12. března 2014

Proměny naší obce

Obec Kurovice prošla v posledních třech letech několika významnými investičními akcemi. Tou největší a velmi významnou byla stavba vodovodu, který jsme dokončili v r. 2011.

 

Protože se jedná o velmi nákladnou investici, hrazenou z části úvěrem, obrátilo se vedení obce směrem k menším stavebním akcím na obecním majetku. Došlo k oddrenážování hřiště s umělým povrchem, neboť vlhkostí byl zasažen i kulturní dům a kotelna. V kulturním domě jsme rekonstruovali sál, zakoupili nové vybavení a to díky dotaci z 9. výzvy programu LEADER přes Místní akční skupinu Moštěnka.

V rámci finančních a dotačních možností byly opraveny některé místní komunikace a chodníky, také části veřejného osvětlení prošly rekonstrukcí, a to z důvodu havarijního stavu. 

V letošním roce probíhají další přípravy na rekonstrukci veřejného osvětlení. Vydáno je také stavební povolení ke zbudování kanalizace a vodovodu k novým pozemkům na Sokolské louce směrem na Záhlinice. Všechny čtyři stavební parcely se zde podařilo rychle prodat, získali jsme tím částku 820 tis. Kč a letos se pozemky dočkají již zmíněné kanalizace.Na vybudování infrastruktury byla letos podána žádost o dotaci na MMR.

Dalším letošním přáním je uspět v žádosti o dotaci na nové dětské hřiště, jediné v obci, kterou jsme podali taktéž přes MMR.

Za důležité považuji také vytvoření nového územního plánu obce, který v současnosti vzniká, abychom mohli rozvíjet obec a nabídnout nové stavební pozemky.

Ale byla bych ráda, kdybychom investovali i volné prostředky ze svého rozpočtu, protože se nám daří rozumným hospodařením vytvářet finanční rezervu. Měli bychom se zaměřit na vybudování důstojnější zastávky autobusové dopravy a veřejného prostranství kolem, které bezprostředně sousedí s kulturními památkami obce – kostelem Sv. Kunhuty a tvrzí. 

Ve výčtu akcí bych mohla pokračovat, je před námi ještě hodně práce. Jednou z největších výzev je odkanalizování obce a čištění odpadních vod. V tomto směru probíhají přípravné práce, tato záležitost je však během na delší trať. Věřím, že vše, co se podařilo vybudovat či opravit, přispívá ke spokojenému životu obyvatel naší obce, která žije mnoha kulturními, společenskými i sportovními akcemi.