24. května 2015

Projev na pietním aktu „XXVI. Jáchymovské peklo“

Jezdím sem mezi vás každý rok rád, protože na vašich osudech a vašich názorech na život získávám motivaci k tomu, abych se s věcmi, které jsem před chvílí kritizoval, nesmířil.

 
Vážení přátelé, dámy a pánové,
 
jsem velice rád, že se zde u památníku Brána ke svobodě a u křížové cesty, která připomíná nejhorší komunistické lágry za vlády takzvaných dělnických prezidentů Gottwalda a Zápotockého, mohu na tradičním setkání muklů z 50. let pozdravit ty, kteří poznali zrůdnost komunistického režimu v těch nejtvrdších dopadech. Vás nemůže nikdo obalamutit teoriemi o tlustých čarách za minulostí, anebo dokonce o možnosti reformovatelnosti komunistů k demokracii. Totalitní ideologie a jejich praktičtí realizátoři – jedno jestli to jsou nacisté, komunisté či kdokoliv jiný – o demokracii mluvit mohou, ale vždy jde jen o účelové a falešné tvrzení.
 
Bohužel se najde dost hlupáků či naivních lidí, kteří v zájmu svého zdánlivého klidu a neochoty řešit včas vážné problémy mohou vyznavačům totalitních praktik uvěřit. To se také týká i nových bezpečnostních rizik, která již řadu let hrozí Evropě ve jménu nenávisti, netolerance, tmářství a náboženského fanatismu. Mějme i tyto věci ve své pozornosti, protože stejní lidé pod falešnými hesly politiky korektnosti, tolerance, lidských práv a solidarity nová rizika tolerují jako kdysi mnoho lidí v 30. letech minulého století tolerovalo nástup hitlerovského nacismu.
 
Nedovolme těmto skupinám tuto taktiku uplatňovat v době, kdy evropská integrace nabývá v některých směrech často podobu takřka marxistických experimentů sociálního inženýrství světa povinných kvót, přerozdělování a zametání problémů pod koberec, což právě v naší totalitní minulosti dusilo v lidech aktivitu, iniciativu a ochotu přemýšlet a samostatně rozhodovat. Kdo jiný než lidé jako vy, s vašimi hořkými životními zkušenostmi, by měl pomáhat opakování těchto chyb rázně odmítnout.
 
 Jezdím se mezi vás každý rok rád, protože na vašich osudech a vašich názorech na život získávám motivaci k tomu, abych se s věcmi, které jsem před chvílí kritizoval, nesmířil. Za to máte můj dík! Čest památce všem obětem totalitní zvůle a brutality komunistů a vám poděkování, že jste dnes přišli.
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
člen regionální rady

Štítky:
projev