29. dubna 2016

Státní správa v ohrožení

S velikou slávou byl před rokem přijat zákon o státní službě. Jako vždy, i teď zjišťujeme, že jsou v něm háčky. Služební zákon požaduje maturitu i na tu nejnižší referentskou pozici. Z tohoto ustanovení zákon nepřipouští výjimku, je ale zajímavé, že u vyšší vedoucí pozice je taková výjimka možná. Vrchnímu referentovi, radovi i odbornému či vrchnímu radovi lze vzdělání prominout, pokud se při výkonu funkce dlouhodobě osvědčil.

Na 500 řadových zaměstnanců (a může jich být i přes tisíc) České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), Katastrálních úřadů a Finanční správy, kteří se dlouhodobě osvědčili, ale nic nepomůže. Budou muset opustit práci jen z důvodu prosté změny zákona, a to přesto, že získali na své pozici dlouhodobou praxí znalosti, jaké žádný čerstvý maturant nemůže mít. Je třeba zdůraznit, že jde o pracovníky těch nejnižších tarifních tříd. Zejména v Praze bude za tyto peníze obtížné, ne-li nemožné na jejich pozice získat výběrovým řízením nové síly.

Nemožnost prominout nedostatek předepsaného vzdělání zákona o státní službě se jeví jako nepřiměřeně tvrdá,“ uvedl ústřední ředitel ČSSZ Jiří Biskup. Úřady mají obavy z toho, že by odchod stovek odborníků mohl od 1. července 2017 způsobit jejich nestabilitu, pokud by se nenašlo optimální řešení.

To ale nikdo nehledal. Jedna ze zaměstnankyň se na mě v této věci obrátila asi před půl rokem. Oslovil jsem ministryni práce a sociálních věcí, ta mě odkázala na náměstka Šimerku. Ten uznal, že jde o vážný problém, ale než se vůbec začalo s hledáním řešení, odešel do důchodu. Na ministerstvu vnitra žádné řešení nepřipravují. Kritické datum je přitom konec června 2017, jsme tedy v hodině dvanácté.

Rozhodl jsem se proto podat rychle návrh novely, která pomůže problém vyřešit nebo alespoň oddálit. Náměstek ministra vnitra pro státní službu tuto iniciativu vítá. Ale kdybych s ní já nepřišel, mohli by mít občané od poloviny příštího roku problémy s odchodem do důchodu či se zápisem do katastru a stát možná s výběrem daní. A lidi, kteří nám do „včera“ byli ještě dobří, by skončili na dlažbě.

Že by ten Senát přece jen byl k něčemu dobrý?

Jiří Oberfalzer

člen vedení senátního klubu