28. dubna 2015

Koncepce politiky ČR v EU: Většinou fráze a zastaralé představy

Vládou schválená koncepce působení České republiky v Evropské unii podle občanských demokratů přesně odpovídá programu socialistické vlády, proto ji jako opozice mohou podpořit pouze částečně. Navíc propaguje celou řadu mylných a zastaralých konceptů, jako jsou třeba boj s klimatem, další nafukování evropského rozpočtu, zavádění evropských daní nebo přesun pravomocí do Bruselu.

„Každá dobrá koncepce by měla alespoň trochu předjímat budoucí vývoj. Materiál schválený vládou nic takového nenabízí, je to soubor již překonaných myšlenek. S mnohými body lze souhlasit, ale často jen proto, že jsou to obecné fráze. Navíc se koncepce vyhýbá některým zásadním otázkám, jako je například možná změna základních smluv EU, která je důležitá, aby se zabránilo dalšímu omezování suverenity národních států,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

„Dokument vyjadřuje představy současné socialistické vlády a my se jím jako opoziční strana pochopitelně necítíme vázáni," řekl první místopředseda ODS Jan Zahradil. „S některými prioritami - jako jsou například dobudování vnitřního trhu osmadvacítky nebo efektivní čerpání fondů - souhlasíme a vládu podpoříme, v jiných oblastech budeme zásadně proti. Mám na mysli hlavně skutečnost, že vláda chce Českou republiku co nejrychleji zavést do eurozóny, což považujeme za fatální omyl. Je vidět, že se Sobotkova vláda nepoučila z negativního vývoje eurozóny a dál ji nevnímá jako ekonomický, ale politický projekt. Je proto, jak ze strategie vyplývá, připravena ignorovat jak odpor více než 80 % veřejnosti, tak rizika, která s eurem souvisejí," doplňuje Jan Zahradil.