23. března 2016

Projev Petra Fialy na mimořádné schůzi ke kauze Čapí hnízdo

Vážený pane předsedající, dámy a pánové, kdyby mně Poslanecká sněmovna umožnila, jak to bylo logické, vystoupit před panem ministrem Babišem, tak se pan ministr Babiš nemusel neustále ve svém projevu ptát, proč navrhujeme svolání mimořádné schůze, protože by se to ode mě dozvěděl.

Ale to, co se tady odehrálo, je podle mě neuvěřitelné a je pro mě i těžko to komentovat. Já jsem se nedobrovolně ocitl na předvolebním shromáždění hnutí ANO, a to považuji za naprosto nedůstojné. A to, že jsem tady musel zůstat, považuji za jakési násilí vůči mé osobě, a budu přemýšlet, co s tím budu dělat. Ale je to nedůstojné pro tuto sněmovnu a všichni, kdo jste tohle dovolili, včetně způsobu řízení schůze, který tady předvedla paní místopředsedkyně Jermanová, tak za to nesete odpovědnost, a já vám prorokuji, že budete první, teď mluvím k demokratickým politickým stranám, kterým se to vymstí a kteří na toto doplatíte, protože umožnit v Poslanecké sněmovně tuto nehoráznou předvolební rétoriku, kterou tady předvedl předseda hnutí ANO, to je prostě zásadní chyba. Já se nicméně nenechám vyprovokovat a nenechám se zatáhnout do té debaty, v které bych vyvracel jednotlivá obvinění, která tady Andrej Babiš vznesl proti celému světu, a vrátím tu pozornost k tomu, čím skončil Andrej Babiš a čeho se dotkl v závěru svého vystoupení, a to je to, proč jsme se tady sešli, a to je kauza Čapí hnízdo.

Mimochodem, a tu poznámku mi dovolte, ještě než začnu s jednotlivými argumenty, pan ministr Babiš tady opakovaně zve veřejnost, aby navštívila Čapí hnízdo, a říká nám i nám poslancům, pojďte se tam podívat, já vás všechny zvu, je to pro veřejnost. Tak pane ministře, já vám říkám, jestli to takhle bude pokračovat, tak nás tam zvát nemusíte, protože my všichni už v Čapím hnízdě jsme nebo brzy budeme, protože jestli to takhle bude pokračovat dál, tak v Čapí hnízdo proměňujete Českou republiku. 

Ale pojďme zpátky přímo k té kauze a k důvodům, proč svoláváme mimořádnou schůzi. Vy mně to možná nebudete věřit, ale mně nedělá žádnou radost, že se tady dnes potkáváme nad kauzou Čapí hnízdo a v současné situaci České republiky jsou určitě témata, kterým bychom se tady mohli věnovat a měli věnovat a bylo by to lepší pro občany naší země.

Ale ten důvod, proč se tu setkáváme, i když tomu pan ministr Babiš nechce věřit, ten důvod je závažný a nemáme jinou možnost, než mluvit o kauze Čapí hnízdo na této mimořádné schůzi. Já bych vám tady připomněla slova, která řekl Bohuslav Sobotka Poslanecké sněmovně ještě v době, kdy nebyl premiérem této vlády, tedy v březnu roku 2011 jako představitel opozice. Cituji:

"Podle našeho názoru se Poslanecká sněmovna nemůže zbavit své kontrolní role, kterou má z Ústavy vůči vládě. A jestliže vláda selže, jestliže některá struktura vlády selže, pak je povinností všech poslanců a poslankyň, aby se tím Poslanecká sněmovna zabývala. Není možné, abychom před těmi věcmi zavírali oči, abychom se tvářili, že se vlastně nic neděje a nechávali ty věci vyšumět do ztracena, jako by se vlastně vůbec nic nestalo. Ty věci je potřeba řešit. A pokud je neřeší předseda vlády, pokud je neřeší vládní koalice, tak tu kontrolní odpovědnost musí převzít tato Poslanecká sněmovna, a tato Poslanecká sněmovna musí jednat." Konec citátu ze slov Bohuslava Sobotky z března roku 2011.

Ano, já naprosto v této věci souhlasím s Bohuslavem Sobotkou a musím konstatovat, jak to nedělám u jiných jeho výroků, že tato slova neztratila nic na své platnosti. Poslanecká sněmovna skutečně musí jednat a musí jednat v tomto případě proto, že ani ministr financí, ani pan premiér se nedokázali za poslední tři týdny postavit kauze Čapí hnízdo čelem.

Jak všichni víte, před několika týdny se objevily závažné informace, týkající se ministra financí Andreje Babiše, a na základě těchto informací, které nebyly vysvětleny, a podle mě ani dnešní projev Andreje Babiše řadu těch otázek nevysvětlil, tak přece bylo a je povinností opozice požadovat toto vysvětlení. A je také povinností opozice, o které kdysi pan premiér Sobotka dobře věděl, když byl sám v opozici, aby požadovala po premiérovi země, aby k té věci zaujal nějaký postoj, neschovával hlavu do písku a tuto kauzu řešil.

Kauza Čapí hnízdo poškozuje vládu, poškozuje pověst ČR v zahraničí, a především poškozuje důvěru občanů této země v politiku a v politiky. A tato kauza dnes už není jenom příběhem, problémem ministra financí, ale už i problémem celé vlády, a tedy i problémem pana premiéra Sobotky. Očekával jsem, že se ministr financí dnes pokusí celou kauzu důvěryhodně vysvětlit, ale toho jsem se nedočkal. Možná proto, že ten projev se zabýval úplně vším a celou historií novodobé České republiky a nejrůznějšími pseudokauzami a různými osobními útoky, takže možná jsem se v tom vysvětlování trošku ztratil, ale obávám se, že ani až si přečtu ten výklad Andreje Babiše důkladněji,tak že se nedočkám odpovědi na některé podstatné otázky, které znovu připomenu a znovu je jménem veřejnosti položím.

Ale pokud tu kauzu nedokáže důvěryhodně vysvětlit ministr financí, pokud se mu to nepodařilo a pokud se mu to nepodaří v příštích hodinách, tak je podle mě na místě požadovat, aby konal předseda české vlády. Jiná varianta není možná.

A to je také jeden z důvodů, proč jsme se rozhodli požádat o svolání této mimořádné schůze, která má vnést světlo do případu, který už několik týdnů hýbe Českou republikou.

Dámy a pánové, když Andrej Babiš vstupoval do politiky, tak se oháněl vzletnými slovy o tom, jak bude bojovat proti korupci a podvodům a u nemalé části české společnosti vzbudil dojem, že jakýsi čistý mesiáš, který napraví všechny zlořády světa. Vzpomeňme si např. na slova Andreje Babiše z roku 2011. "Pro čím dál víc lidí je nepřijatelné platit daně státu, který je rozkrádá. Je to tabu, plno věcí se jen tuší. To ale přece neznamená, že to není pravda. Jak mohou politici po občanech chtít, aby šetřili, aby se uskrovnili, když lidi vidí, jaké obrovské sumy se rozkradou ze společné kasy?" Tolik Andrej Babiš v rozhovoru pro Hospodářské noviny v roce 2011.

Po dvou letech, a nejenom ve světle této kauzy, je jasné, že ministr financí žádným čistým spasitelem, mesiášem, není, a ta současná kauza, i to, jak je zatím vysvětlována, nám ukazuje, že ti, kteří mají plná ústa morálky a neustále ji kážou jiným, tak se mnohdy chovají mnohem nemorálněji, než ti, které sami kritizují.

Na permanentní střet zájmů Andreje Babiše, který je vládě, podniká, čerpá dotace, účastní se veřejných zakázek, vlastní média, na tento permanentní střet zájmů jsme poukazovali od samého počátku. Tento problém nezmizel, a je také potřeba ho řešit. Ale dámy a pánové, kauza Čapí hnízdo, to je ještě něco docela jiného. 

Ve světle předvolební rétoriky ministra financí, ale samozřejmě nejenom ve světle této rétoriky je potřeba, aby veřejnost znala pravdu o Čapím hnízdě. A já tady znovu připomenu, i po tom zvláštním výkladu Andreje Babiše, co je vlastně podstatou celé kauzy a v čem ten problém spočívá.

Podstatou té kauzy je, že ministr financí je podezřelý z toho, že zneužil evropské dotace, určené malým a středním podnikatelům. Podstatou této kauzy je to, že druhý nejbohatší člověk v ČR, jak jsme tady opakovaně slyšeli, miliardář, jak sám sebe označuje Andrej Babiš, je podezřelý z toho, že uměle vyvedl jednu ze svých firem ze svého holdingu, aby na tyto dotace dosáhla. A podstatou této kauzy je také to, že skryl majitele této firmy za anonymní akcionáře, přestože sám x-krát vystupoval proti anonymním akciím.

Dnes jsme se dověděli, že těmi anonymními akcionáři byli jeho přímí příbuzní. Všechny ty zveřejněné indicie napovídají tomu, že Andrej Babiš po celou dobu firmu Čapí hnízdo ovládal a nevím, jaký jste měli dojem z jeho výkladu vy, ale já jsem si na to jiný názor neudělal. Ano, Andrej Babiš po celou dobu Čapí hnízdo řídil, ovládal a měl na něj podstatný vliv.

Co vede média a veřejnost ke kladení těch otázek, které jsem tady připomenul, co vede veřejnost a média ke kladení otázek, na kterých se nám dosud nedostává uspokojivé odpovědi? Připomeňme si ta fakta nebo ty dojmy, ta podezření, připomeňme si to, z čeho můžeme usuzovat na to, že tato kauza není v pořádku, a že Andrej Babiš tedy nejednal tak, jak jednat měl.

Usuzujeme tak například z toho, že ve statutárních orgánech firmy Čapí hnízdo, která podle slov Andreje Babiše mu nikdy nepatřila, zasedala jedna z Babišových dcer a bratr partnerky Andreje Babiše. Z toho, že v jejím představenstvu zastupoval anonymní vlastníky Mgr. Václav Knotek, který zároveň působil v řadě jiných firem v Agrofertu, a je jedním z nejbližších spolupracovníků ministra financí. Z toho, že Agrofert ručil farmě Čapí hnízdo za 350 milionový úvěr. Z toho, že další z firem Andreje Babiše půjčila Čapímu hnízdu jeden ze svých automobilů. Z toho, že webová doména www.capihnizdo.cz je od roku 2007 do dnešního dne vlastněna holdingem Agrofert. Z toho, že parcely i veškeré budovy na Čapím hnízdě patří firmě Imoba, jejímž vlastníkem je Andrej Babiš. Z toho, že audit hospodaření Čapího hnízda prováděla stejná firma, která pracuje pro Agrofert. Z toho, že se valné hromady Čapího hnízda konaly v sídle Agrofertu, a tak bychom mohli pokračovat. V důsledku toho je vlastně úplně jedno, kdo fyzicky držel anonymní akcie Čapího hnízda. Žádnou firmu nelze přece posuzovat samostatně, ale v rámci celé skupiny, ve které působí. A je podstatné nejen to, kdo ji vlastní, ale hlavně to, kdo v ním má rozhodující pravomoci a v čí prospěch svou činnost vykonává.

Dozorčí rada a představenstvo vždy zastupuje vlastníky dané společnosti a vykonává jejich úkoly. V čí prospěch asi jednala dcera Andreje Babiše, sedící v dozorčí radě Čapího hnízda, když ne ve prospěch svého otce? V čí prospěch jednal bratr Moniky Babišové, když ne ve prospěch své sestry? A v čí prospěch jednal Václav Knotek, Babišův blízký spolupracovník z Agrofertu? A nemusíme být zrovna právníky, abychom takové otázky kladli, aby takové otázky zaznívaly ve veřejné debatě a aby na takové otázky musel nebo měl ministr financí odpovědět. Nemusíme vycházet z žádných nepřímých důkazů. Sám Andrej Babiš několikrát přiznal, že Čapí hnízdo je jeho a učinil tak v době, kdy podle oficiálních dokumentů Čapí hnízdo do holdingu nepatřilo. Jak jinak vysvětlit jeho slova z dnes již legendárního filmu Matrix AB: vítejte na Čapím hnízdě, myslím, že to je nejlepší projekt, co jsem kdy vymyslel. A pak tam byla ta historka s těmi dětmi, když čekal ve frontě v Pražské zoo na krmení koz. Jak jinak vysvětlit tweety, v nichž o Čapím hnízdu mluví jako o "mojí farmě" v době, kdy Čapí hnízdo ještě oficiálně nepatřilo do holdingu Agrofert. Jak jinak vysvětlit slova partnerky Andreje Babiše, která pro lifestylové časopisy Čapí hnízdo prezentovala jako víkendovou haciendu rodiny a sama přiznávala, že se podílela na vymýšlení interiéru vily. Já jsem samozřejmě poslouchal pana ministra, nakolik to šlo. Tak mně tady není jasné, co z toho patřilo, co z toho nepatřilo, možná toto se dá vysvětlit, ale rozhodně i tento fakt vyvolává otázku o tom, jak to s tím Čapím hnízdem vlastně je.

Ale když to shrnu dohromady, i kdyby jedna z těch věcí třeba neplatila nebo byla vysvětlitelná, tak všechno to jednoznačně ukazuje na skutečnost, že Andrej Babiš fakticky vždycky byl a je vlastníkem Čapího hnízda. Farmy, na jejíž stavbu dostal dotaci z evropských fondů, dotaci, na kterou měly jinak šanci dosáhnout jen projekty malých a středních podnikatelů. A to Andrej Babiš není, nebyl a sám se k tomu hrdě vždycky hlásí. Jak se tento postup slučuje se sliby tohoto stejného Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO, který před volbami v roce 2013 prohlašoval, že cituji: veškeré státní zakázky musí dostat jen transparentní firma a že, cituji znovu: firmy s anonymními akciemi by měly mít zakázáno obchodovat se státem a pobírat dotace. Ano, to říkal Andrej Babiš před volbami v roce 2013. A Andrej Babiš, jak už jsem připomenul, se sám rád označuje za člověka, který odvádí do rozpočtu miliardy korun, který dává desetitisícům lidí práci. A takový člověk, jak asi sami uznáte, jako malý a střední podnikatel rozhodně nevypadá.

Pan Babiš rád říká, že čelí obrovské kampani opozice, která je na něj dlouhodobě připravována. A dnes jsme to tady v Poslanecké sněmovně zase slyšeli. Já jsem říkal, že nebudu vyvracet, nenaskočím na tu hru, nebudu vyvracet jednotlivé útoky a obvinění, kterými tady Andrej Babiš šermoval jak vůči politickým stranám, bývalým představitelům tohoto státu, tak vůči jednotlivcům, kteří sedí v Poslanecké sněmovně, i když musím říct, že je někdy těžké se při všech těch urážkách a obviněních udržet. Ale k této výhradě, že to je obrovská kampaň opozice, k té bych se přece jenom rád krátce vyjádřil.

My přece jsme tuto kauzu nevyvolali, my jsme ji nevymysleli, my nemáme žádné investigativní novináře, které ovládáme. My tohle všechno neřídíme. My jsme prostě jenom komentovali a komentujeme informace, které se v médiích a na veřejnosti objevily, a to je povinnost opozice, to přece máme dělat a musíme to dělat. A ty informace tady jsou, těmi žije veřejnost, o těch se píše v médiích a ty se přece nedají ignorovat. A opravdu si pan ministr myslí, že opozice ovládá evropský úřad proti podvodům, ten tak zvaný OLAF, který celou kauzu vyšetřuje? A tady bych jenom panu ministrovi připomenul, že OLAF vyšetřuje ročně přes 1 400 podnětů, ale reálně se potom zabývá necelými 15 %, u kterých to podezření po důkladném zkoumání shledává jako důvodné. Tato instituce sama, sama zahájila šetření daného podezření, což svědčí o jisté závažnosti neboť OLAF si nevybírá kauzy náhodně, ale na základě vlastní analýzy podnětů. A tady OLAF provedl jednu z těch mnoha analýz těch jednotlivých podnětů a vyhodnotil to tak, že to je vážné. A zařadil to mezi těch necelých 15 % podání, které potom vyšetřuje. Opravdu si pan ministr Babiš myslí, že v tom má prsty pravicová opozice? Opravdu si pan ministr myslí, že opozice nebo média ovládají českou policii, která kauzu vyšetřuje? Opravdu si Andrej Babiš myslí, že opozice tak dokonale ovládá média, že ovládá i jím vlastněná média, která už vzhledem ke společenskému tlaku nemohla mlčet a sama o této kauze začala taky psát? Rétorika pana ministra je v tomto směru směšná a já si myslím, že jí nevěří ani on sám a ani nikdo z jeho okolí. Myslím, že by udělal lépe, kdyby přestal obviňovat všechny, kteří na nesrovnalosti okolo získání dotace upozorňují, a místo toho raději věrohodně vysvětlil všechny aspekty této kauzy, protože na to má veřejnost právo.

A je zjevné, že to vysvětlení se nevytváří lehce. Andreji Babišovi trvalo sestavení aspoň do jisté míry hodnověrného příběhu více než dva týdny, ale i tak jsme se dnes hlavně dozvěděli pouze to, co kdo v minulosti dělal, co kdo údajně ukradl, on že neudělal nic, že je to štvavá kampaň opozice, koaličních partnerů, jeho bývalých spolupracovníků, jeho současných spolupracovníků, jeho bývalých novinářů, jeho současných novinářů, německé CDU a Evropské unie. Nic víc jsme se, dámy a pánové, nedozvěděli. 

A já jsem si nepřipadal jenom jako na předvolebním shromáždění Hnutí ANO, tam jsem nikdy nebyl, tak se mi to špatně posuzuje. Ale říkal jsem si, že to tak nějak vypadá. Mně to připomínalo ještě jednu věc i těmi útoky, tou rétorikou. Mně to připomínalo nechvalně známý projev z Červeného Hrádku, nebo jak se to jmenovalo. A ještě mně chyběl ten kůl v plotě a zpochybňování spousty umělců a dalších a dalších lidí. Ale to spiknutí, ty nesmysly, ty věci, které zdánlivě vypadají, že jsou propojené a vůbec propojené nejsou, to všechno v projevu pana ministra Andreje Babiše bylo. Možná to byla taktika, jak odvést pozornost od té skutečné podstaty této kauzy, ale pokud to taková taktika byla, tak si myslím, že hrubě podceňujete, pane ministře, veřejnost a minimálně podceňujete poslankyně a poslance v této Poslanecké sněmovně, protože my na něco takového neskočíme.

Ale pojďme kousek dál. Pojďme kousek od osoby ministra financí Andreje Babiše, od kterého jsme se věrohodného vysvětlení nedočkali, a možná to mnozí z nás ani nečekali, a pojďme k jeho nadřízenému. Já musím konstatovat, že pokud Andrej Babiš se s tou kauzou věrohodným způsobem nevyrovnal, a pokud to neučiní v nejbližší době, tak je na čase, aby tu situaci řešil jeho nadřízený, totiž předseda vlády.

A znovu bych si tady dovolil, dneska to dělám často, ale některé výroky pana předsedy vlády z minulosti jsou opravdu pozoruhodné, znovu bych si tady dovolil citovat Bohuslava Sobotku. Cituji: "Protože já si myslím, že lidé čekají, že premiér bude razantní, že bude věci řešit, a že skutečně vládu povede." Tak to jsou slova Bohuslava Sobotky z roku 2011. A já si taky myslím, já to také očekávám, že pan premiér bude razantní, a lidé čekají, že bude razantní, a že bude celou situaci řešit. Tak by si měl na tato svoje slova vzpomenout.

Nemohu také panu premiérovi upřít jistou prognostickou schopnost, protože v září 2011 řekl, a to budu znovu citovat doslova: "Já se domnívám, že každému premiérovi, bez ohledu na to, zda patří k pravici nebo k levici, by mělo záležet na tom, jakou pověst a autoritu má jeho vláda mezi občany. Já jsem čekal (Pořád cituji Bohuslava Sobotku.), jaké stanovisko k této kauze zaujme. Očekával jsem, že se od ministra financí distancuje, že se jeho chování odsoudí, že se z toho vyvodí patřičné závěry. Ale k ničemu takovému nedošlo. Znamená to tedy, že premiér takové jednání ministra schvaluje? Jak je možné, že se premiér od počínání ministra nedistancoval? Jak je možné, že premiér takového člena vlády nevyzval k tomu, aby na funkci člena vlády rezignoval? Vždyť přece poškozuje pověst celé vlády. Ale jestliže ministr financí není schopen sám vyvodit důsledky z tohoto vážného selhání, měl by jednat předseda vlády, a měl by navrhnout jeho odvolání. Přece v kulturní civilizované zemi kdekoliv v Evropské unii kdyby toto člen vlády udělal, tak musí okamžitě odejít." Dámy a pánové, Bohuslav Sobotka, září 2011.

Pro kontext, abyste rozuměli tomu kontextu, kdo si to už nepamatujete, tak připomínám, že vážným selháním tehdejšího ministra financí bylo to, že dal facku mladíkovi, který jej vulgárně napadal. Ano, není to nic, za co bychom mohli tehdejšího pana ministra, mého váženého kolegu chválit. Ale uznejte sami, že je to s dnešní situací naprosto nesrovnatelné. A jak tehdy razantně vystupoval současný premiér Bohuslav Sobotka, a jak by on tehdy rázně řešil tu situaci, kdyby to byl jeho ministr. Dnes má příležitost, a nedočkali jsme se ani jediného slova.

Jestliže premiérovi nevadí, že v jeho vládě sedí člověk, který je podezřelý z obcházení dotačních pravidel, protože jak tvrdí premiér, naší vlády se to netýká, i když to samozřejmě není pravda, tak by měl alespoň řešit věc, která se této vlády nepochybně bezprostředně týká. Andrej Babiš má jako ministr financí v gesci audit evropských dotací v České republice. Je nejvyšší instancí v České republice pro kontrolu čerpání evropských peněz. Je nepřijatelné, aby za této situace při podezření na to, že se dopustil dotačního podvodu, nebo jeho firmy, aby za této situace tuto funkci, tedy aby byl tou nejvyšší instancí pro kontrolu čerpání evropských peněz, aby tuto funkci za této situace vykonával.

Před týdnem přišel časopis Reportér, pan ministr financí to tady také krátce zmínil, se svědectvím dvou současných zaměstnanců Ministerstva financí, kdy vyšlo najevo, že stávající náměstek ministra financí Tomáš Vyhnánek úkoloval ministerskou referentku, aby v Bruselu zjistila informace o tom, jestli a jak OLAF obvinění firem Andreje Babiše vysvětluje. Tohle je situace, která se už této vlády týká. To je situace, před kterou nemůže pan premiér strčit hlavu do písku. A já si myslím, že náměstek ministra financí, kterého si na ministerstvo přivedl Andrej Babiš, když se snažil získat informace o tom, jak probíhá vyšetřování Babišových firem, tak jednal způsobem, který je nepřiměřený. Ale i kdyby se ukázalo, že jednal naprosto správně, jak se nás tady o tom snažil přesvědčit pan ministr financí, tak už tento případ ukazuje, že něco tady není v pořádku, že není v pořádku to, aby ten, kdo odpovídá za Českou republiku, za kontrolu čerpání evropských peněz, byl sám podezřelý z dotačního podvodu, a dělal nadále tuto svou kontrolní funkci. To prostě v pořádku není. A budou zcela logicky se objevovat podezření na to, že vyšetřování neprobíhá tak, jak má. Já jsem nicméně přesvědčen, že chování Babišova náměstka je nepřijatelné, že nepatří do právního státu, a že neměl už dávno na Ministerstvu financí sedět. A ptám se, co na to říká premiér, co na to říká předseda vlády Bohuslav Sobotka? Nic. Jako obvykle v této věci mlčí.

Znovu připomínám, dámy a pánové, toto už není kauza Hnutí ANO a pana Babiše, to je kauza, která vrhá stín na celou vládu a pan premiér Sobotka by si toho měl být vědom, měl by se k tomu postavit čelem, a měl by nějak jednat. A já se ptám pana premiéra, proč se nedrží svých slov v minulosti, že by měl ministr odstoupit, že by měl odstoupit hned a počkat, dokud se problém nevyřeší. Jak máme brát vážně vaše výroky o tom, že v politice neplatí presumpce neviny a podobné věci? To jste říkal, když jste byl v čele opozice. Teď jako premiér se k těmto slovům nehlásíte.

A pokud snad pane premiére máte krátkou nebo selektivní paměť, rád bych vám vaše vámi proklamované etické zásady politického chování připomenul. Cituji: "V okamžiku, kdy člen vlády zjistí, že jeho spolupracovníci jednají nestandardně, kdy jednají podivným způsobem, kdy se vyjadřují podivným způsobem, tak má konat, zejména, pokud je ministrem vlády." To jsou, pane premiére, vaše slova. To jsou zase slova z prosince roku 2010. A já se vás ptám, proč teď nekladete na členy své vlády stejná maxima, stejné morální požadavky, stejné etické zásady, stejnou presumpci viny jako jste kladl v minulosti na ministry minulých vlád, když jste byl sám v čele opozice.

Abych byl, dámy a pánové, ale spravedlivý, tak k podezření ze selhání jednotlivců samozřejmě došlo i v minulosti. A připomeňme si případ ministra životního prostředí Pavla Drobila, který odstoupil poté, co byl jeho podřízený, podřízený obviněn z nekalého jednání. Nikoliv přímo on, ale pouze jeho podřízený. Pavel Drobil nekličkoval, přijal politickou odpovědnost a rezignoval. A připomínám ho přesto, že to není příjemné, byl to ministr za Občanskou demokratickou stranu. Když se objevilo toto podezření, přijal politickou odpovědnost, a rezignoval. A podotýkám, že následně soud všechny aktéry jakýchkoli obvinění zbavil.

V Německu dokonce rezignoval prezident poté, co byl nařčen, že má nadstandardní vztahy s jedním podnikatelem. Rezignoval, následně byl osvobozen. V České republice všechno toto požadoval a proklamoval současný předseda vlády. A jak to, že se podle toho nechová hned - dnes? A jak to, že se podle toho nestaví ke kauze ministra Andreje Babiše.

Být politikem, to vyžaduje něco jiného, než být podnikatelem s dotacemi, tak jak to předváděl Andrej Babiš. Nestačí přece využívat jenom šikovnosti svých právníků, za jejich kličky se schovávat a navyšovat zisk. Politik a státník, kterým chce Andrej Babiš být, jak sám říká, má také politickou odpovědnost za své činy a Andrej Babiš to dnes neprokázal, zůstal na úrovni obchodníka s dotacemi, a to je pro výkon funkce ministra financí opravdu málo.

I proto bychom ze všech těchto důvodů, které jsem zde uvedl, od Andreje Babiše chtěli slyšet odpovědi na tyto otázky. Na tyto otázky, které zajímají veřejnost, které se objevují ve veřejné debatě a které si nevymyslela pravicová opozice. Chceme slyšet odpovědi na tyto konkrétní otázky:

1. Kdo podepsal žádost o dotaci a čestné prohlášení, že Farma Čapí hnízdo spadá do kategorie malých a středních podniků?

2. Proč v dozorčí radě figurovala vaše dcera a bratr vaší partnerky?

3. Z jakého důvodu Farmu Čapí hnízdo na valných hromadách reprezentoval vám blízký spolupracovník Václav Knotek? Není to jasný důkaz toho, že Firma Čapí hnízdo jednala ve shodě s Agrofertem, tudíž se nejednalo o malou a střední firmu.

4. Proč jste kupoval pozemky pro farmu, když jste neměl v úmyslu tento projekt postavit či vlastnit?

5. Proč odmítáte anonymní akcie, když jste se za ně skrýval při žádání o dotaci?

6. Jak je možné, že budovu, která byla postavena v rámci Farmy Čapí hnízdo jako ubytovací zařízení, používáte jako soukromou vilu?

To je 6 konkrétních otázek a myslím si, že to je i návod k tomu, na co máte, pane ministře financí, ještě odpovědět, a myslím si, že všichni jsme v tom vašem vystoupení slyšeli, že na řadu z nich tu odpověď stále ještě zůstáváte dlužen.

Ta nejpodstatnější otázka ale je, jak chce ministr financí narovnávat podnikatelské prostředí, o čem tak rád často mluví, když neumí věrohodně vyvrátit podezření, že se svou firmou úmyslně obešel dotační podmínky. To, dámy a pánové, připomíná to známé přísloví o kozlovi a zahradníkovi.

Pane ministře financí, prostě nemůžete pít víno a kázat vodu. Nemůžete se vyhýbat zodpovědnosti, nemůžete se vyhnout této kauze s tím, že obviníte všechny kolem sebe, všechny, co tu byli před vámi, všechny, co tu jsou kolem vás. Musíte věrohodně vysvětlit kauzu Čapí hnízdo, což se vám zatím nepovedlo. Nemůžete se ani vymlouvat na mediální štvanici. Já vás vyzývám, abyste se postavil k problémům čelem, abyste kauzu věrohodně vysvětlil, abyste vysvětlil všechny nejasnosti, které jsou s tím spojeny, na to má veřejnost právo, a pokud toho nejste schopen, tak jediné řešení, které já vidím, je, abyste odstoupil ze své funkce. A vyzývám premiéra Sobotku, aby si vzpomněl na svá hrdinská slova z doby, kdy byl v opozici, a pokud ministr financí tuto kauzu věrohodně nevysvětlí, aby konal a ministra financí odvolal.

prof. Petr Fiala

předseda ODS