme nabízet Číně kde co, ale musíme se s nimi taky domluvit. 



Václav MORAVEC, moderátor:

A navíc my na státních školách tedy máme strpět to, co konstatuje protokol České školní inspekce, že ty děti, které mají rozšířenou výuku angličtiny na státní škole, tak jsou vyučovány prostřednictvím soukromé společnosti, s.r.o., a platí za to 19 tisíc. 



Petr FIALA, předseda ODS:
 

Pane redaktore, vy máte k dispozici nějaký protokol České školní inspekce, který já k dispozici nemám. Já se na něj mohu rád podívat... 



Václav MORAVEC, moderátor:

No ale váš lídr na Praze 6 natočí na základě údajné šikany České školní inspekce video, v tom videu hraje ředitelka základní školy. Tak jsem si opatřil na základě zákona o svobodném přístupu k informacím protokol o kontrole České školní inspekce. 


Petr FIALA, předseda ODS:
 

To jste udělal dobře. Já jsem si ho neopatřil, až se na něj podívám, tak jsem schopen o tom s vámi kvalifikovaně mluvit. Ale v tuto chvíli říkám, nešťastné video, ne úplně povedená kampaň, dobrý úmysl a problém angličtiny na našich školách prostě existuje. Víme to. On není ani v objemu výuky třeba tolik, jako je v tom, že žáci mají dobré znalosti třeba gramatiky, ale neumí to prakticky použít. A to je něco, co nás bude handicapovat, pokud s tím něco neuděláme. Tak s tím něco dělejme. A berme tuhle nešťastnou záležitost jako výzvu k tomu, abychom víc diskutovali i o jazykové připravenosti našich žáků a udělali z toho pozitivní závěr. 



Václav MORAVEC, moderátor:

To znamená, pokud byste byl součástí vlády, tak které kroky byste podnikl? Závěrečná otázka. Aby to jazykové vzdělávání na těch školách bylo lepší, ale zároveň aby tady nedocházelo k rozdělování dětí, že ti, kteří na to mají, jejichž rodiče na to mají, jako rodiče Martina Nejedlého, 19 tisíc ročně a ti rodiče, kteří na to nemají, tak aby jejich děti nebyly diskriminovány? 



Petr FIALA, předseda ODS:

Ty kroky jsou jednoduché. A my jsme některé z nich začali dělat. Je potřeba upravit jazykovou výuku v rámcových vzdělávacích programech tak, aby odpovídala evropským standardům. Aby se víc posilovaly praktické dovednosti, jazykové kompetence, tyto kroky jsou udělány. Je potřeba rozšířit počet hodin výuky angličtiny. My jsme dokonce chtěli zavést i základní seznamování se s druhým jazykem, což je velmi důležité. Posilovat kvalitu pedagogického sboru, tak aby angličtinu učili ti, kteří opravdu rozumí a rozumí jí prakticky a dovedou ty děti něco naučit. A tímto směrem můžeme jít. A vůbec není pravda, že se u nás angličtinu nemohou naučit děti, které za to neplatí. 



Václav MORAVEC, moderátor:

Mohou se naučit horší angličtinu. Alespoň z toho protokolu. 



Petr FIALA, předseda ODS:

Já nevím. Moje děti nikdy za angličtinu na škole neplatily a umí docela dobře anglicky. Takže já bych v tom takovýto problém neviděl. 


Václav MORAVEC, moderátor:

Naštěstí že umíme jenom rusky, pane předsedo Filipe.