16. června 2012

ČSSD dělá triky s rozpočtem Plzeňského kraje

Sociální demokraté vedeni hejtmanem Chovancem maskují účetními triky rostoucí zadlužení Plzeňského kraje. Dojem kraje bez dluhů se snaží vyvolat odsunem plateb roku 2011 do roku 2012. Na podivné metody ČSSD upozornila v sobotu v Ostravě na 6. ideové konferenci ODS na téma kraje bez dluhů Marcela Krejsová, kandidátka ODS na hejtmanku Plzeňského kraje.

"Současné výdaje se totiž mají platit až v budoucnu. Ve chvíli, kdy bude schvalován závěrečný účet kraje za rok 2012, se ukáže mnohamilionový schodek. Schválený rozpočtový výhled na rok 2013 už počítá s deficitem ve výši dvou miliard korun a na rok 2014 počítá s další miliardou,“ přibližuje podrobnosti účetního triku sociálních demokratů Marcela Krejsová.

„Jakmile se vrátíme do vedení kraje, okamžitě zastavíme nesmyslné plýtvání. Úřad zefektivníme a zeštíhlíme. Marketing bude sloužit propagaci Plzeňského kraje, nikoliv politiků. Pracovní cesty pouze účelové a s jasnými přínosy, nikoliv cestování po světě pro několik málo vyvolených. Dluhy, které se sociální demokracii vymykají z rukou, dostaneme pod efektivní kontrolu a na úřadě se zase začne hospodařit správně, tak jak se má,“ představuje řešení z dílny občanských demokratů Marcela Krejsová.

A dále představuje další cíle ODS pro podzimní krajské volby: „Chceme, aby absolventi středních i vysokých škol zůstávali v kraji a neodcházeli za kvalifikovanou prací jinam. Chceme pro Evropu objevit západočeské baroko, unikátní kulturní dědictví, které může být větším turistickým magnetem, než jsou zámky na Loiře. Chceme kraj s nízkou nezaměstnaností, se sebevědomými, samostatnými a podnikavými lidmi. Kraj, kde budou lidé rádi žít a pracovat tam a kam se návštěvníci budou rádi vracet.“

Premiér a předseda ODS Petr Nečas ve svém proslovu v Ostravě zdůraznil: „Do roku 2003 kraje pod pravicovým vedením vygenerovaly polštář přesahující 10 miliard korun, který v dalším období udržovaly. S nástupem ČSSD se tato rezerva razantně zmenšila. Socialisté doslova ze dne na den projedli léta vytvářenou rezervu. V krajích, kde vládne ČSSD s KSČM, vzrostlo zadlužení dokonce téměř na trojnásobek. Našim cílem je zastavit hrozící nástup dalších koalic sociálních demokratů a komunistů v krajích.“

„Navíc v rozporu se sliby sociální demokracie dostaly podstatně méně krajských peněz školy, sociální a kulturní zařízení. Na čem naopak kraje na rozdíl od státu nešetří, jsou platy svých zaměstnanců. Za vlády ČSSD v krajích stouply výdaje na platy za tři roky celkem o 10 procent, jen v roce 2011 o tři procenta. Ve stejném roce u zaměstnanců státní správy klesl téměř o 10 procent. ČSSD se před čtyřmi lety snažila veřejnost přesvědčit, že krajské volby jsou referendem o vládě. Nejsou. Tehdy i dnes jen manipuluje veřejným míněním. Na chod vlády výsledky krajských voleb nemají žádný vliv, v těchto volbách jde o vystavení účtu krajským vládám,“ uzavírá Petr Nečas.

Šestá ideová konference ODS na téma kraje bez dluhů se konala v sobotu v Ostravě. Své vize pro podzimní krajské volby na nich představili jednotliví kandidáti Občanské demokratické strany na hejtmany. Ostravské konference se zúčastnilo na 120 členů ODS.

JUDr. Marcela Krejsová

místopředsedkyně místního sdružení