17. září 2014

Je dobře, že ODS na Praze 6 omládla

Rozhovor se starostkou MČ Praha 6 Marií Kousalíkovou

Paní starostko, odcházíte po dvaceti letech v komunální politice a třech letech starostování na Praze 6 jako nejoblíbenější pražská starostka, bez skandálu a mediálních škraloupů. Jak se vám to povedlo?

Žádný kouzelný recept nemám. Jednoduše platí, že politika se dá dělat slušně a s určitou pokorou. O to jsem se vždycky snažila. Neznamená to ovšem, že bych za poslední roky nebyla terčem útoků politických konkurentů. Pokud ale starosta dělá svou práci poctivě a umí svá rozhodnutí lidem vysvětlit, nemá důvod k obavám.

 

Mnoho starostů si stěžuje, že jsou svazováni novými zákony a narůstající byrokracií. Pocítila jste to na vlastní kůži?

Administrativa, která se valí na samosprávu, skutečně může rozhodování v obcích blokovat. Praha 6 má v tomto ohledu jako velká obec výhodu, ale od svých kolegů starostů z ODS v menších obcích vím, že někdy musí se státní mašinérií zápasit. I proto vedle slušnosti považuji za další důležitou vlastnost dobrého starosty určitou dávku odvahy. Bohužel v současnosti se na vrcholná místa často dostávají lidé, kteří se jen snaží zalíbit, v praxi ale kromě líbivých slov žádný pozitivní program nemají, natož aby byli ochotni za něj bojovat.

 

Co považujete za svůj největší úspěch?

Těžko se mi vybírá. Když jsem se v roce 2011 stala starostkou, Praha 6 už byla jednou z nejúspěšnějších městských částí v Praze. Po několika letech jsme se posunuli ještě dál a o našem prvenství už myslím nelze pochybovat. Jsme nejzelenější městskou částí s udržovanými parky a čistými ulicemi, máme špičkové školy a naše děti dosahují nejlepších výsledků v republice, kulturní život tu patří k nejpestřejším v Praze, vymýtili jsme hazard a už brzy se budeme moci pochlubit nejlepší dopravní obslužností. Do úspěchu Prahy 6 se pochopitelně promítá i aktivita místních obyvatel, kterým záleží na tom, v jakém prostředí žijí.

 

Vy už letos na kandidátce ODS do komunálních voleb nefigurujete. V jejím čele je – pro někoho možná překvapivě - dost mladých lidí, včetně lídra Ondřeje Balatky.

Ano a považuji to za správné rozhodnutí. Jestli něco ODS dlouhodobě poškozovalo, byl to obraz zkostnatělé strany, která si neumí vychovat mladé nástupce. Přitom jsme mladé a velmi schopné lidi ve svých řadách měli. Jsem ráda, že právě oni budou tváří ODS na Praze 6.

 

Někdo možná namítne, že mládí není zárukou schopnosti řídit město.

To máte pravdu, nakonec dobře to ukazuje nezkušenost stávajícího primátora Prahy. Ale lidé, které jsme vybrali na naši kandidátku na Praze 6, mají na rozdíl od našich politických konkurentů s komunální sférou velké zkušenosti. Mládí je pro ně výhodou v tom, že přicházejí s novými nápady, které by nás – politické matadory – nenapadly.

 

Máte nějaký příklad?

Vzpomínám si třeba, jak naši zastupitelé spolu s Ondřejem Balatkou přišli s nápadem zavést tzv. komunitní rozpočtování. Tedy systém, který po vzoru jiných metropolí umožní zapojit obyvatele jednotlivých čtvrtí do rozhodování o tom, na co konkrétně se v okolí jejich bydliště vynaloží finance z rozpočtu města. Přiznám se, že jsem k tomuto nápadu byla zpočátku skeptická. Věcné argumenty ale převážily a dnes už máme komunitní rozhodování o místních projektech ve volebním programu.

 

Na čelních místech kandidátky jsou také hned dva lidé spojení se školstvím. A školství bylo i Vaším silným tématem. Jak si v této oblasti Praha 6 stojí?

Myslím, že úrovní svých mateřských, základních a dalších škol Praha 6 utekla mílovými kroky mnoha jiným obcím v České republice. Právě školství by mělo být výkladní skříní každé pravicové strany a opravdu mě těší, jak vypadají školy na Praze 6. Nejde přitom jen o jejich vzhled a vybavení, do kterého jsme investovali hodně peněz, ale zejména o celkovou kvalitu výuky, která se promítá do vynikajících výsledků našich studentů. Svůj podíl na tom má právě dosavadní radní pro školství a nový lídr ODS Ondřej Balatka, který ke své práci vždy přistupoval inovativně a dokázal řadu nápadů uvést do praxe. Jeden příklad za všechny. Projekt tabletů do škol, který má naučit děti využívat s rozumem moderní technologie a kterému v počátku mnoho lidí nevěřilo, se dnes stalo příkladem i ministerstvu školství a ostatním školám po celé republice.

 

Není pro Ondřeje Balatku nevýhodou, že je novou tváří?

Já to považuji za výhodu. Ondřej Balatka navíc splňuje vše, co má dobrý starosta mít. Když se vrátím k úvodu našeho rozhovoru, tak je to především slušnost a zmíněná odvaha. Například nedávno mě až překvapil, s jakou razancí se postavil ministerstvu školství, aby obhájil dvojjazyčné vzdělávání na „šestkových“ základních školách. Což se mu také povedlo.

Ing. Marie Kousalíková

místopředsedkyně oblastního sdružení
starostka
zastupitelka statutárního města