Eva Pastušková

členka místního sdružení

Životopis

Před 10 lety jsem se seznámila s projektem "látkových panenek", které pomáhají hospitalizovaným dětem, a dostala jsem příležitost tento záměr rozšířit na Moravu. Ani na chvíli jsem neváhala, okamžitě jsem se o projekt začala zajímat a společně s lékaři a odborníky zjišťovat, jak vše realizovat.

Kiwanis panenka je "látková panenka", čistě bílá, plněná umělou střiží, 40 cm vysoká. Dítě, které přichází do nemocnice, má strach z cizího prostředí, a tak každý malý pacient dostane při příjmu panenku-kamaráda. Panenku si může vymalovat, pojmenovat… Provází ho po celou dobu pobytu v nemocnici. Není ale pouze kamarádem, hračkou, ale i pomocníkem při komunikaci lékaře s dítětem. Lékař může pomocí panenky malému pacientovi ukázat, jaká vyšetření ho čekají apod.

Panenky šijí odsouzení v heřmanické věznici v Ostravě a také v ženské věznici v Opavě.

Dodnes jsme dětem v nemocnicích rozdali více než 30 000 ušitých panenek.

Kiwanis rozdává tyto panenky v deseti nemocnicích, šest z nich je v Moravskoslezském kraji – Fakultní nemocnice Ostrava, Vítkovice, Ostrava-Fifejdy, Havířov, Frýdek-Místek a Třinec, Karviná, Opava, Krnov, Šumperk.

Svou činnost ve sdružení vykonáváme já a moji spolupracovníci bezplatně.

A proč kandiduji? Můj motiv se odvíjí od obsahu předchozích řádků. Chci svou energii, podobně jako v projektu "látkových panenek", nasměrovat k tomu základnímu, od čeho se pomoc dětem odvíjí – zlepšit zákony a povědomí o dětských a sociálních tématech ve společnosti.

 

„Můj a Váš hlas ve prospěch potřebných dětí“