22. června 2014

Pietní vzpomínka v bývalé obci Ležáky

Na místě bývalé osady Ležáky na Chrudimsku si lidé připomněli 72. výročí jejího vyhlazení nacisty.

Pietní vzpomínky se v neděli 22. června zúčastnili pamětníci událostí, prezident republiky a hosté z Česka i zahraničí. Před pietním aktem doběhl štafetový běh Lidice - Ležáky v čele s Jarmilou Kratochvílovou, která v doprovodu všech běžců štafety, držela v ruce štafetový kolík, na který starostové měst připevnily slavnostní stuhy. Za město Hlinsko stuhu přivázala starostka města Magda Křivanová. Za přítomnosti stovek lidí uctili památku obětem u pomníku „Kniha obětí“ mimo jiné nejvyšší představitelé státu, starostka města Hlinska Magda Křivanová, za město Chrudim místostarosta Jan Čechlovský a také jako již každoročně byl položen věnec za Oblastní sdružení ODS Chrudim.


Po přečtení jmen zavražděných obyvatel a přivítání ředitelem Památníku Lidice přednesl hlavní projev prezident České republiky.

Akce byla tradičně ukončena seskokem vojenských parašutistů v prostoru u mohyly.

V přiložené fotogalerii naleznete celý průběh pietní akce.

Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 v rámci odvety za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha. Gestapo odhalilo, že parašutisté z Ležáků udržovali vysílačkou spojení mezi domácím a zahraničním odbojem.

Nacisté ještě 24. června v Pardubicích popravili 34 dospělých obyvatel Ležáků. Dalších sedm osob z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července 1942. Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu.


Štítky:
Chrudim