26. května 2016

Nepřipustíme krach našich hutí

Naprosto nepochopitelně se zachovali moravskoslezští poslanci vládní ČSSD a ANO na poslední schůzi parlamentu. Odmítli dokonce jen debatovat o tom, že Čína není tržní ekonomikou. A to je pro náš kraj životně důležité téma. V tu chvíli musí jít partajnictví stranou.

Nepřipustíme krach našich hutí

Naprosto nepochopitelně se zachovali moravskoslezští poslanci vládní ČSSD a ANO na poslední schůzi parlamentu. Odmítli dokonce jen debatovat o tom, že Čína není tržní ekonomikou. A to je pro náš kraj životně důležité téma. V tu chvíli musí jít partajnictví stranou.

USA jsou považovány za nejsvobodnější ekonomiku světa. Ale i tam schválili v minulých dnech clo na čínskou ocel ve výši 522%!!! Když jde o pracovní místa, jde vše stranou. A stejný problém jako USA má i EU a Česko. Pokud tlak evropských států nebude dostatečně silný, může Evropu zaplavit levá čínská ocel. Tamní ocelárny mají takový nadbytek výroby, že hravě pokryjí výrobu všech evropských oceláren. A ještě jim stejný objem zbude na skladě. 

Ve světle toho, že Evropští poslanci v hlasování odmítli považovat Čínu za tržní ekonomiku, je postoj krajských poslanců opravdu zarážející. Situace je totiž vážná. Zisk ocelářů klesl za poslední rok z 10 na pouhé 3 miliardy korun. Výpadek na daních se počítá rovněž v miliardách. A pokud bude situace pokračovat, hrozí moravskoslezskému kraji doslova katastrofa. Hrozí ztráta desítek tisíc pracovních míst a zhoršení životní úrovně. Proti tomu krach OKD zcela zanedbatelný problém.  

ODS vždy podporovala a podporuje konkurenci a svobodný trh. Současně jasně říkáme, že jasně odmítáme nefér konkurenci se zeměmi, kde podnikům pomáhá stát dotacemi, úlevami, obcházením přísných ekologických limitů, pracovních standardů pro zaměstnance apod. Příkladem nekalé konkurence je čínská ocel, která rozhodně není vyrobená za tržních podmínek. Takto státem podporované výrobě oceli konkurovat nejde.

„A co na to česká vláda? Bohužel je pasívní, v zásadě mlčí. A parlament dokonce odmítl tento bod zařadit na program jednání. Aktivitu převzali sami zaměstnavatelé, odbory a ODS. Málokdy se stává, že tyto tři subjekty bojují za stejnou věc“, říká lídr moravskoslezské kandidátky ODS Jakub Unucka. „ Je jednoznačně českým národním zájmem ochránit významné firmy v Moravskoslezském kraji před nekalou konkurenci, proto jsme připraveni spolupracovat se všemi, kteří to vnímají stejně“. 

Prapor českého hutnictví nejvíce zvedl europoslanec Evžen Tošenovský, která v Bruselu neúnavně bojuje za záchranu tohoto odvětví. „Čína ani zdaleka nesplňuje všechna kritéria pro udělení statutu tržní ekonomiky,“ říká europoslanec a člen výboru pro průmysl a energetiku Evžen Tošenovský. „Navíc má čínský průmysl oproti našemu obrovskou a neférovou výhodu, protože nemusí naplňovat přísná ekologická kritéria, což přímo ohrožuje desetitisíce pracovních míst v domácím hutním, papírenském nebo keramickém průmyslu. Dokud se toto nezmění, nemůžeme o udělení tržního statutu uvažovat.“

ODS opětovně žádá Evropskou komisi, aby před přijetím jakýchkoliv změn vypracovala analýzu dopadu. Poslanci ODS v českém parlamentu i přes neúspěch opět navrhnou na příštím jednání usnesení, kterým Česká republika odmítne udělení výhod pro čínské výrobce.

 ODS považuje hutní průmysl v Moravskoslezském kraji za klíčové odvětví. Jako nedílnou součást „průmyslového mixu“ regionu. I přes nástup moderních technologií je ocel stále potřeba. Ne vše jde naprogramovat nebo vytisknout. 

Proto je naší krajskou prioritou právě záchrana hutního průmyslu. Bez něj se náš region i celá země ještě dlouho neobejde. Musíme udělat vše pro jeho záchranu. A bohužel je to nyní věc jen a jen politická. A tu musí řešit politici. Nesmí strkat hlavu do písku nebo řešit jiné, podružné záležitosti.

 

Jakub Unucka, lídr kandidátky ODS

Ing. Jakub Unucka, MBA

předseda oblastního sdružení
neuvolněný místostarosta města