25. října 2015

Změna ve vedení radnice Prahy 6

Pro zastupitelský klub ODS není rozpad koalice na Praze 6 žádné velké překvapení. Na nesourodost dnes již bývalé koalice jsme upozorňovali delší dobu.

Už v době, kdy koalice měla rezervu devíti hlasů, procházela některá usnesení jen velice těsně. Otázkou je, jakým způsobem budou procházet nyní, s rezervou pouhých tří hlasů, když o nějaké absolutní názorové shodě se nedá hovořit ani nyní.

V současné době nemá Klub ODS dostatek relevantních informací, jak a v jakém složení hodlá koalice pokračovat. V každém případě však dle našeho názoru zůstává natolik názorově roztříštěná, že ODS nezvažuje nějakou aktivní přímou podporu koalice jako celku.

Strana zelených patřila mezi nejvýraznější a nejaktivnější členy bývalé koalice. Bohužel jejich aktivita většinou nesměřovala tam, kam směřoval obecný zájem nebo zájem občanů Prahy 6. Zástupci Strany zelených měli v radě na starosti zeleň a dopravu. „Péče“ o zeleň  však za rok jejich vlády vzala za své. Dočkali jsme se rušení květinové výzdoby a záhonů, omezení údržby a kompletní zrušení zálivky. Změny v dopravě se spíše soustředily na omezení průjezdnosti komunikací.

Připomeňme dále například počáteční odpor k zahloubení buštěhradské dráhy, břevnovské radiály nebo omezení projektu Zelená Malovanka. V neposlední řadě stojí i za zmínku boj proti schválené variantě severního obchvatu Prahy. Jsem rád, že Strana zelených o dopravě ani o životním prostředí v Praze 6 nadále rozhodovat nebude.

Ing. Jiří Lála

předseda zastupitelského klubu ODS