24. května 2016

Sobotkova vláda by se místo drahých a neúčinných řešení měla porozhlédnout po světě

Ministr financí Andrej Babiš dnes slavnostně oznámil, že od jara příštího roku spustí tzv. účtenkovou loterii. Po „vyvlastnění“ komunistického programu se tak nyní hnutí ANO soustředí na vybrakování slibů ČSSD.

Pořádání státní loterie považuje ODS za zcela zcestný nápad, stejně jako odmítá samotné zavedení EET. V minulých letech se premiér Sobotka i ministr Babiš, pokud jde o účtenkovou loterii, zaštiťovali zejména příkladem Slovenska. Čas ovšem ukázal, že o podobný experiment není ani u našich sousedů valný zájem. ODS dlouhodobě odmítá ideu účtenkové loterie, neboť se jedná o pouhý umělý nástroj, jak podpořit nešťastnou a škodlivou elektronickou evidenci tržeb. Vedle toho je třeba mít na paměti, že značná část zhruba čtyřicetimilionové PR kampaně na podporu EET může nenávratně zmizet ve firmách Andreje Babiše, který je vlastníkem řady médií.

Musím se alespoň krátce ohradit i proti slovům předsedy vlády Bohuslava Sobotky, který dnes oznámil další plánované zvýšení minimální mzdy. Doporučil bych panu premiérovi, aby se podíval na severské státy, jimiž se tak často a rád zaštiťuje. Tam neexistuje nic takového, jako je minimální mzda. Zkušenosti navíc jasně říkají, že země bez minimální mzdy mají v průměru nižší nezaměstnanost, a to až o několik procentních bodů! Zvyšování minimální mzdy možná vypadá pěkně v titulcích novin, ve výsledku ovšem nejvíce ohrožuje nejméně kvalifikované zaměstnance v regionech s nejvyšší nezaměstnaností.

Vládní představitelé by se měli více ohlížet po svém okolí a inspirovat se. Pak by nemuseli hledat taková drahá a neúčinná řešení, jako je účtenková loterie nebo umělé pokřivování trhu práce prostřednictvím minimální mzdy.
Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS