6. května 2015

Snažme se poučit co nejvíce z historie

Projev na vzpomínkovém aktu u pomníku Díky, Ameriko! při příležitosti 70. výročí osvobození města Plzně americkou armádou. „Snažme se poučit co nejvíce z historie. Ta nám má být kompasem. Uvědomil jsem si to například při nedávném průjezdu amerických vojáků z 2. jízdního regimentu naší republikou a snahách vyvolat – bohužel v první fázi i s vydatnou pomocí médií – aféru a skandál,“ řekl v projevu 1. místopředseda Senátu Přemysl Sobotka.

 
 
Vážené dámy, vážení pánové, přátelé, Plzeňáci,
  
jsem velice rád, že zde dnes mohu být, protože plzeňské oslavy porážky hitlerovského nacismu mají vždy sympatickou a živou atmosféru. Jejich lehký swingový opar svědčí o opravdu upřímném zájmu organizátorů i návštěvníků připomenout si hrdiny americké 3. armády generála Pattona a jejich cenný podíl na osvobození naší vlasti v roce 1945. Už je to 70 let!
 
Doufám, že mi nikdo nebude zazlívat, když připomenu, že nesmíme tady v Plzni zapomínat také na americké vojáky, kteří bojovali o Aš, Cheb a mnoho dalších míst v naší vlasti.
 
Nesmíme však zapomínat ani na Rusy, Poláky, Rumuny, Belgičany, Ukrajince a další národy, které se podílely na osvobození naší vlasti. Nezapomínejme ani na československé hrdiny. Nebylo jich málo, ale o to více se na ně po válce z různých důvodů zapomínalo.
 
Mám tyto slavnosti rád také proto, že jsou v dnešní době aktuální výzvou těm krátkozrakým politikům i občanům v Evropě, kteří by ke své škodě rádi bourali tolik potřebné euroatlantické vazby.
 
Snažme se poučit co nejvíce z historie. Ta nám má být kompasem. Uvědomil jsem si to například při nedávném průjezdu amerických vojáků z 2. jízdního regimentu naší republikou a snahách vyvolat – bohužel v první fázi i s vydatnou pomocí médií – aféru a skandál. Velice mne potěšilo, že česká veřejnost nakonec výrazně přečíslila ty, kterým se patrně stýskalo po dobách, kdy se o roli Američanů při osvobození nesmělo mluvit. Važme si dnešní svobody a demokracie, ve které žijeme 25 let.
 
Nezapomínejme, že nám k ní pomohly také osobnosti daleko za Atlantikem jako byl například Ronald Reagan.
 
Dámy a pánové, jsem rád, že jste tady a že i dnes můžeme všichni upřímně říci v souladu se smyslem této slavnosti Díky, Ameriko!.
 
 Děkuji vám za pozornost.
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
člen regionální rady

Štítky:
projev