12. srpna 2016

Na vtipech o policajtech něco je

Po čtvrtstoletí u policie Martin Červíček odešel do civilu, aby se věnoval politice. Nostalgii však prý stále cítí.

HRADEC KRÁLOVÉ Mezi lídry stran a hnutí je před krajskými volbami jediným nováčkem v politice. Martin Červíček přitom jako bývalý policejní prezident zodpovídal za tisíce podřízených a miliardový rozpočet. Zkušenosti chce po šestadvaceti letech služby uplatnit v civilním životě. Kandiduje za ODS. 

„Policajtem jsem byl rád a vzpomínám na to jen v tom dobrém. Rozhodování nebylo jednoduché, šlo o zásadní životní změnu. Žil jsem prací u policie od rána do večera a nyní podobně intenzivně pracuji na tom, abych se připravil a byl schopen pomoci veřejnosti v našem kraji. Ale určitá míra nostalgie mě samozřejmě stále drží,“ přiznává čtyřiačtyřicetiletý rodák z Náchoda. Dnes žije nedaleko rodného města ve Vysokově a na venkov nedá dopustit.  

Výhled na Rozkoš  

„Je to přesně to místo, kde nacházím klid a pohodu a kam se rád vracím nabrat síly. Mám tam rodinu přátele, se kterými žijeme vesnickým životem, potkáváme se při sportu, v hospodě nebo na společenských akcích a je nám fajn. Kontrast s ruchem měst a řešením pracovních záležitostí je úžasný. Rád se po ránu koukám do krajiny na přehradu Rozkoš a na přírodu okolo,“ říká brigádní generál ve výslužbě a dodává, že pokud by se stal hejtmanem, bydliště nezmění. „Není to pozice, aby se člověk někam stěhoval. Je to role, ve které chce člověk pomoci svému kraji, a Vysokov k němu patří, stejně jako Náchod nebo Hradec Králové. Myslím si, že je naopak docela fajn si zachovat odstup. Navíc starosti lidí na venkově nejsou menší nebo méně důležité než ty, kterými žijí lidé ve městě,“ myslí si Martin Červíček, který je vášnivým sportovcem i divadelním divákem. 

„Dříve jsem hrál fotbal, ale nevyhýbám se žádnému míčovému sportu. Snažím se udržovat v kondici, takže pravidelně běhám, jezdím na kole, v zimě na lyžích, hraji tenis. Navíc můj syn hraje hokej, takže trávím spoustu času na zimních stadionech. Snažím se mu být oporou a i tak vracet rodině to, o co přichází kvůli mé pracovní vytíženosti,“ říká a přibližuje vztah k divadlu.  

Bacha, šéf dopravky  

„Díky působení v Praze jsem viděl řadu představení Národního divadla, Divadla Na Fidlovačce či Divadla na Vinohradech. Mám tam i řadu přátel. A hradecké Klicperovo divadlo? To je velký paradox. Do našeho kraje jsem se naplno vrátil před dvěma lety a do divadla se chystal. Přiznávám, zatím to nevyšlo. Beru to jako svoji chybu i jako výzvu a určitě to napravím,“ slibuje. 

Další vášní bývalého policisty jsou silniční motocykly. S tím souvisí i jeden z jeho snů - dostat se na Korsiku, která je vyhlášeným rájem motorkářů. „Motorky miluju, byť jsem svoji oblíbenou, Triumph Sprint, prodal. Ale už mám vyhlídnutou další. Nejkrásnějším zážitkem je vyrazit na týden do Alp, projet si Rakousko, Itálii či Švýcarsko a užít si pocit z jízdy uprostřed krásné přírody. Člověk zapomene na starosti a odpočine si. Zároveň musí být opatrný a nepřemýšlet o hloupostech,“ vysvětluje Martin Červíček, který byl i dopravním policistou a později ředitelem dopravní policie. Představa, že se po svižné jízdě a sundání přilby kdesi na odpočívadle „vyklube“ z kolegy „šéf dopraváků“ by mohla některé motorkáře vyděsit. Martin Červíček se však často kritizovaných milovníků jízdy na motorce zastává. „Myslím si, že se v tomto směru v posledních době hodně změnilo. Pamatuji si, jak ještě před několika lety čeští řidiči vůbec nebyli připravení na to, že se na silnicích objevuje tolik motorkářů. Chyběl vzájemný respekt, což se podle mých zkušeností velmi zlepšilo,“ přibližuje muž, který u policie sloužil do letošního března. Otázkám souvisejícím s bezpečností se chce věnovat i v politice. „Náš kraj je vcelku bezproblémový. To se však bohužel může změnit. Připravenost a schopnost spolupracovat je velice důležitá a neměla by se podceňovat,“ upozorňuje Martin Červíček a vysvětluje, co by rád v krajské politice změnil, pokud by se stal hejtmanem. 

„Možná tím leckoho překvapím, ale myslím si, že se musí změnit atmosféra a celkový přístup k tomu, jak se má politika dělat. Mám dojem, že dochází k situacím, kdy si určité věci politici v uvozovkách neodpracují a žijí podle hesla: díky za každé nové ráno. Lidé volí politika, protože mu důvěřují a mají pocit, že bude tím, který bude hledat a prosazovat dobrá řešení. Mám dojem, že právě to se vytratilo,“ říká lídr ODS. 

Po otázce na oblíbený vtip o policistech se zasměje a vzápětí krátce zvážní. „Mám je rád, někdy na nich něco pravdy je. Ale abych nějaký řekl, to ne, to se omlouvám. Ale opakuji, že po těch letech praxe se někdy vtipům o policajtech zasměju a řeknu si: vždyť na tom občas něco je. Jsou zároveň i připomenutím, že v každé profesi se někdy dělají blbosti,“ uzavírá Martin Červíček

(Autor: Stanislav Ďoubal)

Brig.gen.v.v. Mgrr. Martin Červíček

lídr kandidátky do krajských voleb 2016