4. května 2015

Půlmilionu jako náplast na neschopnost?

Tým administrativy ministryně práce a sociálních věcí připravil výběrové řízení na zlepšení mediálního obrazu ministryně Marksové - Tominové (ČSSD). Za zvýšení své obliby u novinářů a voličů byla paní ministryně ochotna zaplatit částku 466 000 korun, bohužel ne ze svého, ale z peněz ministerstva.

  
Po zveřejnění v médiích a společenské kritice bylo toto výběrové řízení zrušeno. Nejsem specialistka na PR, ale tohle asi nebyla ta medializace, o kterou ministryně stála. Zrušené výběrové řízení se zdá jako rozumný krok a uznání vlastního přehmatu, jenže příběh nekončí.
 
Dnes mluvčí MPSV říká, že finanční prostředky, které měly původně jít na zmiňovanou PR kampaň ministryně, budou využity na přípravu vzdělávací akce v rámci projektu Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce. To je tak trochu z bláta do louže a jde o větší absurditu než náplň prvního výběrového řízení.
 
Systémová podpora má dozajista v programu dostatek pracovníků, stejně jako finančních prostředků (předpokládám z EU), tudíž nejde o nic jiného, než o zakrývací manévr stejné PR akce pro paní ministryni. Takže žádné uznání chyby se nekoná a série přešlapů a křeč ve vedení MPSV stále trvá.
 
Jsem daleka paní ministryni radit, ale pokud se podíváme na její působení, zjistíme, že se pochlubila jen návrhy minulých vlád: legislativní ukotvení pojmu osoba se zdravotním znevýhodněním, dětské skupiny atd.
 
Je tedy otázkou, čím si chce náklonnost veřejnosti získat, ale prací z vlastní dílny to asi zatím nebude.
Bc. Lenka Kohoutová

expertka ODS pro sociální oblast