20. března 2012

ODS vybere svého prezidentského kandidáta v primárkách

Kandidáta pro přímou volbu prezidenta představí ODS 1. července. Členové strany ho vyberou v tajné volbě, a to poté, co na veřejném shomáždění představí svůj program.

Vítězem se stane ten, kdo v 9 regionech dostane nejvíc platných hlasů. Nominován může být podle premiéra a předsedy strany Petra Nečase i nestraník: 

„Navrhovat kandidáty bude možné do neděle 22. dubna. Bezprostředně poté vylosujeme na výkonné radě pořadí, ve kterém budou kandidáti uvedeni na hlasovacích lístcích. Samotné primárky začnou o týden později. Podmínkou pro kandidaturu v primárních volbách je získání nominace jednoho ze čtyř typů orgánů Občanské demokratické strany. Tedy buď regionálního sněmu, regionální rady, výkonné rady nebo grémia,“ oznámil Petr Nečas. 

ODS pořádá podobné primárky, v nichž hlasují všichni straníci, poprvé. 

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura ve Stalo se dnes připomněl, že primárky budou probíhat v 9 týdnech. „Vítězem bude ten, který získá dohromady ze všech krajů největší počet hlasů.“ Volit budou všichni členové ODS, kteří o to budou mít zájem. 

„Kandidát zažije v malém prezidentskou volbu. Bude muset oslovit členskou základnu v celé republice, bude muset objet celou zemi, bude to trvat 9 týdnů.“ 

Stanjura také připomněl, že bude záležet na jednotlivých orgánech ODS, které mohou nominovat, zda navrhnou člena Občanské demokratické strany, nebo nestraníka. „Já osobně si myslím, že budou převažovat členové ODS.“ 

Jako o možných prezidentských kandidátech se v ODS mluví o místopředsedovi Senátu Přemyslu Sobotkovi, předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové nebo europoslanci a někdejším hejtmanovi Evženu Tošenovském. Někteří už Nečasovi zájem o kandidaturu potvrdili, je ale podle něj předčasné je jmenovat.