21. srpna 2016

Budeme spící království?

Nový návrh ministerstva vnitra, jak řešit výjimky z nočního klidu, mi připomíná Půlnoční království z Pyšné princezny. Je to další krok směrem zpět k zapšklosti minulého režimu. Za „totáče“ jsem chápal, proč se pracuje od šesti a hospody zavírají v deset. Bylo třeba lidi udržet v kázni, aby neměli nějaké svobodomyslné roupy. Ty do unavené hlavy nepřijdou.

Dnes ale žijeme trochu volnější životní styl. Na dovolenou jezdíme do jižních krajin, kde se kolem desáté teprve začíná žít, a líbí se nám to. Snad bychom trochu večerního veselí mohli vydržet i doma. V našich zeměpisných šířkách máme velký rozdíl mezi zimou a létem. Nařízení je však celoroční.

Problém ministerského návrhu je ale i v tom, že opět zasahuje do samosprávného rozhodování obcí. Radnice přece nejlépe zná své prostředí i založení obyvatel. Pokud bude příliš tolerantní vůči veřejnému radování, voliči jí to sečtou. Ale i naopak, když nepovolí žádné oslavy či koncerty, taky proti sobě obrátí část veřejnosti.

Další nesmysl je, že výjimky bude možné povolovat jen vyhláškou na celý příští kalendářní rok. Na podzim tedy musíte vědět, že přijedou přátelé nebo příbuzní, se kterými budete chtít v příštím červenci grilovat na zahradě a posedět u piva či vína do noci.

Současná vláda neutuchá ve snaze uskutečnit nedosažený cíl reálného socialismu: centrálně řízenou společnost.

Jiří Oberfalzer

člen vedení senátního klubu
místostarosta
předseda oblastního sdružení