16. března 2016

Projednávání EET v Senátu

Hostem diskusního pořadu ČRo byla senátorka Veronika Vrecionová.

Celý rozhovor s Veronikou Vrecionovou si můžete poslechnout na ČRo.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Senátoři mají dnes na programu hlasování o elektronické evidenci tržeb, která v minulých měsících vzbudila rozruch při projednávání v dolní komoře. Parlamentní opozice se snažila prostřednictvím obstrukcí blokovat přijetí této legislativy do té doby, než koaliční poslanci odhlasovali ukončení diskuse. I kvůli tomuto postupu skončí norma zřejmě u Ústavního soudu. Zatímco ministerstvo financí tvrdí, že elektronická evidence zvýhodní poctivé podnikatele a zvýší výběr daní, pravicoví politici varují, že opatření těžce dopadne hlavně na drobné živnostníky. A do vysílání zvu senátorku za ODS Veroniku Vrecionovou. Dobrý den. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Dobré poledne ze Senátu. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Naším hostem je také senátor za ČSSD Karel Kratochvíle. Dobrý den. 


Karel KRATOCHVÍLE, senátor /ČSSD/:

Dobrý den, zdravím všechny posluchače Radiožurnálu. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Paní senátorko, také ODS v Senátu je proti elektronické evidenci tržeb. Musím se tedy zeptat, jestli ani vy nevěříte tomu, že může toto opatření bojovat proti šedé ekonomice, jak tvrdí ministerstvo financí a vlastně celá koalice? 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

My rozhodně tento návrh nepodpoříme z mnoha důvodů. Já bych si tady dovolila zmínit jen těch pár nejdůležitějších. Za prvé bych chtěla říci, že Nejvyšší kontrolní úřad říká, že v celém tom velkém balíku šedé ekonomiky, respektive těch daňových úniků se malý střední podnikatel živnostník na tom podílí na daňových únicích pouze ze 7 %. To znamená, 93 % daňových úniků se odehrává na půdě těch velkých firem a tady si myslím, že je třeba zasáhnout a pracovat a tady je velmi mnoho práce. A tento systém je velice drahý, nákladný, komplikovaný a znamená pro právě toho malého středního živnostníka obrovskou zátěž, obrovskou administrativu a velice se obáváme, že především například na venkově, kde se horko těžko snažíme všichni udržet život, udržet každou hospodu, každý krámek, tak tam to pro ty živnostníky může znamenat opravdu obrovskou zátěž a mohou i skončit. Půjdou se přihlásit, spadnou nám do nezaměstnanosti, a navíc přijdeme o ty služby na venkově. A těch příkladů je daleko více.  


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Já díky za ně. To byly výhrady pravicové opozice, konkrétně zástupkyně ODS. Pane senátore Kratochvíle, je ale pravda, že senátní hospodářský výbor se neshodl na žádném usnesení elektronické evidence, že také lidovečtí senátoři byli skeptičtí. Zdá se, že ten zákon by mohl ztrácet podporu nebo jak to je na půdě horní komory? 


Karel KRATOCHVÍLE, senátor /ČSSD/:

Já si myslím, že na půdě horní komory v současné době je projednáván tento zákon a že nakonec koalice si sjednotí a podpoří tento zákon. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

A ty výhrady lidovců, které v podstatě kopírují to, co jsme slyšeli, že třeba například farmáři na prodávající své výrobky na trzích by mohli být zlikvidováni? 


Karel KRATOCHVÍLE, senátor /ČSSD/:

Podívejte se, hlavní důvod je ten, že platit daně je normální, každý z nás, ať je to podnikatel nebo zaměstnanec, by měl platit daně. Pokud někdo daně neplatí a provádí se nějaké daňové úniky, měl by stát přistoupit k tomu, že by měl všem nastavit rovné podmínky. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Paní senátorko Vrecionová, je tady ještě jedna věc a to, jestli opravdu ta norma, která je teď v Senátu, skončí nakonec až u Ústavního soudu. Předpokládáte, že nakonec pravicoví politici i politici ODS tuto cestu podpoří? 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Já jsem o tom pevně přesvědčená, tedy stále ještě doufám, že to dnešní jednání v Senátu, že někteří naši kolegové vyslyší i ty naše argumenty, které považuji za naprosto relevantní. Ale v případě, že ten zákon bude schválen a podepíše ho prezident, tak jsme pevně rozhodnuti, že se na Ústavní soud obrátíme a to z důvodů tedy toho nešťastného projednávání v Poslanecké sněmovně, kdy zcela jasně došlo k porušení jednacího řádu, ale zároveň i tak jak se radíme s právníky, tak v tom zákoně je i věcný problém, například ten, že si vláda vytyčuje právo sama se rozhodovat, kterou skupinu živnostníků podnikatelů, případně z této povinnosti vyjme nebo naopak ho tam bude vracet a to považujeme za zcela neuvěřitelný zásah, protože za prvé čistě v daňových záležitostech má skutečně rozhodovat sněmovna. To nemůže být v kompetenci vlády. A za druhé, vlastně si takto vláda bude těsně před volbami vždycky korumpovat určitou skupinu, jak se jí to bude hodit a po volbách je zase vrátí. Považujeme to za naprosto nešťastné. A právě proto to má vždycky rozhodovat parlament, takže máme k tomu tyto dvě výhrady. Já tedy ještě sama za sebe jsem velice překvapena i k tomu, že tady tuto předlohu projednával náš ústavněprávní výbor, který se většinou odkazuje na to, že Senát je tady ta pojistka, že Senát je tady ten, kdo má dozírat na ústavnost a na čistotu legislativního procesu a v tomto případě jim to tedy zjevně nevadí, tak to myslím, že je opravdu... 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tedy Ústavní soud. Pane senátore Kratochvíle, jste připraveni na to, že případně Ústavní soud by mohl zarazit elektronickou evidenci tržeb?


Karel KRATOCHVÍLE, senátor /ČSSD/:

Samozřejmě, každá novelizace nebo nový zákon může být napaden stěžovateli a samotný soud je tou poslední instancí, která to může rozhodnout. 


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Říká senátor za ČSSD Karel Kratochvíle. Mluvila jsem také se senátorkou za ODS Veronikou Vrecionovou. Díky vám oběma, díky na shledanou. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Díky, hezký den. 


Karel KRATOCHVÍLE, senátor /ČSSD/:

Na shledanou a hezký den přeji. 

Ing. Veronika Vrecionová

senátorka PČR
zastupitelka
místopředsedkyně oblastního sdružení