9. února 2016

Co trápí města a obce kraje

Někdy i zdánlivě malé věci mohou spoustě lidí ulehčit život, a to je přece ta prvotní role veřejné správy.

 

Která témata řešená na úrovni kraje se nejvíce dotýkají Vašeho města?

Jedná se o oblast dopravy. Konkrétně nedostatečné spoje do zaměstnání, podpora regionální železnice „Doupovská dráha“ a také nám chybí výstavba cyklostezky podél Ohře ze strany kraje, kterou zatím stavebně řeší jen města a obce na Ohři, zatímco kraj se už asi deset let připravuje. Dále sociální oblast, zde se potýkají s nedostatečnou podporou zejména neziskové organizace.

 

Jak jste s řešením těchto témat spokojeni?

Nejsem, kraj by se měl více zajímat o problémy konkrétních občanů v konkrétním místě. Pracovníci úřadu, ale i volení zastupitelé, by neměli řešit věci „od stolu“, ale přímo na místě. Postrádám alespoň minimální zájem ze strany kraje o dění na obci. Jsem starostou již přes 13 let a ještě se mi nestalo, že by třeba někdo ze zastupitelů kraje zavolal a řekl něco ve smyslu: nemohu se k vám přijít podívat, co je potřeba ze strany kraje? V čem potřebujete pomoci? Je to spíše naopak, jako by se obce měly nějakých aktivit doprošovat. Když jsem v letech 1993 – 2002 dělal přednostu okresního úřadu, tak jsem každý rok dvakrát navštívil všechny obce okresu Chomutov. Bylo jich 42, vždy jsme prošli obec i její osady se starostou, probrali všechny problémy a hledali pomoc ze strany okresního úřadu. Tohle je dnes sci-fi.

 

Co by se podle Vás mohlo či mělo na úrovni kraje zlepšit a proč?

Řešit skutečné problémy v „terénu“. Někdy i zdánlivě malé věci mohou spoustě lidí ulehčit život, a to je přece ta prvotní role veřejné správy.

 

PaedDr. Jiří Kulhánek

místopředseda místního sdružení
starosta