9. března 2016

Události, komentáře: Bitva o veřejné zakázky

Hostem diskusního pořadu ČT24 Události, komentáře byl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout v archivu ČT24.

 

David BOREK, moderátor:

Nový zákon o veřejných zakázkách, který dnes schválila sněmovna, umožní zadavatelům vyloučit nespolehlivé uchazeče nebo třeba nesoutěžit jen na základě nejnižší ceny. Pravicová opozice hlasovala proti. Tvrdí, že vládě novinka umožní utrácet miliardy bez veřejné kontroly. Ale to ministerstvo pro místní rozvoj odmítá. 


Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/: 

Ten zákon v podstatě má za cíl zkultivovat opravdu zadavatelské prostředí, ale také to uchazečské. Je na tom zadavateli, jak on si nastaví svá kritéria, a je samozřejmě také na něm, jak on bude kontrolovat práci svého dodavatele. 



David BOREK, moderátor:

Zákon teď směřuje do Senátu, členové horní komory mají na jeho projednání 30 dní. Ministerstvo potřebuje, aby změny začaly platit nejpozději 18. dubna, jinak hrozí, že Evropská komise zahájí s Českem řízení. Senátoři ale se schvalováním spěchat nebudou. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Žádný kvapík na čas nemůžeme připustit. My musíme tady dodržet tu zásadu kvality a zodpovědného přístupu, ale jak říkám, myslím si tak jako já, že si řada senátorek a senátorů uvědomuje potřebu přijetí tohoto zákona. 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu /ODS/: 


Zákon měl začít platit 1. ledna 2017, protože představa, že vlastně v polovině roku, v průběhu roku budeme některé zakázky dělat podle starého, dopracovat podle starého a některé podle nového, je, je dosti úděsná. 



David BOREK, moderátor:

S námi předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, vítejte. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Dobrý večer. 



David BOREK, moderátor:

Pane poslanče, nejste trochu rozpolcen v té otázce kritéria ceny u zakázek, protože mnozí starostové a vy jste byl starostou nebo primátorem, si stěžovali, že zakázky šité pouze na kritérium ceny jsou leckdy chaotické. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Ale to je mýtus. 



David BOREK, moderátor:

Jak je to? 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Už dneska podle zákona, který jehož platnost skončí za pár týdnů, tak se dalo soutěžit na více kritérií. To, že mnozí neměli odvahu kvůli tomu, co se děje kolem zakázek, že, já bych řekl ta nesolidní opozice velmi často napadala toho starostu z kterékoliv politické strany, pokud soutěžila něco jiného než na cenu, vždycky měla popotahování, že tam často vstupovala policie a podobně, to je pravda. Ale není pravda, že se muselo soutěžit na cenu. Je to prostě složitější, ale já myslím, že je to lepší. 


David BOREK, moderátor:

Ale ta dnes schválená změna tedy pro vás v ničem, a teď se ptám i optikou vás jako bývalého starosty není změnou k lepšímu v tomto ohledu? 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Co se týče ceny, je to v zásadě stejné. Jinak ten zákon je podle mě horší, má o 100 paragrafů víc. Paní ministryně říká, jak to bude přehlednější všechno, ale je o 100 paragrafů víc. Ten materiál, který jsme měli ve sněmovně, měl 680 stran a z toho samotný zákon skoro 150 stran, 280 paragrafů. K tomu bylo navrženo 360 pozměňovacích návrhů, ale pozor ne z opozice, z opozice jich bylo 20, 340 pozměňovacích návrhů si udělali sami vládní poslanci a z toho 100 navrhlo samo ministerstvo pro místní rozvoj. Paní ministryně to v debatě přiznala, když jsem se jí ptal a prostřednictvím svých poslanců to navrhlo. Jak takový zákon může vypadat? My jsme o něm hlasovali několik hodin, bylo to několik desítek hlasování a teď máme říkat, že od 1. 7., nebo možná od 1. 8. a v tom má můj kolega, pan senátor Kubera naprostou pravdu, má platit úplně nový zákon, ale ty zakázky poběží, některé podle starého a podle nového, bude dvojí metodika, dvojí výklad, zbytečný chaos. 



David BOREK, moderátor:

Ale vlastně celou dobu jste kritizoval spíše tu formu než ten obsah, protože jste říkal - nebyl to příliš hezký den hlasování, bylo to zmatečné nebo bylo to příliš košaté. 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

To není pravda. 


David BOREK, moderátor:

Je to zmatečné, že to bude uprostřed roku nastaveno, ale samotný obsah toho zákona, kde je největší problém? 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Já jsem dneska definoval asi tři hlavní důvody, mohl bych jich najít víc. První, a to je pro mě nepochopitelné, tak cena zakázky, velmi důležitý parametr. Když soutěžíte, proběhne soutěž, kterýkoliv z těch typů té soutěže, tak můžete zvednout tu cenu až o 30 %. Já to považuji za docela rozumné, já jsem proto hlasoval. A když to dáte z ruky bez soutěže, tak tu cenu můžete zvednout o kolik? O 50 %. To jsme kritizovali. Navrhovali jsme, ať to tam není, protože, když to dám z ruky, tak, proč bych to ještě zvedal o 50 %? Proč víc, než když je normální soutěž. Tady je velký prostor pro nehospodárné nakládání s veřejnými prostředky, to byl jeden důvod. Druhý důvod, kdy dobře je v tom zákoně, že české firmy musí rozkrývat vlastníky, ono to už bylo dneska, ale teď je to úplně do důsledků, ale firmy zahraniční nemusí, pokud to ve své rodné zemi nebo v zemi, kde jsou zaregistrované, nemají v zákoně. To je jasná nerovnost. A takhle bych mohl pokračovat. 


David BOREK, moderátor:
Ještě podotýkám, že jsme oslovili samozřejmě ministryni pro místní rozvoj paní Šlechtovou, která nejprve přislíbila účast, v průběhu odpoledne ji zrušila. Tiskové oddělení ministerstva pro místní rozvoj slíbilo, že najdou náhradu, ale to se evidentně tedy nestalo. Ještě k té věci. Jsou tam věci, kvůli kterým byste se obrátili na Ústavní soud? 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Ne, to ne. 



David BOREK, moderátor:

Proč se ptám, jeden z právníků nebo odborníků na veřejné zakázky kritizoval tu kauci nebo spíše poplatek, který musí platit firma, která se chce odvolat proti výsledku výběrového řízení k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Říkal, že to možná je věc, která je na pováženou i z hlediska ústavního. Toto pro vás neskončí za ODS podáním k Ústavnímu soudu? 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Ne, já jsem příznivcem toho, abychom politický zápas vedli v Poslanecké sněmovně a v Senátu, a ne u Ústavního soudu. Já jsem hlasoval proti tomu návrhu. My všichni z naší strany jsme hlasovali proti, ještě se naši kolegové pokusí v Senátu s tím něco udělat. Ale určitě nepůjdeme k Ústavnímu soudu, to nevidím tady žádné porušení ústavnosti. Pokud ho někdo vidí, tak může využít svého práva a obrátit se, ale my to určitě nebudeme. 


David BOREK, moderátor:

V průběhu dne také přišla zpráva o minulosti projektu zvaného Čapí hnízdo, což je projekt, který získal značné dotace a který je spojen s ministrem Andrejem Babišem. Pojďme si poslechnout nebo spíše přečíst a poslechnout, co se okolo toho dnes odehrálo na koaličně-opoziční frontě na sociální síti Twitter. 



redaktor /citace: Jan Bartošek, zdroj: Twitter.com/: 
„Probouzí to ve mně čím dál větší zvědavost.“ 

redaktor /citace: Pavel Bělobrádek, zdroj: Twitter.com/: 
„Nebuď zvědavej, budeš brzo starej.“ 

redaktor /citace: Jan Hejl, zdroj: Twitter.com/: 
„Budete to nějak v koalici řešit? Ministr financí by měl ve financích jít příkladem, není-liž pravda.“ 

redaktor /citace: Pavel Bělobrádek, zdroj: Twitter.com/:
 
„Reagovat by měl především ministr Babiš. Je na něm, aby veřejnosti tuto záležitost uspokojivě vysvětlil.“

redaktor /citace: Jan Bartošek, zdroj: Twitter.com/: 
„Souhlasím.“ 

redaktor /citace: Miroslav Kalousek, zdroj: Twitter.com/: 
„Nemáte pravdu, pánové. Je to i vaše odpovědnost a ponesete ji. Je to váš místopředseda vlády.“ 

redaktor /citace: Pavel Bělobrádek, zdroj: Twitter.com/: 
„Jasně, však to znáš od Věcí veřejných a Víta Bárty.“



David BOREK, moderátor:

Pane Stanjuro, ta poslední věc, Věci veřejné a Vít Bárta. Také byly výzvy k rezignaci, také byly různé skandály. 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

A taky byli odvoláni z vlády, jak tehdejší předseda, ten faktický Vít Bárta, ten papírový. 



David BOREK, moderátor:

Ale ne kvůli střetu zájmů. 

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Ne, není to pravda. V okamžiku, kdy byli v nějakém podezření, například, že upláceli své poslance, nakonec se to neprokázalo u soudu, tak byli donuceni odejít z té vlády. Takže my těch zkušeností negativních máme poměrně hodně. Dnešní vládnoucí strany s výjimkou hnutí ANO, které byly v opozici, nás za to tvrdě kritizovaly a teď na to zapomněly. A je opravdu úsměvné, když říkají vysocí představitelé KDU, že jsou zvědaví. Oni to skutečně mohou řešit, ale zřejmě nemají odvahu. Ale abych byl spravedlivý, když jsme hlasovali o zákonu o zadávání veřejných zakázek a byl tam návrh, aby ministři se třeba nemohli, firmy ministrů se nemohly účastnit veřejných zakázek, tak já nevím, jestli úmyslně, nebo neúmyslně, chybná argumentace ministryně Šlechtové, že by nás Evropa popoháněla, že by nás vyšetřovali, hrozili sankce. Já jsem dneska četl právo, kde to platí, žádná Evropská komise /nesrozumitelné/, tak abych byl spravedlivý, tak většina poslanců KDU hlasovala spolu s námi pro toto omezení, ne všichni, ale většina. 



David BOREK, moderátor:

Pojďme si přečíst to, co dnes řekl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka, když byl konfrontován s těmito informacemi a teď tedy cituji: „To je opět velmi nafouknutá bublina. Je pravdou, že tam hrozila až pokuta v té výši,“ myšleno mnoho tisíc, „nicméně nakonec úřad nakonec konstatoval, že my jsme jednali v dobré víře, vzniklo opravdu drobné administrativní pochybení a bylo nám odpuštěno 99 % pokuty, to znamená, že pokuta ve finále činila 37 tisíc korun. U tak velkých projektů prvožadatelů jako byla farma Čapí hnízdo se taková drobná formální pochybení stávají,“ konec citátu. Pane Stanjuro, ale to se stane leckomu, že když dělá stavbu nebo když vyřizuje dotaci, že prostě udělá chybu, pak je kvůli tomu popotahován. 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, všimněme si... 


David BOREK, moderátor:

Kde je ten kalibr, který by měl opravňovat k rezignaci ministra Babiše, což dnes zaznělo od vašeho předsedy, pana Fialy. 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Protože pan ministr Babiš ve svých novinách napsal vlastní článek, ne rozhovor a říká - nevím, co ten OLAF, je to nějaký politický útok. Proběhly audity na české úrovni a žádné pochybení neshledaly. A tady vidíme, že shledaly a pan předseda Petr Fiala říkal, že ministr financí lhal. To je ten důvod, s kterým se obrátil na premiéra Sobotku, aby to řešil. A všimněme si jiné věci: není to náš projekt, je to náš projekt, my jsme jednali v dobré víře. Andrej Babiš říká - já nemám s tím společného. On říká, ona to vlastní nějaká firma, ona je sice moje, ale já s tím nemám nic společného. Jindy říká - nemám s tím nic společného, jenom jsem půjčil peníze. Pak v televizním filmu o něm říká - byl to můj nejlepší projekt. To znamená, když je tam kladná publicita, někdo hodnotí, že ten projekt je úspěšný, tak Andrej Babiš říká - to jsem vymyslel já, to je můj nejlepší projekt. V okamžiku, kdy tam vzniká podezření a to, že to řeší OLAF, je vážná věc. Když jsme se dívali na statistiku, na OLAF, to znamená ten evropský orgán, který řeší dotační podvody, se obrátí zhruba 1 400 žádostí o prošetření ročně a jenom zhruba v 15 % ten OLAF zahájí šetření. Není to tak, že automaticky každé udání, oznámení, podezření začne šetřit. Tak už to vyhodnotil, že je to závažné. A v dobách nedávno minulých by už tohle všechno stačilo, aby ministr z vlády odcházel. Za prvé, že ministrova firma dostala dotaci, za druhé, že se tam řeší podezření z dotačního podvodu. 



David BOREK, moderátor:

Ale je to pořád jenom podezření. 


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:


Já říkám... 


David BOREK, moderátor:

Já se vás ptám jako bývalého vládního politika, dokonce ministra, není to vlastně folklór? Váš předseda řekne - pan Babiš musí rezignovat. To se tak říká, je to tak? 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Ne, my jsme mluvili hlavně se sociálními demokraty a řekli jsme - vzpomeňte si, co jste říkali vy. Andrej Babiš nebyl v minulé sněmovně. 



David BOREK, moderátor:

No, ne, já se vás ptám, co jste říkali vy zase, když jste vy byli ve vládě? 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Já říkám to samé, co dneska. 


David BOREK, moderátor:

Sociální demokracie, když to přeženu, třikrát za měsíc vyzývala někoho k rezignaci. 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Tak. Já jsem ale nikdy neříkal, že platí presumpce viny. To tak dobře, jako se říká presumpce viny, když je podezření, tak odstupte, a v tom okamžiku se, až se očistíte, se vrátit. U nás to tak úplně nefunguje. Znám svoje kolegy, kteří byli očištěni u soudu, interpretace - stejně to zametli pod stůl. Ale tady je něco jiného. Tady jsme přistihli ministra financí, jak lže o tomto projektu. To není podezření z dotačního podvodu, to se teprve vyšetří. My jsme vyčítali sociálním demokratům, že když byli v opozici a bylo podezření na některého člena vlády, říkali: odstupte. Dneska říkají: nechme to prošetřit. Já myslím, že správné je to za B, ale musí to říkat vždycky, ne podle toho, jestli jste v koaliční nebo opoziční koalici, ale ten důvod je jiný, ten důvod, proč dneska pan předseda Fiala vyzval premiéra Sobotku, ať to řeší, nebyl ten, že to řeší OLAF, ale že jsme ministra financí, ne my, ale novináři přichytli při lži, zamotává se do vlastních vysvětlení, jsem vlastník, nejsem vlastník, je to můj projekt, není to můj projekt, a to je ten důvod. 

 


David BOREK, moderátor:

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Děkujeme. Na shledanou. 



Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:

Děkuji za pozvání. Na shledanou. 

Ing. Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu PČR
předseda regionálního sdružení