10. července 2015

Vláda ruší 2. důchodový pilíř. Kde vezme na penze, ale neví.

Na včerejší schůzi Sněmovny koaliční poslanci zrušili druhý penzijní pilíř. Jistě, měl mnoho chyb, ale snažil se řešit deficit, který trápí penzijní systém. Vláda před problémem zavírá oči, žádnou vlastní alternativu ale nenabízí.

Je zcela nepochopitelné, že se vláda rozhodla zrušit druhý důchodový pilíř, přestože nenabízí žádnou vlastní reformu, ani alternativu. Rozumím tomu, že socialisté mají jinou představu o tom, jak financovat důchody. Nesouhlasil bych s levicovými reformami, ale ocenil bych aspoň odvahu, se kterou by se vláda postavila k problému čelem. 
Realita je ovšem jiná. Vláda před problémem zavírá oči. Populisticky ruší druhý důchodový pilíř, který možná nebyl dokonalý, byl ale cestou, jak zajistit všem občanům důstojné stáří. Všichni odborníci se shodují, že nynější stav financování penzí je zcela neudržitelný. Svou roli hraje demografický vývoj, fakt že populace stárne. K problémům přispívá i to, že ačkoliv Andrej Babiš sliboval lepší výběr daní, realita je jiná. Ačkoliv zažíváme silný ekonomický růst, ministerstvo financí vybírá daně hůře než minulý rok.
Nenechme si namluvit, že existuje nějaké kouzlo, kterým je možné získat do průběžného penzijnímu systému chybějící miliardy. To, co naše země potřebuje, je skutečná penzijní reforma, nesmíme se pouze spokojit s tvrzením vlády, že „nějak bylo, nějak bude“. 
Pokud Sněmovna schválí zrušení 2. důchodového pilíře, měla by zároveň snížit DPH. Tato daň byla v minulosti zvýšena právě z důvodu financování penzijní reformy. Mám však obavy, že vláda DPH nesníží. Peníze, které měli dostat lidé, rozdá třeba mezi své kamarády, které pomocí služebního zákona zabetonovala na mnoha místech státní správy. Ti se o svůj důchod bát nemusí. Jak prožijí stáří ostatní, zda boudou mít dost peněz na bydlení, na jídlo, na léky vládu nezajímá.

prof. Ing. Simeon Karamazov, Dr.

zastupitel statutárního města
poslanec PČR