28. srpna 2014

Občanští demokraté na Praze 6 chtějí prosadit, aby lidé sami rozhodovali o místních projektech

Jednou z priorit občanských demokratů na Praze 6 v komunálních volbách bude návrh na zavedení tzv. komunitního rozpočtování. Obyvatelé jednotlivých částí Prahy 6 by díky němu mohli rozhodovat o tom, na jaké konkrétní místní projekty půjdou finance vyčleněné pro tento účel z rozpočtu města – například na opravu chodníku, novou fasádu školy nebo úpravu parku. Občanští demokraté se nechali inspirovat v jiných světových metropolích, kde již podobný systém rozhodování funguje (například v

Dále se ODS na Praze 6 chce soustředit na zlepšení dopravní situace, včetně parkování a dopravní obslužnosti, další rozvoj veřejných prostranství a zeleně, péči o seniory a další zvyšování úrovně základních a mateřských škol. Detaily z celkem 6 + 1 programových priorit chce ODS postupně představovat v příštích týdnech.

Do voleb půjde „šestková“ ODS s heslem „Šestka dál na prvním místě“.

„Již deset let se snažíme o to, aby radnice svým občanům přinášela vedle kvalitních obvyklých služeb něco navíc. I proto dnes má Praha 6 ve většině oblastí života náskok před ostatními pražskými městskými částmi. Chceme tento náskok udržet a ještě ho zvýšit. Proto přicházíme s návrhem komunitního rozpočtování, který díky většímu zapojení občanů do rozhodování zajistí efektivnější investice. Radnice tak bude v prvé řadě investovat do věcí, které obyvatele Prahy 6 trápí nejvíce. Jedná se přitom o osvědčený a dlouhodobě fungující systém s jasnými pravidly,“ říká k programu Ondřej Balatka, dosavadní radní pro školství a kandidát na starostu Prahy 6. Zdůrazňuje, že na rozdíl od nahodilých referend v tomto případě radnice nedává od rozhodování ruce pryč a nehází veškerou zodpovědnost na občany. Naopak se stává jejich partnerem, který s pomocí odborníků projekty zpracuje, například s ohledem na legislativu, a garantuje tak jejich proveditelnost. Konečné rozhodování je ale na lidech.

V oblasti dopravy chce ODS prosadit například speciální autobusovou linku, která s Prahou 6 spojí Smíchov a bude pokračovat přes Tróju na Prosek, nebo prosadit projekt Zelená Malovanka, který zprůchodní a zazelení největší křižovatku na Šestce. „Na Šestce jsme si prošli stavebním peklem spojeným s výstavbou Blanky, prodloužením metra a dalšími velkými dopravními stavbami. Šestka je díky nim nyní dopravně téměř hotová. Umožní nám to zaměřit se více na vznik nových parkovacích míst, zklidnění povrchové dopravy a jít za konkrétními problémy, které trápí obyvatele Šestky v každodenním životě,“ říká Ondřej Balatka.

V kampani občanští demokraté vsadí na osobní kontakt s voliči, kterým chtějí plán na zavedení komunitního rozpočtování a další body programu vysvětlovat.

ODS povede do voleb dosavadní radní pro školství Ondřej Balatka, následovaný ředitelkou základní školy Hanspaulka a aktivní členkou spolku Hanspaulka Marií Pojerovou. Další místa kandidátky obsadili zastupitel a člen komise pro otevřenou radnici Jakub Stárek, lékař Věroslav Gebouský a podnikatel a organizátor petice za Zelenou Malovanku Alan Zubr.