29. června 2016

ODS vyzvala vedení Středočeského kraje, aby se zasadilo o návrat dostavby Pražského okruhu mezi prioritní stavby

Zastupitelé Středočeského kraje za ODS navrhli na dnešním jednání krajského zastupitelstva zařazení mimořádného bodu k problematice vyřazení části Pražského okruhu mezi D1 a D11 ze seznamu prioritních staveb. K tomuto kroku přistoupila v minulých týdnech Sobotkova vláda, která podlehla vlastní neschopnosti vyjednat adekvátní podmínky pro klíčové dopravní stavby v souvislosti s novým zákonem o EIA.

Krok české vlády spustil lavinu siláckých slov a slabošských řešení. Náměstek pražské primátorky Petr Dolínek reagoval hrozbou, že Prahu uzavře pro kamiony delší 12 metrů. Tím ovšem pouze přenesl problém do Středočeského kraje a z jeho obyvatel učinil rukojmí neschopnosti vládnoucích politiků postavit se vzniklému problému čelem. Bohužel, občané měst a obcí na východ od Prahy se dostali na stranu poražených. Místo toho, aby hejtman Petera za zájmy svých občanů bojoval, sehrál v celém koncertu špatných a ještě horších řešení druhé housle. Jeho řešením totiž je, že vybere silnice mimo města a obce ve Středočeském kraji, po kterých budou jezdit kamiony.

„Žádný odpovědný politik nemůže hovořit o tom, že vybere silnice, které odkloní nákladní dopravu mimo centra měst a obcí. Ve Středočeském kraji mezi dálnicemi D1 a D11 žádná taková alternativa prostě neexistuje. Ukazuje to na zásadní nedostatek ve znalostech poměrů ve Středočeském kraji,“ říká krajský zastupitel a místopředseda zastupitelského klubu ODS Jan Skopeček.

„Obracejí se na nás desítky našich starostů měst a obcí ve Středočeském kraji, kteří apelují, aby k tomuto navrhovanému řešení nedošlo. Problém s dopravou v kraji je enormní a další zátěž silnic nižších tříd bude znamenat zhoršení jejich již tak tragického stavu. Nemluvě pak o zvýšení hluku, prašnosti a dalších škodlivých jevů, které budou mít negativní dopad na zdraví a bezpečnost obyvatel Středočeského kraje. Lidé zkrátka nesmí trpět za neschopnost vládnoucích politiků. Ti by tak měli vzít rozum do hrsti a problém řešit jinak,“ vyzývá kandidát na hejtmana za ODS a starosta středočeských Líbeznic Martin Kupka.

Zastupitelé za ODS ve Středočeském kraji proto vyzývají vedení kraje, aby:

1) Hejtman Petera okamžitě vyvolal jednání s premiérem a ministry, kteří sedí v koaliční vládě s ČSSD. Nikdo není zvědavý na prázdné a hloupé politické výkřiky. Spoluodpovědnost ČSSD na

vládní úrovni je jasná. Je třeba jednat s evropskými komisaři tak, aby se Pražský okruh neprodleně vrátil na seznam prioritních staveb,

2) zastupitelstvo pověřilo hejtmana vyvoláním jednání s vládou a vytvořením maximálního možného tlaku na urychlení výstavby Pražského okruhu,

3) hejtman na dalších jednáních zastupitelů průběžně informoval, čeho se mu podařilo v prosazování rychlé výstavby Pražského okruhu v uplynulém období dosáhnout.

Štítky:
tisková zpráva