23. května 2015

XVI. zasedání Asociace evropských Senátů, Haag, Nizozemské království

Téma: Důležitost veřejného mínění

Vážené předsedkyně, vážení předsedové, vážené dámy, vážení pánové.

Role Senátů ve vztahu k veřejnosti je do jisté míry nevděčná. Vysvětlovat jeho stabilizační význam je naší povinností, zároveň to však není jednoduchý úkol. Pokud vláda a dolní komora parlamentu fungují dobře, Senát si musí hledat vlastní, často také méně atraktivní témata. Pokud tyto uvedené instituce chybují, promítne se negativní hodnocení na celou politickou scénu, včetně Senátu. Zůstal bych však optimistický, v České republice dlouhodobě stoupá důvěra v Senát.

Tato rostoucí důvěra v český Senát má dle mého názoru tři kořeny. Zaprvé lidé díky většinové volbě vybírají do horní komory zpravidla výrazné a zkušené osobnosti se silnou vazbou na daný region. Zadruhé, Senát významným způsobem přispívá ke zkvalitnění legislativního procesu a zatřetí hledá úspěšně způsoby, jak se otevřít veřejnosti.

Mluvím-li o vztahu senátorů k regionu, je třeba podotknout, že k tomuto procesu dochází v podstatě spontánně. Volby do Senátu vytvářejí paradoxní výhodu. Tím, že se nejedná o hlavní politické kolbiště, nehrnou se tam politické rychlokvašky, kariéristi a lidé, kteří potřebují být poplácáváni po zádech. Jak tedy obecně vypadá úspěšný kandidát do Senátu? Často je to starosta města v daném regionu, jehož konkrétní politické výsledky přispěly ke zkvalitnění života občanů. Nebo se jedná o zkušeného právníka, lékaře, či ekonoma, který zúročí své zkušenosti v této nové funkci.

Hlavní rolí Senátu je samozřejmě legislativa. Tím, že Senát je z Ústavy nerozpustitelný, stabilizuje českou politiku. Zároveň bych rád uvedl, že v České republice Senát bez ohledu na své politické složení a barvy sněmovny k tomuto zkvalitnění zákonodárství skutečně přispívá. Pokud totiž Senát vrátí dolní komoře návrh zákona s pozměňovacími návrhy, v nadpoloviční většině případů Poslanecká sněmovna zákony přijme ve znění, které Senát navrhl. Opravujeme tedy zásadní chyby v zákonech. Role Senátu se v ČR potvrdila také ve chvíli, kdy byla rozpuštěna Sněmovna a Senát přebral část kompetencí za celý Parlament. V tu chvíli vznikla zákonná opatření, která zabránila poměrně chaotické situaci v naší legislativě. Veřejnost na to reagovala vesměs pozitivně. Další statistika, kterou bych rád uvedl, je přijímání evropských tisků v českém Senátu. Jsem poměrně hrdý na to, že jsme druzí v rámci Evropské unie v počtu projednávání těchto tisků. Před námi je pouze Portugalsko, které však tyto tisky projednává povinně, ze zákona. Otázkou je, jak usnesení Senátu zohledňuje Česká vláda a hlavně Evropská komise. Tady máme obrovskou šanci s udělováním žlutých nebo oranžových a nově i zelených karet, ale to je úkol pro všechny komory Parlamentů členských zemí.

Mluvil jsem také o otevírání se veřejnosti. Za nejpodstatnější považuji pořádání odborných seminářů s kvalitními hosty pro širokou veřejnost. Kromě seminářů pořádáme také řadu kulturních a společenských akcí s pozitivními ohlasy veřejnosti.

Vážené dámy, vážení pánové, ve zkratce jsem Vám představil české recepty na cestu pozitivního vnímání Senátu, která může v něčem inspirovat také Vás. Abych však pouze nechválil, je třeba poznamenat, že pouze každodenní prací jsme schopni si tuto důvěru vydobýt. O roli médi raději mluvit nebudu, to by bylo na dlouhou dobu. Jen ve zkratce – pozitivní zpráva není pro média zprávou a podle toho také vypadá mediální obraz.

Díky na pozornost.
MUDr. Přemysl Sobotka