11. května 2016

Nelze přijímat zákony kvůli jedné firmě

Krach jakékoli firmy je vždy nepříjemný. Z těchto důvodů existuje řada nástrojů v rámci sociálního systému a tzv. aktivní politiky zaměstnanosti, které mají pomoci dotčeným zaměstnancům a usnadnit jim návrat do zaměstnání u nového zaměstnavatele.

 
Měnit zákony a vymýšlet nové sociální dávky kvůli jediné firmě v problémech je špatná cesta. Každoročně skončí několik tisíc malých a středních firem, které v souhrnu zaměstnávají více lidí než OKD. Těmto lidem vláda nijak nepomáhá, spíše naopak.
 
Konec OKD bude mít dopad i na tisíce dalších živnostníků a menších firem. Na ty ale vláda ve svých opatřeních nemyslí. Investovat do nefunkční firmy peníze daňových poplatníků není žádné řešení. Pomozme propuštěným horníkům znovu nalézt práci. V době rekordně nízké nezaměstnanosti to musí být priorita. Je potřeba snížit firmám odvody za zaměstnance, aby se zaměstnávání lidí více vyplatilo. Je potřeba zjednodušit daňový systém, aby s ním firmy měly menší náklady. Podpořme vytváření pracovních míst a usnadněme lidem podnikat a pracovat. To by byla větší a účinnější pomoc lidem zasaženým krachem OKD než opatření Sobotkovy vlády.
 
prof. Petr Fiala

předseda strany