21. února 2016

Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima byla senátorka a expertka ODS zemědělství a venkov Veronika Vrecionová.

Celý rozhovor s Veronikou Vrecionovou můžete zhlédnout na TV Prima.

 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Dobré nedělní dopoledne. Vítám vás u Partie televize Prima. Pozvání dnes přijali ministr zemědělství za KDU-ČSL Marian Jurečka. Dobrý den.


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Dobré dopoledne. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

A senátorka za ODS Veronika Vrecionová, která je zároveň expertkou občanských demokratů na zemědělství. Vítejte, paní senátorko. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Hezké dopoledne. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Koalice po dlouhých dvou stech třiceti šesti dnech prosadila zákon o elektronické evidenci tržeb. Porušila přitom jiný zákon - jednací řád Poslanecké sněmovny. Pravicová opozice se obrátí na Ústavní soud. Jaký je to ale vzkaz pro nás všechny? Pane ministře, bylo to opravdu takto nutné? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Tady se ukázalo po skoro tři čtvrtě roce jednání v Poslanecké sněmovně, kdy se tato novela nebo tento zákon projednával, že tak, jak je napsán jednací řád Poslanecké sněmovny a jak k němu přistupuje opozice, tak de facto menšina je schopna zablokovat demokraticky zvolenou většinu k tomu, aby prosazovala vůli voličů i naplňovala volební koaliční program. Ostatně to klíčové, proč jsme se rozhodli k tomuto určitému bezprecedentnímu kroku, bylo také to, že se psal jednací řád Poslanecké sněmovny v devadesátých letech, tak i já jsem mluvil s některými z těch autorů a ti nepředpokládali, že se ve třetím čtení povede několikahodinová nebo desetihodinová debata, obecná rozprava, která mnohdy vůbec už nebyla k tomu zákonu. Třetí čtení bylo o tom, aby se tam vedla krátká stručná debata k technickým legislativním změnám, které byly načteny v rámci druhého čtení a opozice úplně jiným způsobem vlastně udělala to jednání ve třetím čtení, kdy se vlastně vedla diskuse, která mnohdy vůbec nebyla k tématu o EET. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Nicméně opozice pravicová se netajila tím, že bude obstruovat při zákonu o EET, je to prvek nebo prostředek opozice, který má k dispozici při projednávání zákonů a byť říkáte, že jednací řád Poslanecké sněmovny je zastaralý, jakýmsi způsobem nefunkční, tak je to stále platný zákon a vy jste ho porušili. Tak jenom, prosím, možná občanům vysvětlete proč? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Já jsem neřekl, že je zastaralý a nefunkční, prosím, to mě nevkládejte do úst. Já jenom navážu na to, co řekl předseda... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Promiňte, tak řekl jste, že umožňuje opozici, aby tímto způsobem blokovala... 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Umožňuje tímto způsobem vlastně si zneužít ten jednací řád, který v tomto duchu nebyl napsán těmi autory v tom třetím čtení k tomu, aby takovým způsobem obstruovala více než třicet hodin diskusi, které mnohdy vůbec nebyly k tomu tématu. Ale já chci říct zase i jednu klíčovou věc, jestliže předseda jedné z opozičních stran TOP 09 Miroslav Kalousek řekne na plénu Poslanecké sněmovny: my uděláme všechno pro to, abyste tento zákon nikdy neprojednali, tak prostě to je taky vzkaz, který opozice vysílá. A vlastně už tím pádem i ta opozice říká: my také chceme vlastně zneužít ten jednací řád vůči současné koalici. To si myslím, že není v pořádku. A už nebyla jiná cesta, jakým způsobem, jestli chceme vůbec, aby sněmovna tvořila nějakou legislativu, byla funkční a pracovala, to byl jediný způsob, jak jsme to mohli udělat. S samozřejmě my respektujeme a víme, že o tom bude rozhodovat Ústavní soud a nechť ten rozhodne a řekne, jestli jsme tedy, byť ten proces odhlasovala většina poslanců, většina zákonodárců v Poslanecké sněmovně, jestli tedy byl nebo nebyl za hranou, řekněme, jednacího řádu a té situace, která tam v ten okamžik vznikla. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Vy jste s ním vnitřně srovnaní, protože i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny připouští, že byl porušen zákon, že takto koalice prosazuje svoje zákony? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

My jsme našli cestu, která vlastně říká, že je možné odhlasovat, aby to hlasování bylo v určitou hodinu, aby to hlasování mohlo být i před vyčerpáním diskuse, většina Poslanecké sněmovny to odhlasovala. Já jsem samozřejmě hledal v rámci i jednání koaličních rad ještě nějaký prostor pro to, aby mohla ta diskuse poslanců a poslankyň v Poslanecké sněmovně k tomu zákonu pokračovat. A když se ukazovalo, že mnoho poslanců nevystupuje k tématu úplně, jsou tam texty, které s tím zákonem neměly vůbec nic společného, tak potom si říkáte, proč tam vlastně máme ty desítky hodin sedět a poslouchat jenom nějaká slova lidí, kteří de facto čistě jenom obstruují, vůbec nemají ambici hovořit k té problematice toho zákona. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Paní senátorko, okamžitě vlastně po tom klíčovém hlasování se rozhořela debata o tom, co to je za vzkaz pro občany České republiky. Váš předseda napsal občanům toto, řekl: „Porušte zákon, když musíte, vláda to také udělala,“ stačilo vám vysvětlení pana ministra Jurečky? 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Samozřejmě, že mi naprosto nestačilo. A myslím, že ty argumenty musí znít občanovi zcela neuvěřitelně, protože představme si, že někdo, kdo pojede v autě, překročí rychlost o deset, dvacet kilometrů v hodině a když ho zastaví policie, řekne, že on někam teď spěchá a že považuje ten zákon za nedokonalý, předpisy za nedokonalé, protože ony nepočítají s tím, že on může někam spěchat a že tudíž si myslí, že nemusí tyto předpisy dodržovat. A myslím si, že zákonodárce má jít příkladem a rozhodně v žádném případě si něco takového nemůže dovolit. Chtěla bych také ještě tady reagovat na to, co řekl pan ministr. Já nejsem člen dolní komory, já jsem člen horní komory, takže jsem u toho projednávání nebyla, nicméně jsem to bedlivě sledovala. Poslanci za Občanskou demokratickou stranu rozhodně vždy vystupovali pouze k věci. A navíc ten jednací řád se přijímal za sociálnědemokratických vlád. ODS tenkrát pro něj nehlasovala. Nicméně po dobu našeho vládnutí jsme vždy trpělivě snášeli jakékoliv obstrukce, které v té době v Poslanecké sněmovně probíhaly. A vůbec bychom si nikdy nedovolili porušit takto flagrantním příkladem, jako se to stalo nyní, jednací řád, protože jsme přesvědčeni, že ten se musí dodržovat. Bavme se o tom, že ho změníme od příštího volebního období, to je samozřejmě legální a v pořádku. Znova opakuji, my jsme s touto formou jednacího řádu tenkrát nesouhlasili. Ale teď si myslím, že si nemůže a už obzvláště ne zákonodárci dovolit takovéto porušení. 
 

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pojďte, pane ministře, prosím, reagovat, nedává to tak trochu smysl, ten vzkaz pro ty občany, něco se mi nelíbí, obejdu zákon, poruším ho, byť je to tedy dle mého názoru pro dobro věci. Může to takhle celé vyznít? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Když to vezmu úplně absurdně, tak když opozice tedy bude chtít a bude uplatňovat tu rétoriku, kterou uplatňovala teď v případě EET, tak ta sněmovna neprojednala za čtyři roky vůbec nic, když budou chtít, takto obstruovat, tak nemusí /nesrozumitelné/, protože ty přednostní práva, která mohou využívat dneska, tak vlastně dávají šanci tomu, že my tam budeme do půlnoci diskutovat. Teď je tady změna, protože se prodávaly církevní restituce, kdy se tady hlasovalo po půlnoci, dneska část Poslanecké sněmovny odmítla jednat ve stejný den po půlnoci, proto řekla, to není stejný jednací den, takže kdybychom stejnou optikou posuzovali to, co tehdy proběhlo a tehdy ODS byla vládní stranou a narážel zase na ty obstrukční mechanismy sociálních demokratů a komunistů, tak je to otázka vůbec, jak by se na tuto situaci teď nahlíželo. Takže já říkám, zákon nemůže nikdy pamatovat na každou situaci, která v životě nastane kdekoliv, a proto tady se většina zákonodárců demokraticky zvolených rozhodla k tomu, že dají pevný termín hlasování toho zákona. A jestli to bylo v rozporu nebo nebylo a bylo to za hranou té situace, která nastala a se kterou zákonodárci v devadesátých letech nepočítali, tak o tom ať opravdu rozhodne Ústavní soud. Ale nemůže přece tady výrazná menšina opoziční blokovat demokratickou zvolenou většinu, která má zodpovědnost a má vládnout a má řídit tento stát. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane ministře, váš předseda Pavel Bělobrádek po tom jednání znovu zopakoval dvě podmínky pro podporu elektronické evidence a to, že projekt bude perfektně připravený a nepoškodí drobné živnostníky. Jsou ty podmínky podle vás naplněny v tuto chvíli? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Ty podmínky musí teď samozřejmě v průběhu ještě několika měsíců naplňovat ministerstvo financí. A sám ministr financí řekl, že on nese osobní zodpovědnost za to, jestli elektronická evidence tržeb bude fungovat, jestli to připojení bude tak rychlé, tak kvalitní, jak oni sami říkají. A sám řekl na jednání koaliční rady, že pokud to nebude, tak on odstoupí. Takže já si myslím, že on vyslovil tak silné záruky, pokud si nedělá z úst odpadní stoku, tak si myslím, že by měl umět naplnit tyto věci, které tady on sám řekl, on je za ně přímo zodpovědný. My jsme se snažili, aby tam bylo určité rozložení v čase, aby vlastně řemeslníci byli ti, kteří v případě budou nastupovat úplně na konci toho procesu, aby když se ukáže, že ten systém má nějaké nedokonalosti a podobně, ať je i postoj i legislativní, nejenom technický, ale i legislativní, ty parametry tohoto zákona ještě upravit. A to jsme my jako KDU-ČSL prosadili jako jednu z těch podmínek. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Rozumím tomu dobře. Osobní zodpovědnost pana ministra financí je jedna věc, ale pokud se tedy ukáže, že ten zákon je špatně připravený nebo nefunkční, může ty živnostníky poškodit, to je věc druhá. Co když se to ukáže, my s tím v České republice žádnou zkušenost nemáme. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Jsou tam čtyři etapy, pro které skupiny to bude v čase nabíhat s tím, že na konci jsou úplně řemeslníci, ti de facto jejich /nesrozumitelné/ účinnosti připadá, pokud tato vláda vydrží, do příštího funkčního období této vlády. Takže ten čas, který jsme tam i vytvořili proto umět si racionálně /nesrozumitelné/ a říct, dívejte se, není něco úplně dokonale nastaveno, což se málokdy u zákonů podaří, že na poprvé, když tvoříte něco, je to stoprocentně dokonalé, je to i v minulosti, spoustu předchozích koaličních vlád tu zkušenost měly, tak pojďme to opravit, to tady ten prostor pro to je. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Paní senátorko, vy od začátku tvrdíte, že zákon přinese likvidaci živnostníků. Máte představu, kolika lidí by se to mohlo týkat? 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Samozřejmě v té první fázi tady elektronická evidence tržeb má platit pro tu první skupinu, pro potraviny, pro... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Restaurace. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

...restaurace, což je zatím odhadováno asi tři sta tisíc lidí, živnostníků. Ale samozřejmě i pan ministr to řekl, v několika dalších fázích bude platit pro všechny, to se týká osmi set, devíti set tisíc lidí. Nicméně jsem pevně přesvědčena, a sám pan ministr to říká, to je prostě experiment, ještě k tomu experiment okopírovaný někde na Balkáně, kde jsou ty podmínky úplně jiné. Děláme tady prostě pokus s obrovským množstvím lidí, který vlastně jenom nesmírně zatíží, zkomplikuje jim život. Navíc já to považuji i za zcela zbytečnou normu a to proto, že i Nejvyšší kontrolní úřad říká dnes, že vlastně v tomto segmentu dochází tak maximálně asi k sedmi procentům úniků na daních. A to si teda myslím skutečně, že by se vláda měla soustředit úplně na jiné a na ty veliké, na ty střední a na veliké podnikatele. Myslím si, že tady se samozřejmě nedá teď vůbec odhadnout, kolika lidí přímo se dotkne totální likvidace. Já jsem pevně přesvědčena, že buď se stane teď třeba například v tom prvním kroku, že řada těch restaurací, kterých se to dotkne, buďto bude muset zdražit, protože samozřejmě to pro ně bude výrazně nákladnější a složitější, anebo prostě budou muset zavřít. Já vím, že se to netýká takových těch luxusnějších restaurací tady v Praze, protože ty už to mají, ale já mám na starosti problematiku celého venkova a musím říct, že jsem velice nemile překvapena, že jsem si právě myslela, že pan ministr za KDU, který teda říká, že je i zemědělec, že rozumí problematice venkova a že musí dobře vědět, že toto velice negativně zasáhne právě malého středního podnikatele, právě na venkově. Ale to ukazují i ty zkušenosti například z Chorvatska, kdy řada těch živností zanikla. Já vím, že tady většina lidí si představuje Chorvatsko a zná pouze to krásné pobřeží, kde fungují služby, ale když přijedete do vnitrozemí, tak ta země je vlastně v úplně jiných podmínkách. A v podstatě tady zase se stane pouze to, že postihnete ty slušné a ty neslušní, kteří to dnes nedodržují, tak nebudou dodržovat zase. A tak to ukazuje situace i v Chorvatsku. Kdybyste si dal trošku práci a projel tam i  vnitrozemí, tak k tomu dojdete. A já se obávám, že tady opravdu děláte velmi nebezpečné pokusy se všemi živnostníky a navíc i zamezíte tomu, my tady neustále bojujeme s tím, aby mladí lidé neodcházeli, aby tady u nás zůstávali, tohle je bude všechno demotivovat. Jedna komplikace za druhou, kdy jim komplikujete to, aby oni mohli vstoupit do prostoru a začít podnikat. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pojďte reagovat, pane ministře, kroutíte nesouhlasně hlavou. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Paní senátorko, několik zásadních argumentů, já jako mladý člověk, podnikatel, který podnikal na vesnici, chci tady férovost a férové podniky k podnikání, jestliže i na vesnici mám restauraci, kde bez řečí mi dneska dají daňový doklad... 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Ano, to je v pořádku. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Který naplňuje a, řekněme si, co nám říká živnostenský zákon: podnikáme za účelem zisku, ne ztráty. Zákon o účetnictví říká, jestliže mám tržbu a prodávám nějaký produkt nebo výrobek, mám vydat daňový doklad, nebo jakýkoliv jiný doklad a ten má na to účetnictví, mám ho tři roky archivovat k účelům daňové kontroly. Co chce navíc po mně EET z těchto dvou věcí, které já jsem řekl? Aby tyto všechny věci podnikatel jenom plnil online, když nemá přístup k internetu do pěti dnů. Takže pro férového podnikatele, který i řádně dává daňové doklady, řádně danil, prosím vás, řekněte mi, co se v principu změní? A jestliže tady mám skupinu podnikatelů, kteří říkají, že se něco změní, protože je to postihne negativně a do dnešních dnů de facto nedávají daňové doklady, tržby neevidovali, tak já se omlouvám, jak já se má podívat do očí těm poctivým, kteří jsou na tom venkově, kteří řádně ty účtenky dávají, že oni mají konkurenci, která toto nedělá. A to, co vy říkáte, nějaký Balkán. Prosím vás pěkně, podívejte se i na jiné státy: Itálie. Je Itálie Balkán? Mají princip elektronické evidence tržeb, dokonce mají povinnost odebrat si daňový doklad, když si kupujete v Itálii cukr, vy máte povinnost si ten doklad odebrat, i kdybyste to měl za dvě stě korun vyhodit do koše. Takže to je tato věc. A v tom Chorvatsku, my jsme se bavili o tom tady s ministrem financí, /nesrozumitelné/ z Chorvatska, a on říkal: jeden z důvodů také byl, proč spoustu podnikatelů ukončilo činnost, protože by se ukázalo v tom následujícím roce, že při stejném rozsahu činnosti při EET mají daleko vyšší výnosy a mají daňovou povinnost, tak by jim to zpětně taky dodanili. Takže to byl taky náš argument, proč někteří ukončili činnost, takže bavme se opravdu o faktech a nezkreslujme tyhle věci. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Paní senátorko? 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Mě velice mrzí, že pan ministr tady mluví jakoby o tom, že drtivá většina těch podnikatelů, živnostníků, hospodských na venkově jsou nějací zločinci, to přeci vůbec takhle není. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

To já jsem vůbec neřekl. To jsem neřekl. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Já jsem pouze poukázala... 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Nevkládejte mi do úst, co jsem neřekl. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Já říkám, že my těm slušným podnikatelům, slušným hospodským pouze velice zkomplikujeme život a prodražíme jim jejich činnost, protože prostě nakoupit si celé ty softwary a tak, to já vím, že mluvíte o pár tisících, ale bude třeba údržba, sám dobře víte. Já jsem teď byla na Valašsku, je tam spousta míst, kde nefunguje signál, a teď si představte normální vesnickou tancovačku v noci, kdy tam bude stát ta fronta těch lidí, kteří budou chtít si nalít to pivo a teď ten hospodský nebude mít třeba signál. Já vím, že tam má potom ten čas, kdy to může a potom bude sedět den nebo půl dne, místo toho aby pracoval a bude lifrovat všechny ty informace do té pokladny nebo jeho žena nebo jeho děti. Prostě je to obrovská zátěž a obrovská komplikace pro tyto slušné podnikatele. Já samozřejmě nemluvím vůbec o neslušných. A tady nejde o žádné narovnání prostředí, tady jde opravdu čistě o šikanu. A ještě vy jste tady zmínil, byl tady loni na jaře ministr financí Chorvatska, měl tady seminář, pozval si ho váš kolega, pan ministr Babiš, aby mu pomohl tady odprezentovat, jak úspěšně funguje EET v Chorvatsku. Závěr toho byl, že pan chorvatský ministr řekl, protože ten výběr daní je samozřejmě velmi sporný, tam to bylo jeden rok plus jedno procento, jeden rok minus procento a ještě řada dalších vlivů, a on řekl, tady nejde o výběr daní, tady jde o sběr těch informací. My teď už víme, kdo co kde kupuje, kdy to kupuje, kam to prodává. A já si totiž myslím, že vy tady opravdu odvádíte zcela špinavou práci za pana ministra Babiše, velice mě to mrzí, kterému to velice pomůže, protože bude mít centrálně všechny tyto informace. A proč začínáme právě v restauracích a v potravinářství? Protože tam je jeho byznys. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane ministře... 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

A to je to velké nebezpečí. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

...to je poměrně závažné nařčení od paní senátorky. Pojďte na to, prosím, reagovat. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Krátce reakce, vrátím se, co jsem říkal. A podívejte se do zákona o účetnictví, co vám ukládá ten zákon? Všechna ta data tam mít v elektronické nebo papírové podobě... 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Ano. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

...ke kontrole finančnímu úřadu, ne ke kontrole ministra financí, ke kontrole finančního úřadu. Myslíte si, že já, když mám dozorové orgány, a ty mám tři ve své gesci, že já chodím a dívám se do jejich databáze? V životě bych si to nedovolil a nedělám to, zákon to ani neumožňuje. To jsou data, která jsou určena pro tyto kontrolní orgány. Takže dnešní stav EET nechce po tom podnikateli nic navíc, nikdo neeviduje konkrétní položky, je celkový objem na té účtence, vy to moc dobře víte. A ještě bych chtěl říct další dvě věci. I Svaz živnostníků malých a středních podniků podporuje EET, i Hospodářská komora podporuje EET. Takže, prosím pěkně, potom dejme číslo na stůl a bavme se konkrétně, kdo tedy říká, že mají s EET ten výrazný problém. Takže já to říkám jako člověk, který bydlí na venkově, já do té hospody taky chodím, jedenáct let jsem podnikal jako živnostník a říkám: já chci férové transparentní prostředí. Mně lidé, kteří jedou dneska v elektronických účtenkách, mají restaurace, tak říkají, my toto vítáme, my neplatíme obsluhu načerno, my neplatíme nájem načerno a pro nás tahle konkurence je obrovský problém. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane ministře, z úst paní senátorky zaznělo, že vy odvádíte špinavou práci za ministra Babiše, kterému se hodí ten sběr dat na ministerstvu financí. Pojďte na to, prosím, reagovat? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Já jsem na to reagoval tím, že jsem říkal, že dnešní zákon o účetnictví vlastně ukládá, že všechny faktury, všechny daňové doklady má podnikatelský subjekt ukládat a tři roky archivovat ke kontrole finančního úřadu. Co vlastně dneska to EET chce navíc? Nechce navíc nic. Nad rámec toho zákona jenom, že ta data finančnímu úřadu budou dostupná online nebo do pěti dnů. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Paní senátorko? 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Pan ministr tady neuvěřitelně nahrál, protože to, co říká Občanská demokratická strana, že tento zákon je zbytečný, že dnešní zákony jsou naprosto dostatečné. A vy to říkáte: jsou navíc, vždyť ho vůbec nepotřebujeme. Já to opravdu považuju za pouze naprosto zbytečnou šikanu a naprosto zbytečné postihování malého středního podnikatele. A vy říkáte, kdo vlastně je pro. Já tady mám například zprávu Asociace farmářských trhů, ty... 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Kolik zastřešují podnikatelů v republice, prosím vás pěkně. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Já to vím, z dvě stě... 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Ano, ani ne promile. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Z dvě stě farmářských trhů zastupují osmnáct. Mimochodem, tady bych se docela vás ráda zeptala, protože oni totiž dělají ty kontroly na těch trzích a kontrolují, jestli se tam opravdu prodává to zboží místní a byli za vámi vás požádat o finanční podporu, protože to považují za velice důležité a vy jste to odmítl, ale to nebudeme... 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

My je finančně podporujeme, paní senátorko, to tady opravdu zkreslujete fakta. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Asociace soukromých zemědělců naprosto to odmítají, protože to považují za naprosto zbytečnou šikanu malých a středních. A já znova opakuji, já jsem měla velikou radost, když vy jste se stal ministrem zemědělství v této socialisticko-populistické vládě a říkala jsem si: zemědělec, člověk z venkova, člověk za KDU-ČSL, on tady tomu bude rozumět, bude se snažit tady podporovat malého středního podnikatele, zemědělce, producenta potravin a vy děláte úplně pravý opak, úplně pravý opak. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane ministře, k té Asociaci farmářských tržišť, vy se těmi obavami tedy jejími nezabýváte, oni vyjádřili svou obavu z toho, že EET omezí tu nabídku na trzích a někteří ti prodejci tam nebudou moci jim své zboží nabídnout. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Já vám řeknu jednoduchou zkušenost. Já jsem byl před třemi lety s rodinou na dovolené na Slovensku, přijeli jsme do oblasti Tater, někde okolo Štrbského plesa, kde vůbec nebyl signál na mobilní telefon, zaparkoval jsem na parkovišti. V České republice následuje vždycky standardní otázka při platbě parkovného, chcete daňový doklad, nikdo se mě tam neptal. Přišel pán, který měl na suchém zipu zařízení o velikosti mobilního telefonu, o velikosti iPhonu, automaticky mi vyjel daňový doklad, který mi dal do ruky a trvalo mu tu asi tři sekundy. Takže o čem se tady bavíme, že technicky tyto věci nejsou zvládnutelné, že například na Slovensku to funguje a já jsem byl docela poctěn, že za mé peníze se nemusím doprošovat mého dokladu, jak se to stává běžně v České republice. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Nicméně, konkrétně k Asociaci farmářských tržišť, vy nevěříte těm jejich obavám, že by někteří museli tu svoji nabídku omezit. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Já se třeba bavím s některými farmáři, kteří na tato farmářská tržiště posílají externí pracovníky, respektive nejsou to třeba členové rodiny, a ti říkají: my dneska máme normálně, že jdou k elektronické pokladně, protože jak já bych uhlídal, jestli ten zaměstnanec si něco, nebo respektive ten člověk, co tam prodává, ať je to brigádník nebo cokoliv, zdali to všechno férově mně odvede nebo ne. Ti už tam dneska i elektronické pokladny, i ty, které jsou na baterie, prostě mají. Takže dneska ta technická řešení jsou. Dokonce i mobilní operátoři říkají, my se připravujeme na to, že ty aplikace nabídneme do mobilních telefonů. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Paní senátorko, chcete ještě k tomu... 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

A to bude stát bezpochyby pár korun, to bude veliké zatížení finanční těch lidí... 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Když mám mobilní telefon, aplikaci jenom, kterou si tam stáhnu. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Jenom bych chtěla říct, asi chodíte na jiné farmářské trhy, než já. Já zase mluvím s těmi lidmi, a to jsou takoví ti lidé, kteří pouze vlastně prodávají ty své přebytky, které mají třeba sezónně tři měsíce v roce a ti lidé vůbec, proboha, ti absolutně teda v tom případě nepůjdou na farmářský trh, když se budou vystavovat tady tomu, že musí toto všechno akceptovat. O těch já mluvím. Těm naprosto znemožníte ten přístup. Mluvil jste tady o Slovensku ještě taky. Než jsem sem šla, tak jsem si četla ta čísla. Za prvé, oni mají jiný systém, ne úplně ten, který navrhujete vy, který má to Chorvatsko, ale tam také nikterak nevybrali na daních daleko víc. Moje otázka od samého začátku je, co tím vlastně tedy sledujete, protože nejde o výběr daní, to se ukazuje jak v tom Chorvatsku, na Slovensku, tam ta čísla to jasně dokazují. A co teda jiného, než ten sběr dat vás na tomhle zajímá? Proto já jsem mluvila o tom, že vy tady napomáháte panu Babišovi evidentně. A já musím říct, pane ministře, mě to velice mrzí. Velice mi připomínáte předsedu Plojhara kdysi dávno, který vlastně přivedl KDU-ČSL do kolaborace s komunisty, byl, myslím, předseda od roku 45. Protože to, co vy děláte, vy vlastně opravdu, a ukázalo se to i na vašem sjezdu, když jste kandidoval na prvního místopředsedu, tak jste dostal pouze padesát tři procent hlasů, protože i řada vašich členů je nespokojená s tím, co děláte, protože ví, že tímto velice poškozujete i voliče KDU-ČSL a je to veliká škoda, protože vy opravdu tady, a ukazujete to na řadě dalších věcí, se vlastně zastáváte pouze těch velkých, pomáháte velkým firmám, velkým zemědělcům a nechci znova opakovat to jméno Andreje Babiše. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Opravdu zabíháte do roviny, která vůbec není pravda. Vy jste zmínila toto, já na tom musím znova reagovat. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Reagujte a potom odpovězme paní senátorce na tu výtku. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Za šest let ministrů ODS malým zemědělcům v projektech do jednoho milionu korun vaši ministři dokázali vyplatit dvě stě padesát milionů korun. Já za jeden loňský rok, když jsme rozebírali čerpání Programu rozvoje do venkova, tak jsme na malé projekty malým zemědělcům v jednom roce zainvestovali částku sto osmdesát pět milionů korun, takže si vemte ten poměr, jeden rok třicet pět milionů korun za vašich ministrů. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Ano. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

A za Jurečky, o kterém vy tady takto hovoříte, jak hovoříte, sto osmdesát pět milionů korun. Takže prosím vás pěkně, jako jedna věc je, co tady říkáte na kamery a druhá věc je to fakticky, co ODS za posledních dvacet let vykonala pro malé a střední podniky. Za vašich ministrů, kteří tenhle stát rozkrádali, Aleš Řebíček a další, určitě jste na ně mimořádně hrdá. Takže prosím pěkně, já se tady bavím o tom, že tady chceme mít férové podnikatelské prostředí. Jasně, že musí skončit heslo: kdo nechce, okrádá rodinu, které je tady zažité opravdu extrémně dlouho. Já prostě jenom chci, ať tady ten, kdo podniká, má možnost mít stejné konkurenční podmínky s tím druhým. A to dneska nejsou. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Poslední otázka, pane ministře. Máte nějaký plán B v koalici, pokud Ústavní soud se přikloní na stranu pravicové opozice? Co se stane potom s elektronickou evidencí tržeb? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Samozřejmě vždycky musí platit to, že pokud Ústavní soud rozhodne o zrušení zákona nebo nějaké části zákona, tak se prostě tyto věci respektují. O tom není žádná diskuse. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

To samozřejmě, ale co bude následovat poté ze strany koalice, budete znovu zákon navrhovat nebo upravovat, budete jednat s pravicovou opozicí? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

To je spoustu otazníků, které dneska není nikdo schopen zodpovědět, protože je otázka, kdy rozhodne Ústavní soud, protože řekněme si na rovinu, jestliže Ústavní soud by rozhodl někdy na konci tohoto roku, tak potom legislativně prakticky není možné, stihnutelné v rámci jednání vlády, Poslanecké sněmovny a Senátu už nic. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Dobře. Toto téma ukončíme. Děkuji vám k němu.  


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pojďme na druhé. Kvůli možnému katastrofálnímu suchu by mohly vzniknout čtyři nové přehrady. Počítá s tím plán právě ministerstva zemědělství. Jenže ekologové i obyvatelé dotčených obcí jsou zásadně proti. 


redaktor: 

Minulý rok byl, co se vody týká, katastrofální. Dlouhotrvající sucha, obrovská vedra a málo deště působily velké potíže po celém Česku. Zákazy vstupu do lesů. 


osoba: 

Milá děvčata, do lesa nesmíte, můžete chodit jenom po vyznačených stezkách. 


redaktor: 

Zákazy zalévání zahrad, lesní požáry i nedostatek krmiva pro dobytek. 


osoba: 

Budeme muset shánět někde něco a nakoupit, abychom uživili to, co máme. 


redaktor: 

Obrovské požáry, vyschlé řeky. To byly jen některé důsledky extrémního počasí loni v létě. Byl to nejteplejší rok za posledních dvě stě čtyřicet let. A podle vědců bude takových extrémně suchých let přibývat. Vláda již loni v červenci schválila koncepci, která by měla vést k lepšímu hospodaření s vodou. 


Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/ /léto 2015/:
 
Česká republika je dneska velmi dobře připravena organizačně na povodně. Není takřka vůbec připravena na sucho. 


redaktor: 

Ale teprve až nyní spatřil plán ministra zemědělství světlo světa a proti suchu bude ministr Jurečka bojovat výstavbou čtyř přehrad. Nová přehrada by měla vyrůst u Pečína na řece Zdobnici, ještě větší přehradu plánuje vláda vybudovat ve Vlachovicích na Zlínsku na řece Vláře. Další dvě přehrady by měly vyrůst na Rakovnicku. 


Jan PIŇOS, média a komunikace, Hnutí DUHA (záznam): 

Stavba přehrad je tím nejhorším možným řešením, jak řešit situaci se suchem. To, co potřebuje Česká republika, její krajina, je víc smíšených lesů a méně velkých polí, průlehy, zasakovací pásy, rozptýlená zeleň, stromořadí, to všechno, co napomáhá zasakování vody. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/ (záznam):

Máme nový dotační titul, který se týká podpory výstavby nových drobných vodních nádrží v krajině, rybníků, ale i také jejich údržby, jejich oprav a tak dále. 


redaktor: 

Jenže ekologové i obyvatelé dotčených obcí jsou proti. Například plánovaná přehrada v Pečíně zasahuje do první a druhé zóny Chráněné krajinné oblasti Orlické hory. 


David REŠL, vedoucí krajinné ekologie Správy CHKO Orlické hory (záznam): 

Realizace takové stavby by způsobila vlastně zničení celého údolí říčky Zdobnice, která je mimochodem chráněná i podle evropských předpisů. 


moderátor: 

Plán ministra Jurečky ale počítá i s tím, že by se měla zdražit voda, aby to lidi nutilo k šetření s ní. Také by měl přinést podobné fungování státní správy v období sucha jako při ohrožení povodněmi. Měla by do budoucna zavést stav bdělosti před suchem, pohotovost i krizový stav. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane ministře, mohly by ty avizované nesouhlasy, protesty ekologů a obyvatelů těch dotčených obcí nějak změnit vaše plány? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Já bych chtěl možná upřesnit, protože ta reportáž zdaleka neříká všechno to, co říkáme my, jako ministerstvo zemědělství ve vztahu k suchu. My říkáme: začínáme a děláme opatření, která se týkají přímo zemědělců, hospodaření na zemědělské a lesní půdě. Od příštího roku bude změna v nárocích na střídání plodin, v posledním postupu bude tam více plodin, než je doposud. Jdeme cestou zmenšování velikosti půdních bloků, především v erozně ohrožených oblastech, tak abychom, řekněme, nejenom zabránili erozi, ale podpořili absorpční kapacitu půdy. Jdeme dále cestou pozemkových úprav, které vlastně v těch jednotlivých obcích dávají dohromady ten katastr, aby tam, kde má být remízek, tam, kde má být mez, tam, kde má být nějaká malá vodní detenční nádrž nebo mokřad, aby tam vznikly. Tady myslíme si, že je to gró těch podstatných opatření, které mohou pomoci mírnit dopady sucha v České republice. Ale k těm nádržím. My se dostáváme do situace, jestliže opravdu, a to nám ukazují data z Českého hydrometeorologického ústavu, kdy nám třeba měsíc a půl neprší, tak prostě pro toho zemědělce, pro občana, ale i pro průmysl se vyčerpají ty přírodní možnosti, kde vzít tu vodu. Takže my jsme vytipovali ty nejhůře ohrožené oblasti, kde nám chybí voda jak pro zemědělství, abychom, když už tam prostě už neprší, ten měsíc a půl, abychom tam nějakou dodali, pro průmysl i pro zásobování pitnou vodou jsme vytipovali čtyři lokality, kde by asi v budoucnu bylo vhodné mít takovéto akumulační vodní dílo, takovýto vodní zdroj vody. Takže to není o tom, že my stavíme, řešení sucha na čtyřech přehradách, to teda ani náhodou. Tak naivní nejsem, protože vím, že dneska kvalitní orná půda, pokud není utužená, tam je schopna zadržet až tři sta padesát litrů na jednom metru čtverečním, tam spočívá to gró zadržení vody v krajině. Ale musíme hledat i nějaká technická opatření, jestliže zemědělec pěstuje zeleninu, pěstuje ovoce, ten prostě potřebuje zavlažovat, i když nám ten měsíc a půl neprší. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

A jaká bude vaše odpověď na protesty těch lidí, kteří tam žijí? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Já samozřejmě navštěvuji ty lokality, kde případně mají vzniknout nebo někdy v budoucnu, to nebude ani za mne, možná ani za mého nástupce. Ale jde o to mít tady tu lokalitu, to území nějakým způsobem chráněno, případně udělat tam aspoň nějakou studii proveditelnosti toho vodního díla. To není o tom, že za příštích deset let se tam to vodní dílo začne stavět. Já jsem byl třeba teď v pátek na Povodí Bečvy v obci Skalička, bylo tam tři sta lidí, a vysvětloval jsem tam se svými kolegy tři hodiny těmto lidem, proč a jakým způsobem tento záměr chceme realizovat a musím říct, že když jsme těm lidem ty argumenty vysvětlili, tak většina z nich odcházela, říkala: ano, my to chápeme, my to chápeme jako nutnost pro naše děti a pro naše prostě potomky mít tady i lepší hospodaření s vodou. Protože dneska, já řeknu příklad, když se podíváte ještě, odbočku, to je portál intersucha... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

To úplně nevím, jestli půjde, pane ministře, vidět, ale... 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Já myslím, že snad jo. Ale vidíte, to je sucho na území České republiky k minulé neděli, každý týden vychází vždycky tato měření. A vidíte, jak střední Morava a Moravskoslezský kraj, jak je dramaticky ohrožen suchem a třeba takové podniky jako Biocel Paskov, ArcelorMittal, je možné, jestliže nebudou nějaké větší srážky za měsíc až dva, je odpojíme od dodávek vody, protože prostě v těch vodních dílech, které tam vznikly už před padesáti lety, prostě ta voda dneska není. Takže proto se bavím o tom, že v některých lokalitách prostě nějakou vodní nádrž budeme muset jako stát zbudovat. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Paní senátorko, jak vy se díváte na plány ministra zemědělství na boj proti suchu? 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Já myslím, že tady my nebudeme zase nikterak zásadně s panem ministrem v rozporu. Tady se asi shodneme na tom, že to jsou ty základní věci, které už byly zmiňovány i ve vaší reportáži. To znamená, je potřeba zmenšit ty velké lány, velké plochy. Je třeba, ještě bych doplnila, hnojit spíše přírodními hnojivy než chemickými hnojivy. Je třeba vrátit krajinné prvky do naší přírody, to znamená, o tom už jsme mluvili, různé mokřady, i ty menší vodní plochy, meandrovat potoky, různé větrolamy a změnit osobní... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Ty přehrady do toho spadají? 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Ty přehrady, to už je takový ten úplně extrém. Ale já teď nejsem schopna posoudit v těch jednotlivých místech, tady já se tady o tom nechci přít vůbec, protože to je potřeba vždycky posoudit v tom jednotlivém místě, jestli to tak skutečně je. Ale budu věřit panu ministrovi a nemám zásadně s tím žádný problém. Já bych jenom tady zase znova, jestli můžu ještě si dovolit malinkou vsuvku do toho, proč tady neustále mluvím o tom, že je potřeba podporovat malého středního zemědělce, protože si myslím, že toto jsou všechno věci, které můžeme dělat celkem rychle, ale samozřejmě i z toho dlouhodobého hlediska já jsem pevně přesvědčena, že tady u nás my jsme prostě v situaci od padesátých let minulého století, kdy došlo k té násilné kolektivizaci, že se to úplně odtrhl vlastník půdy od zemědělce, od toho, kdo na ní hospodaří, a my se snažili posledních pětadvacet let, jde to velice pomalu, ale pomalu už se podařilo, že prostě pětadvacet procent obhospodařují rodinné farm. Ten sedlák, že se nám vrací a to je totiž ten, který z dlouhodobého hlediska bude udržovat kvalitu půdy tak, aby ta půda byla schopna zadržovat vodu, aby prostě byla úrodná, protože je to zaprvé jeho normální zájem, protože chce tu půdu udržet pro své budoucí generace v kvalitním stavu. A za druhé je to ten, kdo udržuje i život na venkově. To je i z hlediska zaměstnanosti, i toho aby se nám venkov nevylidňoval, ale i z hlediska udržení kvality půdy. Proto já neustále mluvím o větší podpoře těch malých středních zemědělců. A tady já jenom s panem ministrem se asi trošičku neshodneme, protože toto on nedělá. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Já na to zase musím zareagovat. Pokud jde o první kolo žádosti, které jsme tady rozebírali z mého programovacího období, všechny malé projekty do jednoho milionu korun, všichni žadatelé byli uspokojeni. Všichni, kteří žádali v projektech do pěti milionů korun, z devadesáti pěti procent byli uspokojeni, paní senátorko. Všichni žadatelé nad pět milionů, to znamená ti velcí, ti byli uspokojeni z padesáti procent. Takže, prosím vás pěkně, nezkreslujte fakta pro diváky a neříkejte takové ty politické fráze, když ta čísla, jasná čísla hovoří jinak. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Já jsem na to před tím nestihla reagovat, protože už jsme přešli k jinému tématu. Nicméně tady já samozřejmě se musím prudce ohradit, protože já jsem si vytáhla ta čísla za Občanskou demokratickou stranu z toho programu obnovy venkova... 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Rozvoje venkova. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Rozvoje venkova. Byla za nás průměrná částka, která byla přidělována v rámci dotací, byla dva a půl milionu korun. Takže já si myslím, že to jsou také ty malé projekty. A to, co já neustále napadám, je to, že vy jste vlastně při tom nastavování toho dalšího programovacího období vůbec nevyužil tu možnost, že jste mohl zvýšit částku v dotacích na těch prvních osmdesát devět hektarů, což by zase pomohlo těm malým, naopak jste v programu rozvoje venkova zvýšil tu hranici pro ty velké projekty ze třiceti milionů až na sto padesát. Já vím, že vy jste tam zařadil pomoc do jednoho milionu, ale to si myslím, že to je velmi kosmetické, protože tady z toho programu vám pár velkých projektů vycucá všechno. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Já bych vysvětlil pro diváky, aby pochopili, protože já jsem se díval velice dobře na právě to období, kdy tam byli ministři ODS, tak došlo jenom k tomu, že oni by tu hranici měli nižší na ty větší projekty, to rozstříleli, ten jeden subjekt si požádalo třeba pět žádostí, takže on vlastně tu částku vzal stejnou nakonec. Ale my jsme teď, pokud jsme se chtěli bavit o podpoře například pěstování zeleniny v České republice, podpoře třeba skleníků nebo opravdu nastartování živočišné výroby, tak prosím ten projekt, pokud jste trošku ze zemědělství, tak ten projekt neuděláte za deset, za dvacet milionů, ale prostě dneska živočišná výroba z osmdesáti procent je u středních a větších podniků. Takže já se snažím stimulovat ty malé, ale ty bohužel už dneska tolik té živočišné výroby nemají a zároveň se snažím udržet i ty větší, kteří je mají, protože tam je taky vázaná ta zaměstnanost, o které jste hovořila na tom venkově, protože v rostlinné výrobě ta zaměstnanost, s tím mnoho neuděláte, ta pracovní místa jsou vázána na živočišnou výrobu a nebo na speciální věci, jako je pěstování ovoce a zeleniny a tam ta podpora dneska jednoznačně směřuje. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Já se omlouvám, já se vrátím zpátky k tématu, a to bylo sucho. To sucho mělo katastrofální vliv na loňskou úrodu. Bylo málo kukuřice, zeleniny, jablka byla malá, jak avizovali ovocnáři, zelenina a brambory stojí víc. Pane ministře, máte nějaké signály, že budou zdražovat i další potraviny v dohledné době pro běžného spotřebitele? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Ty signály víceméně už se na ten trh promítly, protože všechny komodity jsou sklizeny, zemědělci i obchodníci ví, kolik se reálně sklidilo v jaké kvalitě. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Já se bavím třeba o tom, že byly zprávy o tom, že by mohlo zdražit i maso, mléko tím, že bylo málo krmiva pro zvířata. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Musím říct, že v těchto komoditách, které jmenujete, je, řekl bych, tak silný přetlak dneska na Evropskou unii, především pokud jde o mléko a vepřové maso, že tady, byť já bych si to přál, aby minimálně výkupní ceny zemědělcům stouply, tak v příštích několika měsících, kam, řekněme, jsou nějaké predikce toho trhu, úplně na to, že by mělo docházet ke zvýšení výkupních cen od farmářů, tak na to nevidíme nebo nevidíme, že by tam měl nastat ten progres vzestupu té ceny. Otázkou ale je, a to budeme vědět, řekneme, za dva, za tři měsíce, protože zatím ten průběh té zimy není dobrý, opakuje se nám už třetí zima po sobě, kdy není sníh, kdy, ano, ta horní část půdního profilu je dobře zásobena vodou, ale my potřebujeme doplnit vodu někde pod úroveň jednoho metru, aby se i doplnily zásoby spodní vody, a ta zima není dobrá. A jestliže se bude opakovat průběh potom v době vegetace, jako byl v roce 2015 i v letošním roce, kdy ty srážky, především v době prázdnin, byly extrémně nízké, tak musíme říct, že nás může čekat katastrofální rok. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Katastrofální rok, to nejsou úplně dobré zprávy. Co by mohlo nastat pro toho běžného spotřebitele, který se nezabývá zemědělstvím a pouze ho zajímá, kolik potom ty produkty stojí v obchodě nebo na krámě? 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Já nechci být úplně ten, kdo tady maluje černé scénáře, ale musím říct, že jestliže se dneska bavíme o bezpečnosti obyvatel tohoto státu a bavíme se o kybernetické, ve vztahu k uprchlické krizi a tak dál, tak ta problematika té vody je opravdu extrémně důležitá a to může, když se ptáte, co může nastat v tomto roce, když nebude, nebo když se bude opakovat... 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Když se naplní ta špatná predikce, o které mluvíte, ano. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Když se naplní loňský rok, tam myslím, že v daleko větší míře bude postiženo případně zásobování vodou pro průmysl, prostě budou aglomerace, průmysl odpojovány od vody, zemědělci nebudou mít čím zavlažovat, může dojít potom i, může to mít vliv na zaměstnanost i na výkon české ekonomiky a úplně na konci toho řetězce je samozřejmě i možný dopad omezení zásobování pitnou vodou pro obyvatelstvo. Takže proto se snažíme tady dělat ty kroky, abychom opravdu systémově nastavili, řekněme, řešení problematiky sucha v České republice, abychom začali ty opatření dělat, které se tady bohužel pětadvacet let posledních nedělaly. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Promiňte, ale tady se spíš teď už bavím o nějakém krizovém plánu, který by mohl nastat. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Tady se bavíme o celých dalších věcech, které se týkají budování vodohospodářských infrastruktur. My jsme tady zmínili třeba ty věci okolo přehrad, ale já potřebuju, abychom tady měli do budoucna jasný plán a strategii, jak budeme budovat infrastrukturu nejenom pro zavlažování, pro zemědělské pozemky. Ale já chci, aby tady byla inteligentní síť, která bude umožňovat, doplňovat si vodu, která bude chybět na různých částech republiky a tu vodu případně umět přepustit, to jsou jako důležité věci, abychom takto začali uvažovat do budoucna. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Pane ministře, já vám děkuji. Paní senátorko, vám také. Hosty naší nedělní Partie byl ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Děkuji vám za váš čas a za názory, pane ministře. 


Marian JUREČKA, ministr zemědělství /KDU-ČSL/:

Děkuji za pozvání. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

A senátorka za ODS, paní Veronika Vrecionová. I vám děkuji, že jste přišla. 


Veronika VRECIONOVÁ, senátorka /ODS/:

Děkuji a všem dobrou chuť k obědu. 


Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka:

Ano, přidáváme se, přejeme vám hezký zbytek neděle. 

Ing. Veronika Vrecionová

expertka ODS zemědělství a venkov
senátorka PČR