9. června 2015

Kurdskou stranu volila řada Turků

Europoslanec Jan Zahradil (ODS), který je člen výboru EU-Turecko, sledoval volební kampaň přímo na místě.

Je výsledek tureckých parlamentních voleb dobrou zprávou? 

Znamená to, že demokracie v Turecku funguje, že se tam odehrávají skutečné volby a ne nějaká jejich imitace. To je dobrá zpráva. Turecko také odmítlo plánovaný přechod na prezidentský systém. To znamená plán, který prosazoval prezident Erdogan a jeho strana AKP a já věřím, že ten bude nyní modifikován. 

Žádná špatná zpráva? 

Situace v Turecku se výsledkem voleb znepřehlednila. Bude těžké sestavit vládu, koaliční kabinet si jen těžko umím představit. Navíc by takový kabinet mohl vést k polarizaci společnosti. Už v těchto volbách posílili nacionalisté na jedné straně a takzvaná kurdská strana na té druhé. A to jsou síly, jež stojí ostře proti sobě, ukazuje to na rostoucí polarizaci v zemi. 

Kdyby Erdoganova Strana spravedlnosti a rozvoje v těchto volbách posílila, zamířilo by Turecko k autoritativnímu režimu například putinovského typu? 

Osobně si myslím, že tyto obavy byly trochu přehnané. Prezident Erdogan ale skutečně v posledních letech vykazuje stránky silové politiky a opozičním stranám pomohlo, že se vymezily vůči jeho plánům. Výsledek voleb je však i trochu šance pro stranu AKP, aby se od svého „otce zakladatele“ emancipovala a začala dělat nezávislejší politiku. To bývá někdy obtížné, což mohu z vlastní zkušenosti (z ODS pozn. red.) potvrdit. Ale někdy těm stranám nic jiného nezbývá. 

Co může přinést úspěch prokurdské strany HDP ve volbách? Může vést k tlaku na autonomii? 

Většina Kurdů stranu HDP paradoxně nevolila, protože byli spokojeni s vládou Erdoganovy AKP. Ta jim poskytla v posledních deseti letech tak rozsáhlá práva, jaká nikdy předtím neměli. Takže HDP volila řada Turků, kteří jsou v opozici proti Erdoganovi. Doufám, že proces smiřování Turků a Kurdů bude i po těchto volbách pokračovat. 

Posunuly volby Turecko k členství v Evropské unii? 

To si netroufnu tvrdit. Nálada jak uvnitř Evropské unie, tak v Turecku je stále skeptičtější. 

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec EP