7. července 2015

ODS vítá posílení jižní hranice EU. O prostředky ale přijde Galileo

Evropská unie pošle kolem 70 milionů eur svým agenturám, které mají na starosti ochranu vnějších hranic a zvládání migračních toků. Posílení rozpočtu schválili europoslanci. Celá částka odpovídající zhruba dvěma miliardám korun bude ovšem převedena z rozpočtu projektu satelitní navigace Galileo.

 
„Ochrana jižní hranice EU měla být posílena mnohem více a hlavně dříve, už ve chvíli, kdy bylo jasné, že některé jihoevropské státy ji uhlídat nedokážou,“ říká první místopředseda ODS Jan Zahradil. „Je také škoda, že o peníze má přijít Galileo slibující zajímavý inovační potenciál, a ne třeba nechvalně známý ‚globalizační fond‘, který je europoslanci většinou využíván jako ‚porcování medvěda‘.“
 
Podle místopředsedy ODS Evžena Tošenovského by Evropa na ochranu vnějších hranic určitě měla uvolnit zásadní prostředky. Tyto peníze ale musí být vyčleněny systémově, jako dlouhodobé financování. „Nyní se prostředky rychle přesunují ze zásadního projektu - skutečného společného projektu, jakým je Galileo. Takto chaoticky přistupuje Junckerova komise k financování již podruhé – podobně vznikl fond EFSI, který sesbíral peníze z projektů, které se projednávaly dva roky, a během tří měsíců bylo vše jinak. Je to nepřijatelný postup Junckerovy administrativy,“ říká Evžen Tošenovský.