29. března 2014

Starosta města Zbiroh Jiří Pražský hostem politického pořadu Televize ZAK

Starosta města Zbiroh Jiří Pražský hostem politického pořadu Televize ZAK

O dotaci na rekonstrukci rozlehlé budovy základní školy žádali několikrát. Úspěšní byli až loni a za čtyři měsíce za plného provozu školy se městu podařilo celou akci za necelých 15 milionů korun zvládnout. V letošním roce začnou s výměnou oken a zateplením také na dvou budovách mateřské školky a podle starosty Zbirohu Jiřího Pražského (ODS) budou nová okna stát asi 500 tisíc korun a o pět milionů korun na zateplení požádají o dotaci. V rozhovoru pro server Regionpodlupou.cz starosta Pražský také uvedl, které další investiční akce realizují, nebo začnou letos realizovat a také to, zda by kývl na nabídku přestoupit z ODS do jiného politického subjektu.

Pane starosto, vy se po rekonstrukci základní školy chystáte také na rekonstrukci mateřské školy. Kdy začnou práce a kolik bude stát tato akce? „Mateřskou školu budeme dělat trošku jinak, vzhledem k tomu, že tam jsou menší děti a během provozu to bude složitější. Ta akce je rozdělena na tři etapy. Nejdříve okna a nakonec zateplení pláště. Okna budou stát přibližně kolem půl milionu korun a zateplení se odhaduje na pět milionů korun.“

Budete to financovat z vlastních zdrojů? „Okna určitě bude hradit sami, a pokud jde o zateplení, požádáme o dotaci.“

Jak rozsáhlá je přestavba městského úřadu. Jaké zlepšení přinese pro občany a také pro úředníky? „Zlepšení tam bude značné, protože to je stará budova, která byla původně školou. Po přestavbě budeme mít bezbariérovou budovu včetně toho, že vyřešme i topení, které je nevyhovující. Součástí přístavby je i nový archiv pro stavební úřad, matriku, účtaře, abychom měli materiály uloženy tak, jak nám ukládá předpis.“

Jak dlouho jste sbírali odvahu na to, začít s tou přestavbou, protože často se to nesetkává u lidí s dobrým ohlasem? „Ze začátku jsme s tím měli problémy, protože občané to vidí, tak že si děláme sami pro sebe něco, ale je to hlavně pro ně. Ale je to hlavně pro ně, bude tam výtah a bude bez bariér.“

Připravujete revitalizaci náměstí, ale ta bude znamenat, že budete muset vykácet staré lípy. U těchto akcí se zpravidla zvedne bouře nevole občanů. Jste na to připraveni? „Uvidíme, jaké budou reakce. Je pravda, že stromy jsou více jak 120 let staré. Udělá se nové ozelenění námětí, asi zase to budou lípy, ale větší, aby to bylo pohledově hezké. Víte, ty lípy chřadnou a už jsme jich několik museli porazit. Když jsme porazili první lípu, tehdy jsem byl tajemníkem, tak se zvedla velká vlna stížností. Tak jsem si nechal vedle stolu přinést jeden špalek do kanceláře, a když si někdo přišel stěžovat, tak jsem mu ho ukázal. Většinou každý pochopil a odcházel spokojený.“

Kdy by tato akce měla začít? „Letos začneme přípravou. Musí se udělat všechny svody dešťové vody, aby nám netekla po chodnících, a příští rok už pojedeme naostro.“

Ve městě máte připraveno 11 parcel pro bytovou výstavbu. Už je nabízíte ke koupi? „Prodej už začal, dvě parcely už jsou prodané.“

Vy jste velmi úspěšní, pokud jde o realizaci investičních akcí, co všechno ještě plánujete? „Na jednu věc, kterou se těším, je hřiště pro cyklisty, kde budou mít překážkovou dráhu. Bude to první takové hřiště v Čechách. Bude se realizovat během dubna a moc se těším na to, jak s tím budou malí cyklisté spokojeni.“

Město má roční rozpočet 47 milionů korun. Jak to zvládáte finančně, jste úspěšní v čerpání dotací? „Tak střídavě. Třeba o školu jsme žádali třikrát po sobě, než se nám povedlo dostat k těm penězům. Některé menší věci uděláme z úspor, ale jinak čerpám z evropských fondů i z fondu životního prostředí. Největší akce, kterou jsme dělali, bylo kompletní odkanalizování Zbirohu za 80 milionů korun.“

Pane starosto, vy jste členem ODS od roku 2004. Nedostal jste nabídku vstoupit do jiného politického subjektu? A kývnul byste na nějakou nabídku? „Ty nabídky jsem dostal, ale myslím si, že v mém věku není třeba, abych převlíkal kabát. A mám za to, že by to i občané vnímali negativně. Takže nebudu měnit.“

A to i přesto, že situace v současné době není v ODS zrovna růžová? „Není růžová, také se mi spousta věcí nelíbí. Předpokládám, že se trochu strana dá dohromady a že se zase dostane na výsluní.“

Starostou jste už čtyři volební období, budete se o tento post ucházet i v následujících komunálních volbách? „Ještě jedno období se pokusím.“

Děkuji Vám za rozhovor.

(rozhovor s Jiřím Pražským vedla v únoru 2014 Alena Maršálková, šéfredaktorka Televize ZAK, autorem fotografie je Televize ZAK)

Mgr. Jan Šašek

místopředseda místního sdružení