23. března 2015

SLAVNOST SVĚTOVÉHO DNE VODY - MĚLNÍK

Světový den vody a zároveň Mezinárodní rok půdy, kterým vyhlásilo rok 2015 OSN, se hlavně v podmínkách naší země velmi dobře doplňují. Největším problémem naší země je totiž vodní eroze, která působí zemědělcům i vlastníkům půdy problémy na více než polovině území státu. Proto patří mezi největší priority společnosti a také mezi priority ODS zvýšit schopnost krajiny vodu zadržet tak, aby neznehodnocovala soukromý, obecní či státní majetek.

To opět souvisí s podtitulkem letošního Světového dny vody, který zní: „Voda a udržitelný rozvoj“. Budeme-li dobře hospodařit s vodou v krajině a omezíme-li tím rizika vodní eroze, zachováme si do budoucnosti vyšší produkční potenciál půdy a tím i možnost zvýšit svou soběstačnost například při pěstování ovoce a zeleniny, což byly tradiční komodity právě na Mělnicku, v úrodném Polabí

Ačkoli se na první pohled zná, že v naší zemi máme vody dostatek, v některých oblastech už nastávají problémy s obtížnou dostupností vody. To je příklad jižní Moravy, která patřila také k úrodným zemědělským oblastem, ale právě díky vodní erozi se situace v posledním období radikálně změnila. Tento příklad dokazuje, že hospodaření s vodou skutečně nesmíme podceňovat

Světový den vody je vhodnou příležitostí si problémy spojené s vodou v krajině uvědomit, ale také uvědomit si rostoucí potřebu oprav a rekonstrukcí vodovodních a kanalizačních sítí – tedy problém kvality pitné vody. Ne každý si uvědomuje, že staré dožívající potrubí může představovat riziko nekvalitní pitné vody, ale že se také voda z těchto sítí ztrácí, v některých případech, v menších obcích, se jí tak ztrácí až 60 procent. Tuto ztracenou vodu přitom všichni zbytečně platíme.

Snížení ztrát vody a snížení spotřeby vody především v průmyslu je důležitou výzvou pro celý svět. Spotřeba vody podle všech dosavadních předpovědí poroste, jen do roku 2030 by se měla zvýšit o několik desítek procent. Občas se v této souvislosti hovoří o možných válkách o vodu. To sice v podmínkách ČR zřejmě nehrozí, válku o kvalitní vodu a o krajinu, která jí dokáže zadržet, ale vedeme už nyní.