20. května 2015

Slavnostní odhalení nového pomníku v Byšicích

V sobotu 9.5.2015 proběhlo slavnostní odhalení nového pomníku byšickým občanům padlým při bombovém útoku v květnu 1945. Projev přednesla starostka obce Mgr. Jana Poláková.

 

Vážení přátelé, hosté,

je mi velkou ctí, že vás mohu přivítat u nás, v byšickém lesoparku, v tak výjimečné a slavnostní chvíli. Především bych chtěla uvítat naše vzácné hosty, kteří k nám vážili cestu z daleka. Pana Novotného, rodáka z Byšic a pamětníka osudného bombardování, pana Švejka, rovněž pamětníka a paní senátorku Veroniku Vrecionovou.

V roce 2015 si připomínáme 70. výročí konce 2. světové války. Zároveň v tomto roce nedaleko našich hranic, na Ukrajině, probíhá válečný konflikt, v němž doposud zahynuly tisíce lidí, dle některých zdrojů desetitisíce, převážně z řad civilistů. Dnes si mj. připomínáme, že válka není jen součástí dějin a abstraktní dění na televizní obrazovce či na internetu. Válka je skutečností, která má příšerné dopady na životy jednotlivců.

Historie je souhrnem událostí, které jsou následujícími generacemi vykládány způsobem odpovídajícím soudobému vnímání, brýlemi s různě vybroušenými sklíčky. Skutečnost není nikdy černobílá, o tom se přesvědčujeme denně v diskuzích o situaci na Ukrajině, často má dočasně navrch strana, která lépe zvládá umění propagandy.  Mistry v tomto odvětví byly vždy nedemokratické, diktátorské režimy jako nacismus či komunismus. Hitler s Goebbelsem ovládli myšlení lidí propracovanou a profesionálně odpropagovanou ideologií. Rusko dnešní doby je rovněž mistrem propagandy. Je důležité na dějinné i současné události pohlížet objektivně, hledat pravdu a odložit brýle se špatnými dioptriemi.

A to byl i náš cíl.     ODHALENÍ

Naši spoluobčané dne 9.5. 1945 padli následkem náletů ruských letadel, nikoliv německých, jak bylo po desetiletí prezentováno. Veškeré detaily k tomu jak a proč k bombardování došlo, se dozvíte na přednášce a besedě s přímými účastníky náletu, kterou již bude řídit p. Sedlák a která bude následovat v budově Obecního úřadu. Na místě uvidíte i exempláře použitých bomb.

S nápadem vybudování nového pomníku poprvé přišel p. Jaroslav Kotlaba ze Spolku pro vojenská pietní místa, za což mu patří poděkování. Původní pomník obětem bombardování byl odhalen v roce1946 abyl umístěn v areálu podniku Graf, dnešní Vitany. V nedávné době byl v rámci rekonstrukce Vitany demontován a vzhledem k jeho stavu již nebyl obnoven. Proto obec Byšice nabídla důstojné místo k novému pomníku. A zde bych chtěla poděkovat Vitaně za to, že pomník zafinancovala, panu Janu Sedlákovi, zastupiteli obce a předsedovi Sdružení hledačů ztracené historie za projekt a historické podklady k památníku i celé dnešní slavnosti. Díky patří panu Tejnickému, který sponzorsky zajistil propagaci dnešní slavnostní události, panu Nezbedovi z Liblic za poskytnutí vzácných fotografií z roku 1945, i dětem z Základní školy Byšice, které si pod vedením p. učitelky Renaty Špačkové připravily informační brožurku o náletu.

Pomník připomíná památku 24 byšických občanů, z nichž 22 zahynulo při náletu v Byšicích, paní Hanykýřová při náletu v Neratovicích a p. Hořčík při partyzánksých bojích na Řepíně.

Uctěme, prosím, jejich památku minutou ticha.

Děkuji a prosím, přijďte si poslechnout přednášku a shlédnout výstavku na Obecním úřadě.