25. října 2015

Komentář Jakuba Stárka, předsedy ODS Praha 6

Vypovězení koaliční smlouvy Straně zelených v Praze 6 vítám, stejně tak i to, že její představitelé Petra Kolínská a Antonín Nechvátal opustí místa radních. I přesto, že aktuálně na radnici zbylo podivné uskupení politiků, kteří občanům doposud nabídli pouze projekty připravené minulým vedením radnice.

Musím uznat, že vedení městské části opouští nejaktivnější strana. Bohužel svoji aktivitu v oblasti dopravy a životního prostředí po celý rok napínala směrem, který Prahu 6 poškozoval. Rozhodnutí a názory prezentované Stranou zelených nepřispívaly k rozvoji městské části jako k fungujícímu městu, ať jde o causu zahloubení buštěhradské dráhy, zredukování projektu Zelené Malovanky, pozastavení připravovaného projektu obchvatu Vítězného náměstí a dalších.

Zdůvodnění starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře, že zelení „zelenou ideologii prosazovali na úkor zdravého rozumu“ rezonuje i s naším vnímáním práce a postojů Strany zelených. Nepochopitelné ale je, že si tvůrci koalice tuto skutečnost neuvědomili před rokem, neboť postoje zelených jsou vyhraněné, ale dlouhodobě konzistentní a takovýto vývoj se dal snadno předpokládat. Od samého počátku nestabilní koalice se nyní dostala do situace, kdy má v zastupitelstvu většinu 26 hlasů z 45 a za zády aktivní opozici v čele s ODS, která v posledních komunálních volbách skončila s třetím největším počtem hlasů.

V opozičních řadách nyní vítám i Stranu zelených. K jejich spekulacím o tom, že důvodem výpovědi z koalice jsou chystaná rozhodnutí v oblasti majetku lze říci snad jen to, že z pozice zastupitelů i členů jednotlivých komisí budeme důsledně hlídat, jakým způsobem rada s majetkem městské části nakládá (jak tomu bylo například u netransparentní výpovědi nájemce pizzerie Grosseto) a v tomto směru rozhodně předpokládám spolupráci s ostatními opozičními stranami.

Mgr. Jakub Stárek

předseda ODS Praha 6