17. května 2015

Terezínská tryzna: Ti, kteří zapomenou na svou minulost, na oběti a hrůzy válek, se mohou dočkat válek i hrůz nových

Přemysl Sobotka, 1. místopředseda Senátu PČR, se dnes dopoledne zúčastnil pietního aktu v Terezínské Malé pevnosti u popraviště a následné Terezínské tryzny na Národním hřbitově v Terezíně.

 
 
„Dnes dopoledne jsem se zúčastnil obou pietních aktů v Terezíně. Pietní akt u Popraviště byl komornější, ale důležitý v tom, abychom si připomněli, že i na samém konci války, 2. května 1945, tady do poslední chvíle nacistická totalitní mašinérie likvidovala brutálně své odpůrce. Potěšila mě účast mladých studentů z Uherského Hradiště. Přijelo jich přesně 51, jako bylo obětí z onoho 2. května 1945.
 
Terezínská tryzna na Národním hřbitově měla kvůli 70. výročí slavnostnější charakter, než tomu bývá obvykle. Kromě politiků, nejrůznějších hodnostářů a diplomatů přišlo velmi mnoho lidí. To je dobře, že lidé sami od sebe přijedou a připomenou si, co se tady dělo a k čemu pevnost v době druhé světové války sloužila. Protože ti, kteří na svou minulost zapomenou, zapomenou na oběti a hrůzy válek, se mohou dočkat válek i hrůz nových. Ti lidé co přišli, to evidentně nechtějí. Doufám, že jich nebude ubývat.“
 
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR