11. listopadu 2015

Změnami v rozpočtových pravidlech Babiš hodlá zakrýt svou neschopnost řídit státní finance

Změny v zákoně o rozpočtových pravidlech, se kterými přišlo do poslanecké sněmovny ministerstvo financí, mají sloužit především Andreji Babišovi a jeho snaze předstírat, že nezvyšuje státní dluh. Myslí si to Vladislav Vilímec, poslanec ODS a někdejší dlouholetý člen rozpočtového výboru. V návrhu mu vadí především fakt, že pod státní pokladnu mají být vedle státních subjektů hospodařících se státními financemi nově zařazeny také zdravotní pojišťovny a pojistné vybrané od jejich klientů.

Návrhem novely zákona o rozpočtových pravidlech se dnes bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor. Na návrh poslance Vilímce byl zákon v prvním čtení 5. 11. tohoto roku přikázán také do Výboru pro zdravotnictví. Pokud nepadne na půdě těchto výborů návrh na vyřazení zdravotních pojišťoven z novely, Vladislav Vilímec ho navrhne vlastním pozměňovacím návrhem.

„Je logické, že u České národní banky mají své účty fondy jako je Správa železniční dopravní cesty nebo Fond dopravní infrastruktury. Zdravotní pojišťovny ale hospodaří s prostředky, které platí klienti. Tedy s prostředky, které nelze považovat za finance státu a které by neměly sloužit ke splácení státního dluhu a úroků. Je podle mého názoru nepřípustné, aby takto byly využívány například peníze určené na preventivní programy zdravotní péče,“ okomentoval návrh zákona Vladislav Vilímec.

Ten v předložení návrhu spatřuje především snahu Andreje Babiše coby ministra financí zakrýt zjevnou neschopnost rezortu financí snižovat státní dluh v době ekonomického růstu.

„Ještě nedávno Andrej Babiš spolu se svým „hvězdným“ týmem s oblibou tvrdil, že i přes schodkový rozpočet nezvyšuje státní dluh. Pravda je, že těžil z vysoké finanční rezervy na financování státního dluhu vytvořené minulou pravicovou vládou. A současně využil již existující legislativní možnost využívat k umořování dluhu krátkodobé finanční zdroje některých státních institucí. Tyto peníze však došly. Nynější změny v rozpočtových pravidlech nejsou ničím jiným než snahou Andreje Babiše přihrát si zdroje nové, které mu umožní dál balamutit veřejnost a rozvíjet image úspěšného manažera,“ doplňuje Vilímec.

Vladislav Vilímec poukazuje i na to, že návrh zákona současně počítá se zkrácením původně přijaté pětileté lhůty, během které se na účty státní pokladny měly připojit příspěvkové organizace. „Zkrácení této lhůty je pro změnu dokladem nepředvídatelného chování státu. Jsem přesvědčen, že v soukromém sektoru by něco takového Andrej Babiš těžce rozdýchával. Jako ministr financí takový krok bez skrupulí a zcela účelově navrhuje.“

Ing. Vladislav Vilímec

předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
místostarosta
krajský zastupitel
poslanec PČR