4. března 2016

Místopředsedkyně ODS Miklošová věnovala příspěvek k důchodu potřebným

Místopředsedkyně občanských demokratů a obrnická starostka Drahomíra Miklošová věnovala jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 1 200 korun diabetem postižené dívce. Vyjádřila tak svůj nesouhlas s vládním rozhodnutím o vyplacení příspěvku, které posvětili poslanci i senátoři. "Nejsem zastáncem plošných populistických dárků. Pomoc by měla být cílená a směrovaná k těm, co to opravdu potřebují," vysvětlila Miklošová.

Ke stejnému kroku se rozhodl i Miklošové partner Josef Karas. "Já jsem pracující důchodce, manžel podniká. Příspěvek k důchodu tedy vážně nepotřebujeme. Hledali jsme proto někoho, komu peníze skutečně pomohou, komu se jich nedostává," doplnila.

Oba příspěvky, tedy celkem 2 400 korun, získá devítiletá Anička Vejražková. V jednom roce jí lékaři diagnostikovali cukrovku, bude už doživotně závislá na inzulinu. "Spojila jsem se s Pavlou Urbanovou, která v Mostě založila a už déle než osm let provozuje spolek Dia help, jenž pomáhá dětem postiženým chorobou diabetes mellitus I. typu. Právě ona vybrala příjemce daru," upřesnila Miklošová.

Rodiče Aničky peníze použijí na nákup diagnostických proužků k měření hladiny tuku v krvi, bez nichž se dívka neobejde. "Proužky Anička nezbytně potřebuje. Pojišťovna jejich nákup sice hradí, ale v nedostatečném množství. Rodiče tak musejí permanentně doplácet. Dar jim alespoň na krátký čas finančně uleví. Nedostatek potřebných pomůcek je přitom jedním z faktorů, který může zásadně ovlivnit délku života diabetem postižených pacientů, kteří jsou navždy závislí na inzulinu," informovala Urbanová.

Jednorázový příspěvek 1 200 korun dostali tuzemští důchodci tento měsíc, státní pokladnu to vyjde na 3,5 miliardy korun. Příspěvek má částečně dorovnat poměrně nízkou valorizaci důchodů v letošním roce, penze se totiž ze zákona zvýšily kvůli nízké inflaci jen o 40 korun měsíčně.