21. října 2014

Vyjádření Hany Smejkalové

Podporuji demokratická rozhodnutí. Každý občan musí vědět, čeho chce dosáhnout, co chce a co může v rámci svých možností. To za něj nikdo nerozhodne.

Jmenuji se Hana Smejkalová, moje rodina žije v Holoubkově již téměř 100 let. Můj dědeček, František Titl, čalouník a dekoratér, postavil za první republiky dům u lesa, kde měl firmu. Jsem účetní v důchodu.

V roce 2002 jsme s bratrem založili místní sdružení Občanské demokratické strany. V té době se ve vesnici prezentovala pouze komunistická strana. Došli jsme k závěru, že někdo musí prezentovat jiné názory, ostatně z výsledků voleb je zřejmé, že zde 45 procent občanů socialisty odmítá.

V současné době se zde již prezentuje také TOP 09.  Přestože je to konkurence, těší nás to, přece jen komunisté zde stále dostávají nejvíce hlasů. Přesto se v koalici s nezávislými podařilo sestavit pravicové zastupitelstvo, i když jako v parlamentu, o jeden hlas, v poměru 6 : 5.

V roce 1972 díky nevhodnému rozhodnutí komunistů zde bylo postaveno panelové sídliště. Díky komunistické propagandě – cukr a bič – my vám dáme zdarma byty, a vy nás budete ve všem poslouchat. Na vesnici jsou lidé šikovní, mohli si klidně postavit soukromé rodinné domky. Takže obecní úřad začal mít se sídlištěm problémy, neplatiči a nepořádek. Proto jsme usilovali o odsouhlasení, aby byty byly prodány do soukromého vlastnictví. Podařilo se, jen nepatrná část obyvatel si byt nekoupila.  Založili Společenství vlastníků jednotek a starají se o svůj majetek, byt mohou prodat nebo dědit. Soukromé vlastnictví je hlavně zodpovědnost.

Podporujeme demokratická rozhodnutí. Každý občan musí vědět, čeho chce dosáhnout, co chce a co může v rámci svých možností. To za něj nikdo nerozhodne.

Bohužel, politické strany v České republice nejsou oblíbené. Jenže – jak můžete vědět, co chce dělat a co si myslí – nezávislí?   Proto by měly existovat jmenovité politické strany, které když se rozhodnete volit, víte, jaký mají názor na všechny oblasti našeho dění.

Na můj email mně můžete napsat.

frant.smejkal@tiscali.cz

Čím se stále zabývám? Stále hledám odpověď na problém, který jsme řešili ve Společenství vlastníků jednotek. Komerční banka špatnou hypotékou způsobila 24 vlastníkům dluh, který museli zaplatit aniž by ho způsobili.  Tento problém může nastat i u jiných domů. Do měsíce mám schůzku v Praze s ekonomickým expertem, budu na svých stránkách o této schůzce informovat veřejnost.

Jiří Krofta

PR manažer ODS PK