13. července 2015

ČSSD a KSČM chtějí pokračovat v propagandě a sebeprezentaci za peníze Středočechů

Klub zastupitelů ODS důrazně nesouhlasí s rozhodnutím krajské koalice ČSSD a KSČM uzavřít redakční radu nově připravovaného krajského magazínu zástupcům opozice. „Odmítáme pokračování dosavadní praxe, kdy je propagace a PR středočeské ČSSD a KSČM realizována za peníze daňových poplatníků. Vyzýváme ČSSD a KSČM, aby na svoji propagaci začaly konečně využívat svoje stranické peníze a přestaly zneužívat středočeský krajský rozpočet“, říká zastupitel a předseda Kontrolního výboru Jan Skopeček (ODS)

„ČSSD a KSČM se nechtějí smířit s tím, že za peníze daňových poplatníků už nebudou realizovat své PR, jako tomu bylo ve Středočeském kraji doposud. Připomínáme v této souvislosti inzerci Středočeského kraje v hlavních denících, kde dominantní částí byly fotografie hejtmana a radních stříhajících pásky u jednotlivých krajských investic, aniž by inzeráty obsahovaly jakoukoliv přidanou hodnotu pro středočeské čtenáře. Vrcholem pak bylo zneužití této inzerce před senátními volbami v Příbrami pro bývalého hejtmana a tehdejšího kandidáta do Senátu Josefa Řiháka (ČSSD). Na tuto praxi jsme dlouhodobě upozorňovali a vyzývali vedení kraje, aby namísto takto ostudné inzerce raději vydával informačně hodnotnější magazín informující občany o dění ve Středočeském kraji. Ocenili jsme rozhodnutí Rady kraje, že se chce touto cestou vydat a ocenili jsme i ujištění, že budou zástupci opozice členy redakční rady připravovaného magazínu tak, aby nebylo možné krajský magazín zneužívat k propagaci vybraných politických subjektů. O to více jsme byli šokováni nedávným rozhodnutím krajské rady, která opozici účast v redakční radě zamezila, doplňuje krajský zastupitel a místopředseda Finančního výboru Tomáš Havlíček (ODS).

Krajská koalice ČSSD a KSČM rozhodla o tom, že součástí redakční rady připravovaného magazínu budou pouze úředníci Středočeského kraje. Jan Skopeček (ODS) k tomu dodává: „Považuji za správnou a přínosnou účast úředníků v redakční radě, která by měla zajistit kontinuitu, apolitičnost a věcnou správnost krajského magazínu. Je ale těžké, resp. nemožné chtít od úředníků podléhajících jednotlivým radním z ČSSD a KSČM, aby jejich choutky na sebeprezentaci v připravovaném magazínu výrazně tlumili. To nemůžeme chtít od logicky loajálních úředníků, to je úkol pro zástupce opozice“.

„Toho si je dobře koalice ČSSD a KSČM vědoma, a proto účast opozice v redakční radě nechce připustit. Lze tak očekávat, že dosavadní praxe zneužívání peněz daňových poplatníků na propagaci ČSSD a KSČM bude pokračovat. Stačí se podívat na magazíny některých krajských institucí, které rovněž obsahují PR pana hejtmana a jednotlivých radních. Krajským magazínem dostane ČSSD a KSČM další mediální kanál, jak před krajskými volbami realizovat politickou kampaň, aniž by za to musela vynakládat své stranické peníze. Připomeňme, že na začátku projektu středočeského magazínu se počítalo s částkou až 7 176 000 Kč ročně. Je to stejná praxe, která fungovala za hejtmana Davida Ratha. Věřili jsme, že s novým hejtmanem dojde i k omezení některých zvláštních praktik. Bohužel to však vypadá, že se chování  vedení kraje v ničem nezměnilo“, dodává zastupitel Tomáš Havlíček (ODS).

Štítky:
tisková zpráva