3. září 2015

Nic nového pod sluncem

Každý zemědělec ví, jak důležitá je kontinuita – povědomí o tom, co a kdy se v minulosti pěstovalo na polích, na nichž právě hospodaří. Výjimkou je současný ministr.

Jinak by totiž věděl, že každý z jeho předchůdců se snažil snižovat rizika sucha, povodní a eroze. V současné době platné krajinné prvky (meze, hájky, stromy, aleje) byly do plateb na plochu zahrnuty za exministra Petra Gandaloviče (ODS). Za exministra Ivana Fuksy (ODS) se začala zpracovávat koncepce modernizace závlahových zařízení. Také byla zahájena aktualizace mapování území ohrožených suchem.

Další exministr zemědělství, Petr Bendl (ODS), zase prosadil, aby se navrhovaná protierozní opatření stala závazná pro uživatele pozemků a aby byly nejvíce ohrožené lokality přednostně zařazovány do pozemkových úprav. Kromě toho prošel poradou Bendla materiál ukládající jednotlivým složkám ministerstva zpracovat opatření k prevenci sucha a povodní, což lze brát za předchůdce dokumentu, který schválila letos v létě vláda. Nakonec ani pracovní komise Voda nevznikla za Jurečky, ale jeho předchůdce Miroslava Tomana.

Současný ministr zemědělství se bohužel velmi často řídí heslem "co jsem neudělal já, to neexistuje". Od věřícího člověka bych očekávala větší pokoru.
Ing. Veronika Vrecionová

expertka ODS pro zemědělství a venkov
senátorka PČR
zastupitelka