26. srpna 2016

Merkelová je nejvlivnější politička. My strkáme hlavu do písku

Česká republika strká před klíčovými tématy hlavu do písku, myslí si předseda ODS a poslanec Petr Fiala. Podle něj měl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) využít návštěvu německé kancléřky Angely Merkelové k tomu, aby jí prezentoval společný český postoj. Místo toho dělá líbivá gesta, jako je podpora společné evropské armády.

 
Česko má za sebou důležitou návštěvu německé kancléřky, jak byste její průběh zhodnotil?
 
Já jsem měl program ve Středočeském kraji, takže musím říct, že jsem neměl čas průběh návštěvy více sledovat. Hodnotit akce, které probíhaly, tak zatím nemůžu. 
 
Některé věci ale byly předem dané. Například to, že pan premiér Sobotka avizoval, že se chce vyhnout citlivému tématu migrace. To podle vás bylo správné?
 
Pan premiér by se rozhodně neměl vyhýbat klíčovým tématům. Na stole nám leží návrh nové azylové politiky a my bychom se o tom měli bavit, aby se pak zase nestalo, že nás přehlasují. Angela Merkelová je nejvlivnější politička v Evropě bez ohledu na to, co si o ní myslíme. Měli jsme využít tuto příležitost a prezentovat jí náš společný postoj. Jenže ten my nemáme. Já jsem několikrát vyzýval pana premiéra, aby udělal setkání představitelů všech demokratických stran, abychom si ujasnili jednotný názor. To se nestalo, takže jsme o tom mohli s kancléřkou těžko mluvit. Podle mě není jasné, co chce premiér prosazovat. Když slyším, co říká on, pan ministr Babiš, pan ministr Chovanec, tak já nevím, jakou pozici Česko má. Musíme být doma jednotní. Ale vláda nereaguje a strká hlavu do písku.
 
Angela Merkelová tu nebyla čtyři roky. Myslíte si tedy, že jsme promarnili šanci?
 
Myslím si to. A Angela Merkelová je dneska skutečně nejvlivnější politička v Evropě a je v našem zájmu toho využít. Měl šanci seznámit ji s našimi zájmy. Pokud se tak nestalo, je to velká chyba. Ale já si myslím, že toho nevyužil, protože žádnou jednotnou pozici k těm závažným otázkám nemáme. Ta návštěva byla samozřejmě důležitá i z hlediska bilaterálních vztahů, které máme s Německem rozsáhlé. Důkazem je to, že kancléřka navštívila i výzkumné centrum ČVUT. Ukazuje to, že máme vztahy v oblasti výzkumu, ale také ekonomické nebo kulturní vazby jsou na vysoké úrovni.
 
Německý deník Die Welt napsal, že Merkelová to bude mít během návštěvy těžké, protože je v Česku ještě méně oblíbená, než Putin. Myslíte si, že se skutečně za poslední rok kvůli její migrační politice zhoršily česko-německé vztahy?
 
Ony ty česko-německé vztahy nejsou založeny pouze na vztahu k německé vládě. Už dávno mají mnoho dimenzí. Máme vztahy s jednotlivými spolkovými zeměmi nebo s různými organizacemi. Ta interakce mezi Českem a Německem je mnohovrstevnatá. Ať se třeba každý podívá na ekonomickou výměnu s Německem. To prostě nelze smést ze stolu, protože nesouhlasíme v otázce migrace. I když ten nesouhlas je tady v tomto směru samozřejmě zjevný. Máme jiné názory na systém kvót, na řešení migrační krize, nelíbí se nám, že se Německo snaží problémy politiky „otevřené náruče“ přenést na další evropské státy. Ale proto je o tom třeba mluvit. A mě překvapilo prohlášení premiéra Sobotky, že máme podobné zájmy. Myslím si, že nemáme.
 
Postavil se tak k návštěvě lépe prezident Miloš Zeman, který naopak chtěl a pravděpodobně řešil s Merkelovou migraci, bezpečnostní situaci v Evropě a podobná témata?
 
Já se obávám, že my v Česku přeceňujeme význam prezidenta republiky. Samozřejmě je to důležitá symbolická postava, ale zahraniční politiku určuje vláda. Takže to, že prezident vynáší svoji agendu, nenahradí to, že o tom má mluvit vláda. Jsme nečitelní a nesrozumitelní a to je pro nás velká nevýhoda. Nejsou to banální otázky. Všech se nás dotkne brexit, dotýká se nás dohoda s Tureckem i to, jak bude Evropa řešit migrační krizi. Musíme hájit svoje zájmy.
 
Jak si tedy vysvětlovat chování Sobotky? Je to populismus? Zmiňovala se například jednotná evropská armáda, jejíž podpora měla být jen gestem pro Merkelovou.
 
Nerad bych to řekl jednoduše. Hovořme odborně a říkejme si pravdu. My u nás doma neplníme ani spojenecké závazky vůči NATO. Nejsme schopni ani ochotni dávat prostředky na ochranu. A pak tu chceme budovat společnou evropskou armádu? Tak to jsem zvědavý, jak tu vůli naše vláda ukáže. To je další věc, o kterém bychom se ale měli bavit. Jakou chceme budovat armádu? Jaká má být? Čeho má být součástí. Ať nás Sobotka nepřekvapuje jakýmisi líbivými proslovy. Je to nerealistické a podivné, když naše vláda není schopná dodržet ani svoje závazky.
 
(Autor: Tereza Vilímová)

 
 
prof. Petr Fiala

předseda strany