28. července 2015

Krajské dotace městům a obcím – je čas změnit pravidla

Zastupitelstvo Středočeského kraje dnes schválilo rozdělení dotací středočeským městům a obcím. Již tradičně byl výrazně vyšší převis žádostí před možnostmi krajského rozpočtu. ODS proto přichází s návrhem na úpravu pravidel rozdělování dotací tak, aby mělo šanci uspět více měst a obcí a systém rozdělování krajských prostředků byl spravedlivější.

Zastupitel a starosta Králova Dvora Petr Vychodil (ODS) k tomu říká, že: „jeden z nejdůležitějších fondů – Fond rozvoje měst a obcí (FROM) je dnes v mnoha směrech nespravedlivý. O dotace spolu soutěží malé obce s rozpočtem 2 mil. Kč a větší města s rozpočty často vyššími než 100 mil. Kč. Podmínky k získání dotací by proto měly zohlednit velikost měst a obcí. Obce do 1 000 obyvatel by tak mohly získat až 95 % dotace a zbytek dofinancovat z vlastních zdrojů.Obce do 5 000 obyvatel by pak mohly získat max. 85 % dotace a zbytek financovat z vlastních zdrojů, obce nad 5 000 obyvatel by pak mohly získat max. 75 % dotace. Malé obce by pak měly být zatíženy i menší administrativní náročností. Přispělo by to k větší spravedlnosti, není možné, aby malé obce s minimálními administrativními možnostmi měly stejné podmínky jako města, která mají týmy úředníků, systematicky se věnující dotačním titulům.

„Dalším návrhem do diskuze je zahrnutí nového hodnotícího kritéria, které by zohlednilo, zda žádající obec či město disponuje na daný projekt stavebním povolením. To by motivovalo k podávání pouze těch žádostí, které města a obce skutečně potřebují a nepřipravují je jen pro dotaci a na poslední chvíli,“ dodává zastupitel a místopředseda Finančního výboru Tomáš Havlíček (ODS).

K dotacím na podporu podnikání říká zastupitel a předseda Kontrolního výboru Jan Skopeček (ODS), že: „by měly být krajské prostředky poskytovány zejména začínajícím podnikatelům a živnostníkům na rozjezd podnikání. Poskytovat dotace již zavedeným podnikatelům přinese pouze nespravedlnost a pokřivené konkurenční podmínky.Kraj nebude mít nikdy dostatek prostředků, aby úměrně podpořil větší masu již existujících a fungujících podnikatelů.“

Další připomínkou ke struktuře fondů je skutečnost, že např. v oblasti životního prostředí se uplatňuje stejný proces žádostí a jejich hodnocení pro projekty v objemu desetitisíc Kč a stejný pro projekty do 10 mil. Kč. To nemá jakýkoliv racionální důvod a komplikuje to práci hodnotitelům i žadatelům, dodává zastupitel Tomáš Vaněk (ODS).

„V neposlední řadě by bylo vhodné posoudit výši dotací, které žadatel získal v předchozích výzvách. Některé obce dostávají dotace pravidelně a na některé obce se po dobu vypisování FROM nikdy nedostalo. Přitom jsou jejich projekty srovnatelné, doplňuje Dan Jiránek (ODS). 

Zastupitel Miloslav Šmolík (ODS) uzavírá, že ho velmi mrzí, že povodňový fond nakonec uspokojil pouze jednu žádost na projektovou dokumentaci. Hlavním smyslem nového fondu přitom byla právě podpora přípravy protipovodňových opatření, které často pro svoji finanční i časovou náročnost ani nevzniknou.