10. června 2015

Socialisté se hádají, zablokovali hlasování o dohodě TTIP

Europoslanci se nedokázali shodnout na svých doporučeních komisi, jak má vyjednávat o obchodní dohodě se Spojenými státy. Středeční hlasování je proto odloženo na neurčito. Za odkladem stojí chaos v socialistické frakci, jejíž člen, předseda parlamentu Martin Schulz, nakonec využil jednacího řádu a nařídil vrácení textu zpět do výboru.

 
 
„Byli jsme připraveni hlasovat o velmi vyváženém a pracně vyjednaném textu, ale levice upadla do takového chaosu, že mnozí socialisté začali napadat dokonce svého vlastního zpravodaje Langeho,“ říká europoslanec Jan Zahradil. Hlavním kamenem sporu je podle něj mechanismus řešení sporů mezi investory a státy. Parlament byl připraven podpořit návrh na reformu tohoto mechanismu z pera komisařky Malmströmové, řada socialistů včetně českých europoslanců ČSSD ale ochranu investorů zcela odmítá.
 
„Dostáváme se tu do zcela paradoxní situace, kdy opoziční ODS hájí oficiální pozici České republiky, tedy uzavřít dohodu o obchodním partnerství se Spojenými státy, zatímco europoslanci ČSSD naopak svou vlastní vládu sabotují,“ upozorňuje Jan Zahradil.
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP