27. listopadu 2014

Primátorka Krnáčová, Hvězdné války a Terminátor

Paní primátorka Krnáčová o sobě před volbami prohlašovala, že je fanynkou sci-fi a že na pražský magistrát si sebou přivede armádu rytířů Jedi a vymýtí z něj veškeré zlo.

 
I já jsem fanoušek sci- fi. Její včerejší vystoupení na ustavující schůzi Zastupitelstva hlavního města Prahy mi ale spíš než Hvězdné války připomínalo první díl Terminátora. V něm Arnold Schwarzenegger s tupým robotickým výrazem pronese za celých 108 minut jen 72 slov. 
 
Včerejší schůze trvala zhruba 300 minut, ale od paní primátorky jsme kromě přečtení krátkého poděkování po volbě neslyšeli souvislou větu. 
 
Stává se, že vládnoucí koalice chce umlčet opozici. Ale to, že vedoucí představitelka hlavního města drží dlouhé hodiny bobříka mlčení, je pravděpodobně světový unikát. 
 
Nemám problém s tím, že je Slovenka a neočekával jsem od ní plynulou češtinu. Koneckonců, mistr Yoda také příliš nedbá na gramatickou stavbu věty. 
 
Byl jsem připraven na to, že se vymezí oproti minulosti a na minulém vedení Prahy nenechá nit suchou. Byl jsem připraven na to, že se mi její slova nebudou líbit a nebudu s nimi souhlasit. 
 
Překousl bych i to, kdyby jen zopakovala mantru Andreje Babiše “Jsem miliardář, všichni se máme špatně a může za to Nečas, Kalousek a Topolánek”. 
 
Ale tím, že se výslovně odmítla jakkoli vyjádřit o své představě o Praze mě donutila pochybovat. 
Pochybuji o tom, že ví, co chce s Prahou v budoucnosti dělat a že má jakoukoli představu o tom, jak by měla Praha vypadat. 
 
Pochybuji o tom, že není jen loutkou v rukách někoho v pozadí a že bude v každodenním náročném programu schopna řídit nesourodou koalici ANO, ČSSD, zelených, lidovců a STAN. 
 
A dokonce pochybuji i o tom, že je je opravdu fanouškem Hvězdných válek a její hláška o rytířích Jedi nebyla jen produktem předvolebního marketingu. 
 
Protože právě v Hvězdných válkách se paradoxně většina zápletek točí kolem jednání Galaktického senátu a projevů jeho zástupců. A svoje záměry v něm nesděloval jen kancléř Palpatine. Těsně předtím, než se prohlásil císařem, zmasakroval rytíře Jedi a z Galaktické republiky udělal Impérium. 
 
Filip Humplík

zastupitel statutárního města
předseda regionálního sdružení
člen oblastní rady