1. července 2016

Komentář Jana Skopečka k nástupu Jiřího Rusnoka do čela ČNB

Jiří Rusnok dnes nastupuje do čela České národní banky a to z hlediska měnové politiky v poměrně složité době. Centrální banky napříč vyspělými zeměmi vyčerpaly arzenál standardních nástrojů měnové politiky a stále více se uchylují k nástrojům nestandardním a tedy nevyzkoušeným a složitě předvídatelným. Považuji za nebezpečný experiment některých centrálních bank sázku na záporné úrokové sazby, které obracejí základní ekonomickou a finanční logiku a mohou napáchat nepředvídatelné škody. Doufám, že se tomuto experimentu ČNB pod vedením Jiřího Rusnoka vyhne.

Stejně tak věřím, že Jiří Rusnok potlačí svoji politickou náklonnost ke společné evropské měně euro a nebude tento neúspěšný a pro Českou republiku nevýhodný experiment prosazovat. Česká republika potřebuje nezávislou měnovou politiku, nikoliv měnovou politiku Evropské centrální banky, dnes vláčenou potížemi celého jižního křídla eurozóny.

Musíme si přát, aby se novému guvernérovi úspěšně podařil exit z režimu kurzového závazku, který nebude vůbec jednoduchý. Vzhledem k mnoha výzvám, před kterými měnová politika v dnešní době stojí, by při respektu k nezávislosti centrální banky měla v ČR začít vážná politická i odborná debata o budoucnosti měnové politiky. Témata, jako je právě euro či záporné úrokové sazby, po této debatě přímo volají.