18. ledna 2016

Koalice ničí projekt sněhové pohotovosti. Místo brigádníků sníh chaoticky uklízejí drahé stroje.

Projekt sněhové pohotovosti fungoval v Praze 6 od roku 2009. Byli jsme první, kdo do úklidu sněhu zapojil občany, unikátní systém zaujal i média, inspirovala se ostatní města. Po volbách nastoupila nová koalice a pak přišel první sníh. Sněhová pohotovost už nefunguje. Pokud napadne sníh, lidé si prošlapávají cestu do práce po zasněžených chodnících a ptají se, kde se stala chyba. Najaté úklidové firmy nestíhají. A mnoho naštvaných lidí raději vezme úklid do svých rukou.

„Sněhová pohotovost funguje v Praze už řadu let. Jen v Praze 6 je připraveno chopit se lopaty na sníh pět stovek brigádníků,“ psal portál idnes.cz ještě v prosinci 2014.  Vloni na podzim ale tehdy ještě pětikoalice (TOP09, STAN, SZ, ANO a KDU-ČSL) změnila pravidla projektu. Ve snaze ušetřit peníze za úklid pro brigádníky Sněhové pohotovosti přenastavila pravidla odměn. Zrušila paušální měsíční výplatu 2 tisíce korun za tzv. dosažitelnost (která logicky zvyšovala motivaci brigádníků) a navýšila odměnu za odpracovaný cca 400 m dlouhý úsek ze 400 na 600 korun. A výsledek se dostavil – o úspěšný projekt přestal být zájem a 150 úseků se před začátkem zimy vůbec nepodařilo obsadit. A to i přesto, že nová garnitura předem rozhodla o snížení počtu úseků uklízených brigádníky z 560 na 400 a na zbytek si najala úklidovou firmu. Nedostatek brigádníků se neřešil, jen se čekalo, jestli bude padat sníh, nebo to „nějak projde“. Další zklamání přišlo s prvním sněžením. Řada brigádníků k rannímu úklidu vůbec nenastoupila. Na neuklizené úseky se narychlo najímal strojový úklid, který však stojí více jak dvojnásobek oproti brigádníkovi. Firma nestíhala, už proto, že musela složitě převážet stroje z jednoho úseku na druhý. A velkolepé řeči o šetření tak zvolna berou za své.

Jak fungovala Sněhová pohotovost a jak byl proveden úklid u jednotlivých úseků, si navíc v minulosti mohl každý občan zkontrolovat na webu snehovapohotovost.cz. Radnice dnes úklid sice fotí, ale na veřejnou kontrolu jaksi rezignovala. Webové stránky zrušila a inspektoři úklidu pracující také za sníženou odměnu navíc příliš nechtějí reklamovat po brigádnících nekvalitně provedený úklid, neboť za ně nemají jako v minulosti náhradu.

Souhlasíme s tím, že v důsledku stále menšího počtu sněžných dnů v posledních letech, bylo vhodné projekt vyhodnotit a pravidla upravit. Ale s rozmyslem, ne tak, aby se z něj stal projekt téměř nefunkční. Radnice šetří tam, kde to není vhodné: na zajištění komfortu pro své občany. Jsme si vědomi toho, že Praha 6 supluje povinnost uklízet chodníky za hlavní město, které je jejich vlastníkem. Ale zároveň až dosud byla Praha 6 vždy s to vzít na sebe tuto odpovědnost, kvůli lidem, kteří po nich jdou ráno do práce.

Budeme proto usilovat o obnovení paušální platby alespoň ve výši 1 000,- Kč/měsíc pro brigádníky a současně o zavedení povinnosti tzv. náhradního plnění v podobě běžného úklidu v případě, že nebude sněžit. Současně požadujeme obnovení systému evidence a kontroly veřejností. Doufáme, že návrat Elektronické Evidence Pořádku by si snad mohli osvojit šestkoví radní za ANO, kteří nyní šéfují životnímu prostředí a veřejnému prostoru. 

Ing. Alan Zubr

člen oblastní rady
zastupitel
místopředseda dopravní komise RMČ Praha 6