11. května 2015

Miloš Zeman ve službách kremelské propagandy

Program oficiální návštěvy prezidenta Miloše Zemana schválila vláda. Za složení delegace, průběh návštěvy i za její dopady převzala plnou odpovědnost. Složení delegace (zejména pokud jde o účast Martina Nejedlého napojeného na Lukoil) vzbuzuje pochybnosti o jejím mandátu.

 
 
Pokud jde o známý obsah návštěvy: 
 
Miloš Zeman se nijak neohradil proti ruské okupaci Krymu. Nekonzultoval s nikým možnost rušení sankcí a členství Ruska v Evropské unii. Neodmítl Putinovu obhajobu paktu Stalina a Hitlera o napadení Polska. Jednal s oligarchou Jakuninem, který souhlasí s okupací ČSSR v roce 1968. Nezastal se politických vězňů. Nevymezil se proti působení ruské propagandy zaměřené proti Západu. Podle veřejných zdrojů v první řadě obhajoval ekonomické zájmy svých přátel, nikoli zájmy České republiky. Setkání se slovenským premiérem Ficem bylo narychlo zinscenované, pravděpodobně bez konzultace s vládou o obsahu jednání.
 
Prezident Miloš Zeman svou účastí v Moskvě posloužil kremelské propagandě k posilování ruských vojenských ambicí a k podpoře kultu Vladimira Putina. 
 
Prezident Miloš Zeman posouvá Českou republiku na Východ a oslabuje svými kroky naši pozici u spojenců v NATO i v Evropské unii.
 
Miroslava Němcová

předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR
poslankyně PČR