8. července 2014

Roman Hoza: Folklor v Hulíně

Ve druhém červnovém víkendu dostali obyvatelé i návštěvníci města doslova obří kulturní dárek – první ročník akce Hanácké Hulín, dětského folklorního festivalu, který navazoval na obnovenou tradici Hulínského hanáckého práva.

Už v sobotu 7.6.2014 začal program předáním tzv. Hanáckého práva před radnicí, krojovaný průvod pak pokračoval přes celé město s četnými zastávkami, tancem a vyplácením.

Stejný program čekal obyvatele Hulína i v neděli dopoledne. V odpoledních hodinách bylo vrácením práva do rukou starosty města zakončeno v letním kině slavnostní Hanácké právo tancováním Hanácké besedy a zároveň tím zahájen festival dětských souborů. Krásná vystoupení doplnili také hosté – Brněnský rozhlasový orchestr lidových nástrojů BROLN s primášem Františkem Černým.

 „ Založení nové tradice pořádání folklorního festivalu dětských hanáckých souborů mi leželo v hlavně už dlouho. Do jeho organizace jsme se letos poprvé pustili a těším se, že to bude další velmi hezká akce, která bude mít časem odezvu u milovníků folklóru na celé Hané,“ uvedl starosta města Mgr. Roman Hoza.

Festivalu se zúčastnily dvě stovky účinkujících a obě na sebe navazující akce vzbudily velký ohlas.