22. ledna 2015

Demontáž penzijní reformy doprovází jeden velký paradox

Tím paradoxem je fakt, že experti, které vláda k naplánování zrušení druhého pilíře povolala, se ve svých návrzích odvolávají na malou důchodovou reformu Nečasovy vlády. Tedy na tu vládu, která přijímala reformní opatření, jejichž rušení má ta současná za hlavní náplň svého programu.

Členové z tzv. pracovního týmu 1 pro ukončení důchodového spoření a změnu doplňkového penzijního spoření vycházejí totiž z předpokladu, že tzv. malá důchodová reforma provedená Nečasovou vládou v zásadě problém s důchody vyřešila. Tato první fáze reformy uvedená v život ještě před zřízením druhého pilíře nastavila mimo jiné proces zvyšování věku odchodu do důchodu. Díky němu má být podle současného expertního týmu vývoj poměru mezi seniory a pracujícími v budoucnu příznivější. Obavy o manko na důchodovém účtu jsou tak podle něj přehnané.

Profesor Jaroslav Vostatek, známý odpůrce zavedení druhého pilíře důchodového systému, dokonce uvádí čísla: zatížení důchodového systému v roce 2050 se má sice výrazně zvýšit a poměr lidí v produktivním věku a seniorů bude 1,6:1, do roku 2100 má ale opět narůst počet pracujících obyvatel natolik, že tento poměr bude dokonce příznivější než dnes (2,2 plátců na jednoho seniora). Z toho profesor Vostatek vyvozuje, že by nemuselo docházet ani ke snižování důchodů, protože předvídané zhoršení uvedené relace je pouze dočasné.

Při takové jednostranné argumentaci vzniká představa, že nejlepší cestou je dál spoléhat na tzv. průběžný systém, ve kterém se odvody na důchody okamžitě spotřebovávají. Fiskální argumenty ohledně výše schodku důchodového účtu vláda obvykle odrazí konstatováním, že přece nikde není dáno, že příjmy z pojistného na důchodové pojištění a vyplácené dávky  důchodového pojištění spolu souvisejí.

Jsem přesvědčen, že z tak optimistického demografického scénáře vycházet nemůžeme. A pokud z něj současná vláda vychází, chová se maximálně nezodpovědně zejména vůči dnešním mladým lidem, které důchod teprve čeká.

Abychom ale nepřeceňovali odborníky, které si vláda k demontáži penzijní reformy naverbovala. Od začátku je jasné, že penzijní komise je pro vládu pouze zástěrkou a cestou, jak získat podpůrné argumenty pro něco, co už stejně dávno rozhodla. Bohužel i za podpory ministra financí Babiše, který otočil stejně rychle jako v otázce zdravotnických poplatků.

Ing. Vladislav Vilímec

poslanec PČR