20. května 2016

Cenný spojenec aneb dvojí metr totality

Jsem sám, komu se zdá, že se svět v poslední době zbláznil? Předpokládám, že ne. Asi nebudu jediný, komu nepřijde normální, že každý, kdo nevítá nelegální migranty, je rasista a xenofob, v případě politika populista. Nebo že nám ministryně školství tvrdí, že všechny děti patří do jedné třídy. Případně, že „nějaká firma z holdingu“ ministra financí čerpala dotaci pro malý podnik.

Ale nezůstávejme pouze v domácím či evropském rybníčku. Středeční média přinesla zprávu, že americký senát vyzval zákonem občany, že mají žádat Saúdskou Arábii o odškodnění za teroristické útoky z 11. září 2001. Na západě tedy někdo konečně otevřeně prohlásil, že Saúdové jsou sponzory a iniciátory mezinárodního terorismu.
Jaká to změna oproti minulosti, kdy byla tahle totalitní monarchie přijímána vyloženě pozitivně, jako partner v politické i hospodářské sféře. „Saúdská Arábie je pro nás v této oblasti docela cenný spojenec, to musíme také přiznat,“ prohlásil bývalý předseda TOP 09, Karel Schwarzenberg. Že jsou tam masově porušována lidská práva, potlačována opozice či svoboda vyznání, tím se netrápil. V případě jiných zemí (např. Číny) si ovšem za jeho ministrování Česká republika hrála na svědomí světa….
Pokud tedy už Saudská Arábie není našim přítelem a vzorem, tak mi lehce uchází smysl americké politiky na Blízkém východě. Není žádným tajemstvím, že fronta An-Nusrá, která je ozbrojenou složkou Al-Kaidy v Sýrii, je zásobována a financována Saudskou Arábií, Katarem a Tureckem. Už několik let je tato organizace vedena jako teroristická, protože její cíle a metody jsou prakticky totožné, jako je tomu u mediálně známějšího Islámského státu. Přesto byli tito vousatí teroristé v očích západu ještě nedávno „umírněnou opozicí“, která bude v Sýrii zavádět demokratické pořádky. Proto je také stále vybavována moderní americkou výzbrojí, např. protitankovými střelami TOW. Zároveň se An-Nusrá (a její spojenci) snaží sabotovat mírový proces v Sýrii, do něhož se odmítají zapojit.
Když si to shrneme, tak USA vyzbrojují armádu státu, který produkuje teroristy, kteří na jejich území páchají teroristické útoky, a který vyzbrojuje jiné teroristy, se kterými oficiálně USA bojují. USA tedy dodává zbraně vlastnímu nepříteli.
Náš „cenný spojenec“ Saúdská Arábie financuje centra radikálního islámu v Bosně a Kosovu. Sponzoruje rakouské mateřské školky, které otevřeně vyznávají šaríu. Nedávno nabídl, že v Německu zcela zdarma (ach, jaká velkorysost…) vybuduje 200 mešit, ve kterých bude šířen radikální islám. Stejných, v jakých byly připraveny útoky z 11. září. Kruh se uzavřel a nad naší civilizací se nejspíš brzy zavře voda.

Petr Lamač

člen místní rady
člen oblastní kontrolní a revizní komise