14. července 2015

Jurečkovi nevadí kolektivizace a odbor vede předlistopadově

Ani po dvou týdnech poté, co vyšla najevo podpora ministra zemědělství Mariana Jurečky akci, jejíž účastníci obhajovali proces kolektivizace zemědělství, nenašel ministr odvahu se od této akce jednoznačně distancovat.

Přestože publikace „Tradice zemědělství v Oprostovicích“ nesla na titulní straně logo ministerstva zemědělství. Ministr pouze uvedl, že logo ministerstva bylo zneužito, samotné akce se ale osobně zúčastnil a obhajoval ji.

Nejde podle všeho o náhodu. Celá dosavadní politika ministra zemědělství vykazuje mnohé shodné rysy s předlistopadovým pojetím zemědělství postaveného na podpoře produkce za každou cenu na úkor krajiny, plošných dotacích, které z podstaty věci čerpají především velké zemědělské podniky – nástupnické firmy po bývalých Jednotných zemědělských družstvech, nebo ochranářských opatřeních, která jsou namířena proti partnerským zemím v prostoru Evropské unie. Ačkoli se současný ministr zemědělství veřejně vydává za představitele menších soukromých zemědělců, svými kroky a postoji preferuje předlistopadový přístup k zemědělství způsobem, jakým si to nedovolil skoro žádný z jeho polistopadových předchůdců.
 
Na každém kroku se dnes a denně setkáváme s tím, že se společnost dosud nedokázala vyrovnat se svou minulostí, včetně kolektivizace. Nedokázal se s ní vyrovnat ani Marian Jurečka, což je o to zásadnější, že je úřadujícím ministrem zemědělství.
 
 
 
 
 
Ing. Veronika Vrecionová

senátorka PČR
zastupitelka
místopředsedkyně oblastního sdružení